Digitrans poduzetnike uči digitalnoj preobrazbi

Autor: Sergej Novosel Vučković , 01. srpanj 2019. u 22:00
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL

Varaždinski fakultet nositelj regionalnog EU projekta.

Jedino mjerama učinkovitog upravljanja digitalnom transformacijom poduzeća mogu udovoljiti sve većim zahtjevima tržišta i novih klijenata i uspješno graditi nove pristupe i paradigme poslovanja. Zajednički je to zaključak stručnjaka s varaždinskog Fakulteta organizacije i informatike (FOI), Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje iz Čakovca (TICM) i još 12 partnerskih institucija iz šest zemalja (Austrije, Bugarske, Mađarske, Njemačke, Rumunjske i Slovenije), koji su provodili projekt Digital Transformation in the Danube Region – Digitrans, okončan 30. lipnja nakon dvije i pol godine aktivnosti.

Digitrans je osmišljen tako da malim i srednjim poduzećima (MSP) unutar dunavske regije pruži edukacijske sadržaje pomoću kojih bi MSP-i mogli što bolje proći digitalnu poslovnu preobrazbu. Nositelj projekta vrijednog 2.106.825 eura iz EU programa Interreg bio je upravo FOI, čiji je prof.dr. Vjeran Strahonja vodio tim iskusnih eksperata i istraživača (njih 12 s FOI-ja i TICM-a). Oni su svojim znanjima u planiranju, dizajnu, razvoju i evaluaciji metodike primjene informacijsko-komunikacijskih tehnologija (IKT) kreirali i posebnu platformu za e-učenje, nazvanu Digitrans.

 

14 institucija

iz sedam podunavskih članica EU sudjelovalo u Digitransu

Nije pomodni izraz

Tijekom samog projekta u Hrvatskoj je održano, kaže nam Strahonja, 10 edukacija u Čakovcu, Koprivnici, Varaždinu i Zagrebu, uz sudjelovanje 44 polaznika iz brojnih tvrtki, među kojima i nekih s već započetom digitalnom transformacijom, a i njima i drugima upravo će platforma Digitrans biti na raspolaganju u daljnjem procesu.

“U okviru projekta razvili smo cjelovit i konzistentan metodološki okvir i online platformu za njegovu podršku, kao i materijale za e-učenje. Oni se mogu koristiti u ciljanim edukacijama ili individualnim konzultacijama i samostalno se koristiti. Razvijeni su i alati koji podržavaju metodološki okvir. On je otvoren pa korisnici neke metode mogu i mijenjati alternativnima“, kaže prof. Strahonja.

Projekt, dakle, nastavlja živjeti, jer je edukativna platforma dostupna na web stranici digitrans.me kako bi poduzetnici u Hrvatskoj i drugim podunavskim članicama EU mogli stjecati vještine nužne za digitalnu transformaciju. Nju, pak, na FOI-ju, kažu nam, ne shvaćaju samo kao “buzzword”, popularni i pomodni izraz, već kao skup IKT alata koji unapređuju poslovne modele i tvrtkama donose novu konkurentnost. Posljedično i novi rast i razvoj.

 

2 milijuna

eura vrijednost upravo završenog projekta financiranog iz programa Interreg

“Sve razvijeno u okviru projekta slobodno se koristi za edukaciju na visokoškolskim institucijama, ali i komercijalno. Upravo ćemo mi u Hrvatskoj osigurati održivost rezultata projekta jer ćemo udomiti sadržaje i platformu na našoj infrastrukturi. Mi smo na Fakultetu organizacije i informatike metode i alate, odnosno cijelu Digitrans platformu već uključili u edukaciju studenata”, ističe varaždinski profesor.

Stvaranje zajednice

U tome se nalazi i potencijal za nove proizvode i usluge, budući da su rezultati projekta javno dostupni kao otvoreni sadržaj.

“Važno je napomenuti da diseminacijske aktivnosti i stvaranje svojevrsne zajednice za digitalnu transformaciju planiramo i dalje. U okviru konferencije CECIIS 2019 koja je ove godine posvećena digitalnoj transformaciji, od 2 do 4. listopada bit će niz sastanaka, znanstvenih i stručnih sekcija, te skup radne grupe za digitalizaciju Dunavske regije”, zaključuje Vjeran Strahonja.

Komentirajte prvi

New Report

Close