Depopulacija predstavlja sve veći problem

Autor: Poslovni.hr , 13. listopad 2015. u 12:48
Foto: Press

U godinu dana samo u Vukovarsko-srijemskoj županiji u školskim je klupama 889 učenika manje.

Posljednjih godina zabrinjava podatak da je iseljavanje stanovništva iz Hrvatske ozbiljno uzelo maha. Nimalo optimistične projekcije pokazuju da bi do 2019. godine od 166.000 pa sve do 217.000 građana moglo napustiti Hrvatsku.

Odlaskom radno sposobnog stanovništva smanjuje se i prirodni prirast koji ionako u Hrvatskoj posljednjih desetljeća zadržava svoj negativan predznak.

Najbolje to dokazuje situacija u osnovnim i srednjim školama. Primjerice, u Vukovarsko-srijemskoj županiji bilježe 220 prvašića manje nego prethodne godine, a ukupno je u svim osnovnim školama kojima je osnivač županija 478 učenika manje. U srednje škole upisano je 411 učenika manje u odnosu na prošlu školsku godinu. Dakle, u samo godinu dana samo u Vukovarsko-srijemskoj županiji u školama je ukupno 889 učenika manje, odnosno, ako govorimo o razrednim odjelima, čak 32 odjela manje, stoji u objavi za medije Hrvatske zajednice županija.

Poražavajuće podatke koji su predstavljeni na sjednici Radne skupine za obrazovanje i kulturu Hrvatske zajednice županija komentirao je predsjednik Hrvatske zajednice županija i šibensko-kninski župan Goran Pauk.

„Vrijeme je da se zapitamo što podaci koje imamo govore o budućnosti pred Hrvatskom. Zabrinjavajuće drastično smanjenje učenika u školama ozbiljan je problem za koji se mora pronaći rješenje. Depopulacija je sigurno jedan od ključnih problema hrvatskog društva što govori i podatak da u 18 županija bilježimo pad broja stanovnika.  Ovim tempom imat ćemo u budućnosti  nekoliko velikih gradskih urbanih središta i pustoš u ruralnom prostoru.“, rekao je Pauk.

Članovi Radne skupine za obrazovanje i kulturu na sjednici su raspravljali o izradi Mreže ustanova ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja te Mreži osnovnih i srednjih škola.

Prema naputku Ministarstva obrazovanja, zananosti i sporta, jedan od kriterija za ustrojavanje Mreže osnovnih i srednjih škola je da se zadovolje iskazane potrebe utvrđene sustavnim praćenjem i predviđanjem demografskih, gospodarskih i urbanističkih kretanja na području županije.

Voditeljica Radne skupine Vesna Šerepac istaknula je kako su upute za izradu mreža jasne, no postavlja se pitanje kako krenuti u njihovu izradu kada podatci o tomu koliko djece napušta svoje domove nisu dostupni osnivačima odgojno-obrazovnih ustanova putem aplikacije e-Matica ili se do njih vrlo teško dolazi.

Komentari (6)
Pogledajte sve

Ako je depopulacija problem, onda bi trebalo prestati sa špricanjem otrova iz aviona, zabraniti GMO, odsjeći glavu Bill Gatesu zbog trovanja ljudi putem cjepiva, prestati sa slanjem naoružanja izraelskim marionetama u ISISu, zatvoriti Todorića i vratiti zemlju koju je ukrao ljudima, itd…

Sve, sve, sve – samo nikad ne ono pravo

Fali kontekst. Na cijelom području Balkana danas su narodi koji su izabrali bijedu – od Hrvata do Grka. Na ovom forumu već je bilo riječi o tekstu “Greeks chose poverty – let them have their way” u Financial Timesu. Autor – profesor ekonomije na univerzitetu Bocconi – tim je stavom nadmašio čak samog Staljina koji je lansirao “doktrinu” da se “narode koji su izabrali bijedu ne smije ostaviti same”.

Posljedica izbora bijede je katastrofalno školstvo koje se ne doživljava kao faktor proizvodnje i rasta nego kao trošak na kojem treba štedjeti. Daljnja posljedica je tzv. “biološki višak” – mladi nezaposleni koji zbog neadekvatnog obrazovanja ne mogu naći zaposlenje pa žive na teret roditelja u njihovim stanovima. Ne mogu se vjenčati i zasnovati obitelj jer za to nemaju novaca. I, kako primjećuje Boris Buden, “u pravilu su u svojim shvaćanjima još konzervativniji (da ne kažemo nazadniji) od svojih roditelja”.

U jugoistočnoj Evropi to je glavni izvor depopulacije. Potezi poput Švicarske koja je Hrvatskoj poklonila 500 milijuna CHF-a za pomoć za njenu integraciju u EU je zezanje (Švicarska sama nije članica EU i ne pada joj na pamet to postati). To sigurno nije pomoć naradu koji je izabrao bijedu!

Jedini izlaz je spoznaja da je za nalaženje posla potrebno adekvatno obrazovanje što, rekosmo li, kod naroda akoji su izabrali bijedu ide jako teško.

Po meni predsjednik Vlade provodi pronatalitetnu politiku. On šara i šprica i van mjesta prebivališta. Pohvalno,kamo sreće da se i Bauk ugleda na njega i špricne koji put.

Odlaze, zahvaljujući Vama i HDZ- g.Pero7….Da niste opustošili državu, bilo bi nnovaca. Rome ste podmićivali svake izborne godine s par sto kuna …
a hrvatkim majkama ste ih osvojili u toj mjeri, da su izdaci za tu svrhu
poremetili Proračun ….
Naravno, ne moram Vam govoriti da je 90 % tog novca – zapijeno u gostionicama,
ili na ulicama…

New Report

Close