Deset privatnih klinika u jedan klaster, pa po turiste pacijente u EU

Autor: Suzana Varošanec , 28. veljača 2013. u 22:00
Ivo Josipović dao je potporu projektu N.Gabrića/PXL

Briga o ljudima i zdravlju hrvatski je izvozni proizvod na koji je odlučio zaigrati Nikica Gabrić.

Deset privatnih klinika kreće u osnivanje prvog klastera zdravstvenog turizma. Nikica Gabrić, vlasnik klinike Svjetlost inicijator je klasterizacije u sektoru zdravstva koji je rukama privatnih osnivača.

Ideja je da se privatne zdravstvene ustanove povežu s hotelijerima i turističkim agencijama, te da kombinirani paket usluge liječenja i turizma ponude građanima Europske unije. Najavio je to u četvrtak Gabrić, predsjednik Nacionalnog foruma, na međunarodnoj konferenciji "Ulaganja u zdraviju budućnost". Gabrićev Forum je inače suorganizator, a skup je pozdravio predsjednik Josipović naglasivši prednosti tradicije Hrvatske u zdravstvenom turizmu. "Doveli smo u Zagreb predavače iz svijeta koji nas trebaju naučiti kako zdravstvo funkcionira na zapadu, kako se privlači novac iz različitih izvora financiranja da bi se došlo do zdravog kapitala", rekao je Gabrić. U projekte će, kako doznajemo, uključiti i farmaceutske tvrtke, te Sveučilište. Klaster će, pak, biti osnovan prije ulaska Hrvatske u EU, pa će odmah aplicirati i pokušati povući nove iz strukturnih fondova Unije.

"Europska unija je prilika i trebamo odmah pokazati našu snagu. Imamo sve preduvjete za novi ekološki proizvod – brigu o ljudima i zdravlju – namijenjen korisnicima zdravstvenih usluga iz EU. Aduti su naša kvaliteta, povjerenje koje dobijamo kao nova članica, te konkuretnije cijene naših usluga", rekao je dodavši da EU za svoje građane dozvoljava liječenje u drugoj članici, uz uvjet je tamo jeftinija usluga od javnog zdravstva prve članice. Konferencija je započela izlaganjima predavača iz SAD-a, Velike Britanije i Nizozemske o preduvjetima koji su potrebni za razvoj projekata u zdravstvu, te povezivanju strateških i financijskih partnera, kao i poticanju poduzetništva. U subotu će, pak, 80 predavača prezentirati spoznaje o tehnologijma koje će utjecati na ljude u sljedećih 15 godina.

Komentirajte prvi

New Report

Close