Digitalizacija seže do svih škola u Hrvatskoj

Autor: Bernard Ivezić , 28. kolovoz 2018. u 22:00
Ministrica Blaženka Divjak: Reforma obrazovanja ulazi svugdje bez obzira na izazove/Žarko Bašić/PIXSELL

Uskoro će biti raspisan novi natječaj za digitalizaciju i pregovara se o tzv. među-financiranju da bi se zadržao kontinuitet cijeloga procesa.

Već od idućeg tjedna, kad počne školska godina 2018/19, država želi raspisati nove natječaje za digitalizaciju osnovnih i srednjih škola u Hrvatskoj, doznaje Poslovni dnevnik.

Plan je CARNeta i Ministarstva znanosti i obrazovanja da se nastavi s izgradnjom mreža po školama i edukacijom učitelja dok se ne pokrene druga faza projekta eŠkole, koja će obuhvatiti sve škole u Hrvatskoj, i za koju se financijska sredstva iz EU očekuju u drugoj polovici 2019. godine. CARNet i Ministarstvo znanosti i obrazovanja u utorak su službeno zaključili trogodišnji pilot projekt eŠkole, odnosno njegovu prvu fazu, vrijednu 306,85 milijuna kuna, od čega je 85 posto sufinancirala EU, a čime je digitalizirana 101 osnovna i 50 srednjih škola.

Još 1,3 milijarde kuna
Andrijana Prskalo Maček, zamjenica ravnatelja CARNeta i voditeljica projekta eŠkole kaže da trenutačno pregovaraju o međufinanciranju. Tako bi se zadržao kontinuitet ulaganja, jer druga faza projekta eŠkole, vrijedna 1,3 milijarde kuna, planirana je za razdoblje 2019-2022. godine i može započeti najranije za godinu dana. "Sad pregovaramo o međufinanciranju prije nego se potpiše veliki projekt u 2019. godini, jer nam je cilj da se ulaganja ne zaustave", kaže Prskalo Maček.

 

Prskalo Maček

Druga faza projekta trajat će do 2022., a može početi najranije za godinu. Projektirat će se mreže, postaviti bežična i žičana infrastruktura u ustanove.

Pojašnjava da je u visokoj fazi pripreme "projektiranje mreža", znači planiranje postavljanja bežične WiFI i žičane infrastrukture u škole. Dodaje da bi nakon toga išla izvedba mreža po školama, jer su one pretpostavka za sve ostale digitalne aktivnosti. Usto, Prskalo Maček navodi da žele nastaviti i s edukacijama, ali u nešto manjem opsegu nego u pilot projektu. "Naša je procjena da ćemo što se EU sredstava tiče, prvo zaključiti sporazum s ESF-om, što bi bilo dobro da bude sredinom iduće godine, a zatim do kraja godine i s ERDF-om, što je jako poželjno s obzirom na to da je on po količini raspoloživih sredstva još obilniji", kaže Prskalo Maček.

U sklopu opremanja deset posto škola u pilot projektu projektirano je i napravljeno 197 lokalnih računalnih mreža te nabavljeno 12.340 računala i druge slične opreme. Od toga je 115 računala dobilo administrativno osoblje, 901 laptop dobili su ravnatelji, stručni suradnici i nastavno osoblje područnih škola, 5018 tableta dobili su učenici u interaktivnim učionicama i područnim školama, 5085 laptopa dobilo je nastavno osoblje u školama te su za nastavnike STEM predmeta nabavljena 1220 hibridnih računala.

Prvi put u desetljeću
Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak istaknula je da je Hrvatska prvi put u desetljeću počela investirati u obrazovanje i opremati škole opremom. Navela je da će se reforma obrazovanja nastaviti.

Od ove godine informatika će prvi put postati obvezan predmet, i to u 5. i 6. razredima, jer je dosada bila isključivo izborni. "Reforma obrazovanja ulazi u škole bez obzira na sve izazove. Ne damo se ucjenjivati. Za nas je to širi proces od opremanja škola adekvatnom opremom, jer uključuje i kurikularnu reformu", zaključuje Divjak.

Komentirajte prvi

New Report

Close