Digitalni inovacijski hubovi novi prijepor s Bruxellesom

Autor: Bernard Ivezić , 27. ožujak 2019. u 22:01
U Zagrebu održana konferencija o pametnoj proizvodnji u organizaciji HAMAG-BICRO-a, Foto: GORAN STANZL/PIXSELL

EK smeta što se rezultati pametne specijalizacije uopće ne mjere.

Sada je jasno da nije Vlada imala problema samo sa sastavljanjem Strategije pametne specijalizacije, koja je bila predmet velikih lobističkih ratova zbog određivanja koje će industrije biti strateške i time imati pristup obilnim EU fondovima, već ima problema i u njenoj provedbi. Nova vruća tema na relaciji Zagreb-Brisel su digitalni inovacijski hubovi (DIH). 

U srijedu je u Zagrebu na konferenciji Pametna proizvodnja: RIS3 instrumenti i Digitalni inovacijski hubovi Agnieszka Krasicka iz Europske komisije, a koja ovdje prati sve vezano za inovacije i R&D, izjavila da Komisija već ima set preporuka što poboljšati u Hrvatskoj.

Između ostalog, EK želi da se novi natječaji sa sredstvima iz EU fondova rade ciljano za industrije koje su deklarirane kao strateške, da se to radi mjerljivo i da se naredne odluke donose na temelju tih mjerila.
"Hrvatska jako zaostaje u digitalnim vještinama i već je sada jasno da će to biti predmet bilateralnih razgovora. Usto, mali i srednji biznisi u Hrvatskoj trebaju biti više inovativni", kaže Krasicka.

Digitalne vještine, rašireno korištenje interneta, kibernetička sigurnost, umjetna inteligencija i primjena superračunala u središtu su nove Digitalne Agende EU 2021-2027. I dok su velike kompanije već ušle u digitalnu transformaciju i digitaliziraju se u tih pet područja, male i srednje tvrtke diljem Unije, koje čine više od 90 posto gospodarstva Unije i 98 posto hrvatskog gospodarstva, jako zaostaju. Prema podacima EK, samo jedna od pet malih i srednjih tvrtki se digitalizirala. Zato su EK toliko važni digitalni inovacijski hubovi (DIH). Oni bi trebali riješiti problem digitalne transformacije većine gospodarstva, odnosno postati one-stop-shop na kojem bi srednji i manji biznisi dobili sve što im je potrebno da mogu uskočiti na vlak konkurentnosti pri čemu bi nudili usluge iz svih ili djela područja iz nove Digitalne Agende. No, DIH-ovi se kod nas tek stvaraju, državna administracija gura se da ih rade institucije iza kojih stoje državne, regionalne i lokalne vlasti, jer ih vidi kao novi način upravljanja investicijskim tokovima u gospodarstvu, dok DIH-ovi koji su potekli iz privatnih inicijativa nemaju institucionalnu podršku.

Situacija u Hrvatskoj po tom pitanju toliko je zabrinula EK da je navodno o tome pisali premijeru i ministru gospodarstva. Predstavnik Ministarstva gospodarstva na konferenciji to je zanijekao i naveo da se DIH-ovi u Hrvatskoj pojavljuju, da je to proces i zato nije moguće odmah mjeriti i njihovu efikasnost, a predstavnica EK se ogradila od komentara.

Inače, prije dvije godine za status DIH-a iz Hrvatske se EK javilo čak 17 različitih organizacija. Odabrana su tri: HGK-ov Digicro, bjelovarski Hub.in i riječki Digiparc. Danas pak EK na svojim stranicama navodi da niti jedan od ta tri DIH-a u Hrvatskoj još nije operativan. Kao operativni DIH-ovi navedeni su privatni Algebra Lab te dva FER-ova DIH-a: Crobohub i CybersecRDI. Onaj bjelovarski našao se na popisu pet DIH-ova koji su u pripremi. Uz njega su još DIH-om planiraju postati CroTechHub, DI Hub for 3D printing iz Pule, DIH North iz Koprivnice i zagrebački HUB385.

Komentirajte prvi

New Report

Close