Desetak ulagača želi manjinski udio u Cammeu

Autor: Suzana Varošanec , 15. svibanj 2019. u 07:42
Cammeo vodi direktor i vlasnik Vladimir Minovski/Tomislav Miletić/PIXSELL

Pripreme potrage za investitorom traju godinu dana, a nedavno su angažirali konzultante za tu operaciju.

Najveća hrvatska taxi kompanija Cammeo već duže privlači pozornost investicijske zajednice, a za to je odlučujuće njezino poslovanje, odnosno rast prihoda po visokim stopama (70%) i profitabilnost koje ilustrira i za 2018. visoka EBITDA od skoro 25%.

Drugi je razlog regionalna zastupljenost: u Sloveniji već drže oko 10% taxi tržišta, a šire se i dalje, dok u Srbiji posluju zasad samo u Beogradu, no to je tržište navodno najperspektivnije.  Inicijativa za navedeni interes, pak, dolazi iz samog Cammea jer izražava očigledne namjere glede otvaranja tvrtke prema ulasku svježeg kapitala, kojeg planira koristiti za novu fazu razvoja. Već su pokrenuti i konkretni razgovori. Kako se doznaje, Cammeo je tako postao "meta" za čak 10-ak potencijalno zainteresiranih strateških partnera iz regije, pa i šire. 

Zanimanje pokazuje nekoliko potencijalnih ulagača iz Slovenije, isto se tiče i Srbije, ali najviše od strane predstavnika fondovske industrije. Riječ je o nekoliko fondova čija su sjedišta u Velikoj Britaniji, Poljskoj i SAD-u. No, potvrđeno nam je i da je jedan globalni brend iz branše dijeljenja vožnje, koji još nije zastupljen u Europi, pokazao interes za Cammeov poslovni model i za pozitivne rezultate. 

Bez žurbe
Od samih pojedinosti još se može doznati da aktivnosti na ovom planu traju unazad godinu dana, dok s druge strane Cammeo, tvrtka bez dubioza i u usponu, nema nijedan razlog koji bi ga pritiskao da se požuri u donošenju ove odluke. Tako su tek nedavno "prelomili" kako će formalizirati aktivnosti; između ostalog i uz pomoć ugledne konzultantske kuće koja je angažirana za potrebe pronalaska kvalitetnog ulagača, čija se financijska injekcija procjenjuje na iznos od 10 do 15 milijuna eura. 

Kod toga je ključno da zauzvrat on ne bi dobio većinski udjel u Cammeu, kako su to primjerice oko namjera iz "teasera" potencijalnim ulagačima izgleda pogrešno zaključili pojedini slovenski mediji. Štoviše, s fokusom na prodaju manjinskog udjela u tri kompanije – hrvatskoj, slovenskoj i srpskoj, Cammeo pod vodstvom direktora i vlasnika Vladimira Minovskog, od ulagača traži dodanu vrijednost u svim segmentima poslovanja koju bi donio svojim iskustvom, a prepuštajući im i dalje kompletnu upravljačku funkciju.

To znači da se traži pouzdan partner koji tvrtku u ekspanziji ne bi kočio jer je razvoj Cammea planiran na viziji regionalnog lidera na tržištu bivše Jugoslavije plus Albanija.  U toj regiji trenutno djeluje oko 50.000 taksista, od kojih Cammeo planira u roku tri godine u svoj sustav integrirati otprilike petinu. Za razliku od navedenog, prioritete vezuju uz pripreme za novu turističku sezonu, što znači širenje poslovanja na nove turističke destinacije (Šibenik, Vodice i Novalja) te lansiranje novog projekta Cammeo partner čija se  kampanja očekuje uskoro. 

Franšizni model
Razvijen je na osnovu modela franšiznog poslovanja, a sad kane sve osnovane jdooo-e pokloniti radnicima tako da će oko 450 onih koji pokažu zanimanje postati vlasnici tvrtki u kojima će moći angažirati i kolege.

Krovna kompanija im jamči iznadprosječnu zaradu zimi, uz mogućnost rada na Jadranu u sezoni uz bitno veću financijsku isplativost, kao i ekskluzivitet u smislu ograničenja licenci prema opsegu posla kako ne bi ugrozili postojeće vozače. A kad je riječ o vožnjama na Jadranu, to znači 8000 kn neto plaće, smještaj i hranu. Ovim modelom kane povećati broj zaposlenika na 1500. Inače, drže od 12 do 15% hrvatskog tržišta u segmentu prihoda u ovoj branši, a što se broja vozila tiče 7-8 posto. 

Komentirajte prvi

New Report

Close