Digitalnim vještinama do napretka i kreiranja novih poslova

Autor: HUP , 30. srpanj 2015. u 21:59
Digitalne vještine neophodne su za profesionalce koji rade u malim i srednjim tvrtkama, za mlade ljude, a posebice za nezaposlene koji traže novi posao

Digitalne vještine neophodne su za profesionalce koji rade u malim i srednjim tvrtkama, za mlade ljude, a posebice za nezaposlene koji traže novi posao.

Treću godinu zaredom Europska komisija provodi inicijativu "eSkills for Jobs" kojom želi podignuti svijest javnosti o važnosti podizanja digitalne pismenosti i usvajanja digitalnih vještina u privatnom i poslovnom životu. Inicijativa, koja se provodi i u Hrvatskoj, odgovor je i na sve veću potrebu za ICT profesionalcima kojih će samo u EU do 2020. nedostajati više od 825 tisuća.

Digitalne vještine neophodne su za profesionalce koji rade u malim i srednjim tvrtkama, za mlade ljude, a posebice za nezaposlene koji traže novi posao. Također su ključne, za korporacije koje trebaju visoko kvalificiranu radnu snagu. U trenutku u kojem Hrvatska polako izlazi iz krize, digitalne vještine važnije su no ikad prije kako bi se taj izlazak još više ubrzao. Hrvatskom informatičkom sektoru, jednom od rijetkih koji i u krizi raste godišnjom stopom od oko 10 posto, nedostaje kvalitetnog kadra. Hrvatski obrazovni sustav godišnje "proizvodi" oko 1500 stručnjaka za računarstvo, a taj broj već sada ne zadovoljava niti hrvatske potrebe.

Prema istraživanju koje je potkraj 2014. provela Agencija za znanost i visoko obrazovanje, interes mladih za računarske, inženjerske i prirodoslovno-matematičke studije, temeljem rangiranja studija prije njihova upisa, proteklih je godina u blagom porastu, međutim nikako ne ohrabruje podatak kako 41 posto mladih ne završava prvu godinu studija, dok je prolaznost do treće godine tek 55 posto. Upravo zbog sveg navedenog inicijativa "eSkills for Jobs" tijekom 2015. i 2016. godine pripremit će raznolik program događanja i komunikacijskih aktivnosti. Cilj je informirati studente, nezaposlene, ICT profesionalce te male i srednje velike tvrtke o velikim mogućnostima koje se pružaju u području ICT-a. Također, inicijativa želi afirmirati važnost i značaj ICT sektora u državnom gospodarstvu prema onima koji donose odluke o daljnjem rastu i razvoju gospodarstva.

Komentirajte prvi

New Report

Close