Dentalni turizam dobar je početak, no na wellnessu možete povećati prihod

Autor: Marija Crnjak , 10. ožujak 2015. u 15:41
Jonathan Edelheit, predsjednik "Medical Tourism Associationa" (MTA)

Trebate povećati kapacitete u zdravstvenom sektoru i poboljšati konkurentnost usluga putem obrazovanja.

Posljednjih nekoliko godina Hrvatska doživljava kontinuirani razvoj zdravstvenog turizma.

Konkurentske prednosti Hrvatske su europska kvaliteta, konkurentne cijene, atraktivna destinacija te dostupnost zdravstvenog osiguranja Europske unije. Ne samo da medicinski turizam može generirati dodatan prihod za Hrvatsku, već može poboljšati zdravstvenu infrastrukturu te stvoriti tisuće novih radnih mjesta, kaže u razgovoru za Poslovni dnevnik Jonathan Edelheit, predsjednik "Medical Tourism Association" (MTA), međunarodne neprofitne organizacije za zdravstveni turizam, te ujedno suorganizatora HTI konferencije zdravstvenog turizma koja se krajem ovog tjedna održava u Krapinskim toplicama.

Što Hrvatska još mora napraviti da bi povećala prihod iz zdravstvenog turizma?
Da biste postali konkurentniji, trebate se usredotočiti na povećanje kapaciteta u zdravstvenom i wellness sektoru, poboljšati konkurentnost sektorskih usluga putem programa obrazovanja i osposobljavanja te razvijati globalnu svijest o hrvatskom jedinstvenom proizvodu s kojim će se izaći na tržište ove industrije. Wellness turizam velika je mogućnost povećanja prihoda za Hrvatsku. Dentalni turizam je dobar početak, no ta usluga nije dovoljna za pozicioniranje destinacije. Potrošači neće putovati ako nemaju povjerenja u bolnice i liječnike. Kupci odnosno agenti neće promovirati vaš medicinski turizam ako  nemaju povjerenje u kvalitetu pružatelja usluge te ako je ne mogu ocijeniti. MTA je razvio programe osposobljavanja i certificiranje u zdravstvu i ugostiteljstvu za bolnice i hotele putem kojih se, poboljšanjem vještine profesionalaca i stvaranjem održivog modela zdravstvenog turizma, može graditi povjerenje među potrošačima i kupcima.

Otvaranjem tržišta rada nakon pristupanja Hrvatske EU velik broj liječnika i sestara planira nastaviti karijeru izvan Hrvatske. Može li razvoj zdravstvenog turizma to zaustaviti?
Hrvatska i ostale zemlje istočne Europe moraju prepoznati da okruženje koje potiče gospodarski rast, investicije i podizanje životnog standarda može brzo preokrenuti začarani ciklus odljeva mozgova. Većina ljudi se ne žele preseliti daleko od svojih domova. Liječnici i medicinske sestre se ne razlikuju. Mnogi od njih su krenuli za boljom plaćom i uvjetima privatnika u Njemačkoj, Francuskoj, Španjolskoj i Italiji, što znači da dio procesa koji će zadržati radnike zdravstvenog sektora mora uključivati gradnju novih objekata i nadogradnju postojećih, poboljšanje uvjeta rada i životnog standarda te dobro upravljanje. Dobra vijest je da se povratak ovih visoko akreditiranih profesionalaca može postići vrlo brzo, a i postati dobar motiv državi za daljnji napredak u sektoru zdravstva.

Kako će izgledati industrija zdravstvenog turizma u idućih pet ili deset godina u svijetu i u Hrvatskoj?
Za pet ili deset godina bit će znatno više potrošača koji putuju radi unapređenja vlastitog zdravlja. Tržište će znatno napredovati, ali i konkurencija će biti žešča. Ono što funkcionira danas neće sutra. Bolnice, klinike i vlade morat će se prilagoditi te razviti inovativne strategije koje su održive i koje će im omogućiti da i dalje budu lider u zdravstvenom turizmu. Bolnice i vlade morat će se usredotočiti na dugoročne odnose prema kupcima zdravstvenih usluga te standardizaciju iskustva pacijenata. Mnoge bolnice i klinike rade bez adekvatne tehnologije koja im je nužna za vođenje programa zdravstvenog turizma, koriste Excel, Outlook te papir i olovku. Za pet-deset godina sve će se temeljiti na zadnjoj tehnologiji.

MTA u suradnji sa HTI konferencijom organizira radionicu za certificiranje profesionalaca u zdravstvenom turizmu. Koje su prednosti certifikata?
Certificirani profesionalac zdravstvenog turizma znak je za stručnost osiguran od MTA-a, koji omogućuje profesionalcima potpuno razumijevanje industrije zdravstvenog turizma. Sudionici radionice naučit će kako funkcioniraju najbolje svjetske prakse kad je riječ o menadžmentu međunarodnih pacijenata te kako kroz umrežavanje i partnerstva te marketinške alate postići daljnji poslovni razvoj te rast prihoda. Sudionici će dobiti instrukcije za osnovne module kako bi se pripremili za polaganje online ispita. Prolaz na ispitu daje stručnost te iskustvo najboljih svjetskih praksa koje priznaju svi pružatelji zdravstvenih usluga, osiguravajuće kuće, vladine organizacije te turistički sektor. v

Svjetski autoritet u branši

Konzultiraju nekoliko vlada 

Jonathan Edelheit i MTA konzultiraju nekoliko stranih vlada u akcijskim planovima za zdravstveni turizam, rade s nekim od najvećih američkih zdravstvenih osiguravajućih društava i poslodavaca u provedbi medicinskog turizma. MTA je vodeća svjetska neprofitna organizacija za zdravstveni turizam u čijem su članstvu najveća međunarodna udruženja, zdravstvene ustanove, agenti, touroperateri i osiguravajuća društva.  Ujedno pruža resurse, istraživanja i alate predstavnicima industrije, kao i globalno prepoznate certifikate.

Komentirajte prvi

New Report

Close