Deset gospodarstava ostaje bez 316 milijuna kuna potpora

Autor: Božica Babić , 02. kolovoz 2016. u 07:32
Foto: Thinkstock

Poljoprivrednici ni 15 mjeseci od završetka natječaja ne mogu do potpora.

Osam projekata za ulaganja u poljoprivredna gospodarstva (PG) i dva vezana za ulaganja u preradu radi povećanja dodane vrijednosti neće dobiti ukupno očekivanih 316 milijuna kuna zbog ocjene da se radi o namjernom stvaranju umjetnih uvjeta od strane poljoprivrednih gospodarstava kako bi dobili izdašne potpore iz programa ruralnog razvoja, izvijestili su novinare ministar poljoprivrede Davor Romić i vršitelj dužnosti ravnatelja Agencije za plaćanje Ivan Macanić.  

Koja su gospodarstva postupala nezakonito ostaje tajna jer dvojac Romić Macanić nije htio otkriti njihov identitet. Argument za takvu odluku je što PG-ima čiji su projekti osporeni odbijenice još nisu uručene, dobit će ih tek polovicom idućeg tjedna.    

Ovakav rasplet rezultat je interventne revizije projekata kandidiranih za mjeru 4, provedene od AFCOS mreže RH koja u suradnji s OLAF-om nadzire (ne)zakonito trošenje novca poreznih obveznika. Inicijativu za dodatnim nadzorom dali su u veljači ove godine revizori Europske komisije pa je od AFCOS mreže zatražena ocjena za 18 projekata za ulaganja u razvoj gospodarstava ukupno teških 420 milijuna kuna te za tri projekta vezana za ulaganja u preradu u vrijednosti 115 milijuna kuna.

Postupak izdavanja odluka za projekte vezane uz preradu zaključio je još bivši ministar Tihomir Jakovina koji je početni iznos potpore povećao sa 140 na 366 milijuna kuna, a od 91 kandidiranog projekta potporu je odobrio za 46 investicija ukupno vrijednih 317 milijuna kuna. U mandatu Jakovine stiglo je i 1107 projekata za investiranje u razvoj poljoprivrednih gospodarstava, i tu je iznos povećao sa 370 na 862 milijuna kuna, no odluku o izboru tko zaslužuje potporu nije donio.

Natječaj je zaključen još 15. travnja 2015. a Romić i Macanić tek su jučer najavili kako je s te liste ocjenu zadovoljavanja uvjeta prošao 941 projekt, no s obzirom na raspoložive potpore iznad crte je tek 241 projekt. Privremene odluke, najavio je Macanić, Agencija će poslati na 941 adresu, a tek po završetku žalbenog roka znat će se tko su sretnici kojima će pripasti izdašne potpore.  

Komentirajte prvi

New Report

Close