Deset tvrtki perjanica budućeg gospodarskog razvoja

Autor: Bernard Ivezić , 06. veljača 2014. u 22:00
Pliva, Belupo, JGL, ENT, M SAN, King ICT, Končar EI, Siemens, Eurocable i Combis među 10 odabranih/ G. Stanzl/PIXSELL

Među 13 tvrtki ‘čuvara’ samo tri hrvatske – Vindija, Podravka i PIK Vrbovec.

Vlada je u Industrijskoj strategiji do 2020. otkrila ne samo koje industrije vidi kao starteške nego i koje kompanije smatra perjanicama gospodarskoga razvoja.

Među pokretačima industrijskog rasta Hrvatske do 2020. godine spominje se imenom deset kompanija, dok se ostale navode samo opisno kroz NKD klasifikaciju.Deset tvrtki stupova budućeg gospodarskog razvoja, prema prijedlogu Ministarstva gospodarstva, su Pliva, Belupo i JGL, zatim Ericsson Nikola Tesla i M SAN Grupa, uključujući King ICT, pa Končar energetski transformatori, Siemens i Eurocable group te tvrtka kći Hrvatskog telekoma Combis. Spomenute kompanije spomenute su kao najznačajniji predstavnici industrijskih djelatnosti s najvećim potencijalom.

U dijelu strategije u kojem se opisuju čuvari hrvatskoga gospodarstva do 2020. godine, odnosno proizvodnja prehrambenih proizvoda i proizvodnja namještaja, koje imaju važan ali ne prioritetan status, nabrijeno je ukupno 13 kompanija. Tri od njih su hrvatske, odreda proizvođači prehrambenih proizvoda: Vindija, Podravka i Agrokorov PIK Vrbovec. Ostalih deset su svjetski proizvođači namještaja: Natuzzi, IKEA i kineski Samson Holding, La-Z-Boy, Furniture Brands International, HNI, Steelcase, Sealy i Herman Miller.U tekstu Industrijske strategije Republike Hrvatske 2014.-2020. nismo pronašli nijednog hrvatskog proizvođača namještaja.

"Smatra se kako će dolazak IKEA grupe otvoriti prilike hrvatskim proizvodnim tvrtkama za prodaju svojih proizvoda i na taj način ojačati potencijal domaće proizvodnje", piše u strategiji.Među ostalimg, za svaku stratešku industriju ocjenjivalo se u kojoj je mjeri u vlasništvu hrvatskih građana, a koliko u vlasništvu stranaca. No, ključni kvalitativni pokazatelji su dostupnost i kvaliteta proizvodnih čimbenika, obilježja potražnje, tehnološka opremljenost, ulaganja u R&D, regulativa, odnos malih i velikih poduzetnika, izvozni potencijal, potencijal rasta i zapošljavanja te ovisnost o uvozu.

Komentari (3)
Pogledajte sve

Gdje je Magma i 3D printanje?

Čim vidim da je i Podravka znam da je to neozbiljno..pa otpuštaju stotine ljudi i zatvaraju proizvodnju vode,pekaru,klaonicu…

Cime se oni bave to je strasno.

Cak je i u Kini politika prestala odredjivati pobjednike i gubitnike na tristu prije 30 godina.

IKEA nositelj razvoja. Sta znaci dolazak IKEA ce otvoriti prilike hrvatskim proizvodnim firmama. Zar nisu do sada mogli raditi za IKEA-u?

New Report

Close