Deset godina okupljanja u Opatiji

Autor: Poslovni dnevnik , 03. lipanj 2013. u 22:00
Marijan Kavran i Ana Dijan (organizatori konferencije)/PIX

Novac iz EU fondova za razvoj tehnologije.

Jubilej je bilo teško dostići iako su godine brzo prohujale. Na početku, prvih godina, nismo imali potpuni osjećaj o važnosti ovog skupa koji je vremenom postao i potvrdio se kao središnje godišnje okupljanje drvoprerađivačkog i pripadajućih sektora.

U Opatiju su dolazili mnogi: industrijalci, trgovci, akademici, dizajneri, konzultanti, profesori i što je najvažnije za sve prethodne – političari. Zapravo, svi koji nešto znače u ovoj industriji, pa je naša foto i video baza već danas vrlo vrijedan doprinos povijesti hrvatske drvne industrije jer nekih sudionika više nema, neke tvrtke su se ugasile, a neki su promijenili sektor. Od prošle godine dosta se toga dogodilo. Drvoprerađivačka scena u Hrvatskoj je postala još složenija, još više je tvrtki završilo na rubu provalije, šest velikih finalista je proglasilo predstečajne uvjete pa su prilike za opstanak drvoprerađivačkih tvrtki uistinu postale još teže. Treba konstatirati da su u velikoj mjeri prevladale podjele te je danas nejedinstvo sektora jedna od njegovih glavnih karakteristika. Dobro je to ilustrirao ovih dana predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Ivan Pavelić kada nam je rekao da se u Hrvatskoj trenutno priprema čak pet novih strategija sektora i da bi te aktivnosti trebalo objediniti i ne rasipati energiju različitih lobija i interesnih skupina.

Državna politika
Osnovan je nacionalni Klaster konkurentnosti drvoprerađivačkog sektora – Klasteri su konačno u Hrvatskoj postali važan dio državne politike jačanja konkurentnosti gospodarstva, a prema uspješnim inozemnim, prije svega europskim modelima. U Hrvatskoj se taj proces poklapa s ulaskom u EU i potrebom da pronađe učinkovite modele za privlačenje sredstava iz EU fondova, gdje nismo do sada bili najuspješniji. Taj proces programiranja i privlačenja sredstava korespondira s potrebom industrijskog sektora da ojača svoje tržišne pozicije i istovremeno postane dio nacionalnih industrijskih strategija. Prvi konkretan EU projekt ID:WOOD, namijenjen drvnoj industriji u zemljama Regije, već se implementira i u Hrvatskoj pa se uskoro očekuju i vidljivi pozitivni učinci.

Rast cijena
Nažalost, u proteklih godinu dana povećane su cijene drvne sirovine, energenata i repromaterijala a prihodi se smanjuju jer se na inozemnim tržištima vrši stalni pritisak na konkurentnost. Mnoge tvrtke se ne uspijevaju prilagoditi novonastalim okolnostima i rezultati njihovih bilanci su sve lošiji.Još uvijek nije prošao u proceduru Zakon o preradi drva bez kojeg će budućnost u EU, posebice opskrba sirovinom u EU okruženju biti vrlo neizvjesna, dok će sektor ostati na razini organizacije iz tranzicijskog perioda, pa nam predstoji intenzivan i skup period prilagodbe EU zakonodavstvu.Treba naglasiti da će se već za mjesec dana drvoprerađivačke tvrtke i svi sektorski protagonisti sve više usmjeravati prema ekologiji, recikliranju ili energetskim uštedama jer su to teme koje favorizira EU, a veća primjena inovacija postat će veliki imperativ bez kojeg se neće moći aplicirati za EU sredstva ali i za nacionalne potpore. Sredstva su se ove godine ipak povećale jer će ovih dana Ministarstvo poljoprivrede objaviti natječaj za 50 milijuna kuna, a Ministarstvo gospodarstvo je po prvi puta otvorilo svoj natječaj za prerađivačku industriju od 120 milijuna kuna, u koji je uključena i drvna industrija. To je dobar znak ohrabrenja za ovaj izmoreni sektor koji će bez sumnje opstati i sigurno dogodine u Opatiji rezimirati prvih godinu dana iskustva u EU okruženju. 

Ana Dijan, glavna urednica časopisa Drvo & Namještaj
Marijan Kavran, direktor, Hrvatski Drvni Klaster

 

Komentirajte prvi

New Report

Close