Depoziti kod banaka premašili 227 milijardi kuna

Autor: Poslovni.hr , 09. listopad 2012. u 09:19
Štedni i oročeni depoziti kod banaka (HNB/RBA)

Rastu ukupnih depozita pridonijeli su štedni i oročeni kunski i devizni depoziti.

Prema posljednjim podacima HNB-a, u kolovozu su ukupni depoziti kod poslovnih banaka zabilježili rast na mjesečnoj razini, čemu je vjerojatno pridonio priljev deviza u središnjem dijelu turističke sezone, pišu analitičari u novom izdanju publikacije RBA Dnevne financijske analize.

Ukupni depoziti (depozitni novac te kunski i devizni štedni i oročeni depoziti) su na kraju kolovoza iznosili 227,1 mlrd. kuna, što je 3,2 mlrd. kuna ili 1,4 posto više nego na kraju srpnja. Pri tome su rastu ukupnih depozita pridonijeli štedni i oročeni kunski i devizni depoziti, dok je depozitni novac (na transakcijskim računima) ostvario mjesečni pad od 861 mil. kuna ili 2,5 posto.

Štedni i oročeni depoziti kod banaka (kunski i devizni) na kraju su kolovoza iznosili 193,6 mlrd. kuna, što je za 4 mlrd. kuna ili 2,1 posto više nego na kraju srpnja. Tom rastu više su pridonijeli devizni depoziti koji čine 78 posto štednih i oročenih depozita, nego kunski, pri čemu je rast kunskog izraza deviznih depozita blago ublažen jačanjem kune u odnosu na euro od 0,5 posto na mjesečnoj razini, ističu RBA analitičari.

U odnosu na kraj prošle godine ukupni su depoziti porasli za 4,9 mlrd. kuna (2,2 posto), čemu su pridonijeli isključivo štedni i oročeni depoziti (+4 posto), dok je depozitni novac ostvario pad (-7,1 posto).

Promatrajući prema sektorima, u kolovozu su porasli i depoziti stanovništva i depoziti poduzeća, uz veći doprinos rasta depozita poduzeća. Depoziti stanovništva iznosili su 151,2 mlrd. kuna, što je za 0,4 posto više nego na kraju srpanja, dok su depoziti poduzeća iznosili 27,7 mlrd. kuna, što je 9,2 posto više nego na kraju srpnja. Ipak, na godišnjoj razini depoziti poduzeća nastavljaju bilježiti negativne stope promjene, zaključuje se u analizi.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Ovdje treba svakako ukalkulirati činjenicu da su svi oni depoziti nastali iz oročene štednje jedna nominalna fikcija. Od 227,1 mlrd. kuna likvidno je sigurnih 14.5%, ostala sredstva su posve dvojbena, i po pitanju isplate i po pitanju vlasništva.

New Report

Close