Dekan zagrebačkog FER-a očitao lekciju ministrima Ćoriću i Paviću, nisu bili oduševljeni

Autor: Poslovni.hr , 14. siječanj 2020. u 15:58
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

U sklopu poziva “Shema za jačanje primijenjenih istraživanja za mjere prilagodbe klimatskim promjenama” na FER-u dodijeljeno je 12 ugovora fakultetima i javnim ustanovama ukupne vrijednosti 42,8 milijuna kuna od kojih 33 milijuna kuna su bespovratna europska sredstva koja će rezultirati s 88 mjera prilagodbe klimatskim promjenama u 11 ranjivih sektora.

Dekan FER-a Gordan Gledec iskoristio je svečanu dodjelu za kritiku, istaknuvši kako je administrativni teret ponekad deset puta veći od istraživačkog doprinosa, prenosi HRT. Na svečanosti su sudjelovali ministri Tomislav Ćorić, Marko Pavić te zamjenica direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Alenka Košiša Čičin-Šain.

Dekan Gledec: Potpis ugovora s grčem u želucu 

Iako mu to nije bila namjere, svečanu atmosferu umanjio je svojim završnim govorom dekan FER-a Gordan Gledec. Kazao je kako uspjeh FER-a u dobivanju projekata "daje opravdanje da neke stvari kaže". Ovakve ugovore, kaže Gladec, potpisuju s grčem u želucu jer "slijedi vječita bitka s administracijom i za priznavanje torškova.

– Pitamo se koje ćete sve dokumente tražiti od nas, a dokumente koje država već ima. Plaće, izvadci plaća, PDV obrasci. (…) Zašto se traži od nas da administracija projekta bude deset puta od istraživačkog doprinosa? Što je s plaćama?  Kako mislite da će istraživači ostati na fakultetskim plaćama s ograničenim koeficijentima? (…) Nadam se da ćete jednom razmisliti o tome da se gleda uspješnost odrađenog posla,  rekao je Gledec. Osvrnuo se i na bojazan manjih fakulteta da im troškovi neće biti priznati za istraživanje zbog čega im prijeti opasnost da padnu u minus.
 

Upozorio je i kako se FER prijavio za jedan projekt čija je recenzija trajala 17 mjeseci. "Možete misliti koliko je taj projekt aktualan kad se potpisuje nakon dvije godine. FER je dao prigovor i onda saznam da je prigovor odbijen nakon tri mjeseca, iako je 30 dana zakonski rok", rekao je Gledec. Ove riječi, dodao je – "nije kritika već poziv vladajućima da saslušaju znanstvenike". "Probajte nas razumjeti", zaključio je dekan.

Ćorić: Vrlo neprimjeren istup dekana

– Istup dekana ocjenjujem vrlo neprimjerenim mjestu. Nikad nisam dobio nikakav upit od strane gospodia dekana niti od bilo koga s FER-a kojim bi u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike došli i pojasnili bilo koju od procedura koje u našem ministarstvu zapinje", ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić. Dodao je kako je možda govor upućen cijeloj Vladi. Čestitao je istraživačkim institucijama na dobijanju sredstava, a o govoru dekana više nije htio govoriti. 

Ugovori su svečano dodijeljeni za projekte Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, Veleučilištu u Slavonskom Brodu, Sveučilištu u Osijeku, Institutu za jadranske kulture i melioraciju krša, Sveučilištu u Zadru, te za šest zagrebačkih fakulteta: Prirodoslovno-matematičkom, Šumarskom, Agronomskom, Prehrambeno-biotehnološkom, Fakultetu strojarstva i brodogradnje te elektrotehnike i računarstva.

Osvrnuvši se na dodijeljene ugovore ministar Tomislav Ćorić je istaknuo kako borba protiv klimatskih promjena i prilagodna klimatskim promjenama nema alternativu te podsjetio na dokument EK "Green deal" koji u potpunosti budućnost europskog kontinenta projicira u kontekstu borbe protiv klimatskih promjena. Upitan o razvrstavanju otpada i primjeni EU uredbe Ćorić je poručio kako treba ići za tim da oni koji više odvajaju zato budu nagrađeni kroz manje račune a oni koji manje odvajaju "nagrađeni" kroz veće račune.

Ministar regionalnog razvoja i fondova EU Marko Pavić kazao je kako su ovo tek prvi ugovori te najavio je da će Vlada, sukladno prioritetima EU-a, u nacionalnoj razvojnoj strategiji do 2030. reflektirati zelene i pametne politike.

Komentari (3)
Pogledajte sve

I treba ima stalno nabijati na nos… i mediji koji su NULA bodova, ujesto da pisu kontinuirano sta nevalja itreba mjenjati,, pisu razne gluposti i pizzz.

PS: Uhljeb se čudi da ga nitko nije kontaktirao i/ili tražio nešto! Evidentno ne zna i ne razumije svoj posao i ulogu.

Pa čovjek nije znao da uhljebima ništa nemreš objasnit! Dobro da je pokušao. Inače FER dobije cca 90 mil. kn iz proračuna, a nekorisna i nepotrebna uhljebana od Filozofskog fakulteta cca 170 mil. kn. Pametnome dosta!

New Report

Close