Degrad u Sesvetskom Kraljevcu gradi naselje sa 1000 stanova

Autor: Ivan Pandžić , 18. srpanj 2006. u 06:30

Investitor će na 13 hektara graditi 25 zgrada, školu, vrtić, bazen, sportsku dvoranu i trgovački centar. Cijene kvadrata bit će niže od zagrebačkog prosjeka

“Grad u gradu” ponajbolji je opis naselja koje bi početkom sljedeće godine trebala početi graditi tvrtka Degrad na mjestu bivše farme u Sesvetskom Kraljevcu na samom istoku Zagreba. Naselje nazvano Iver imat će tisuću stanova za otprilike tri tisuće ljudi, osnovnu školu, vrtić, bazen, trgovačko-poslovni centar, autopraonicu i autoservis, a razmatra se i mogućnost gradnje doma za starije i nemoćne osobe, te hotela u jednom kultruno zaštićenom dijelu parcele. Osim toga, planira se i niz dodatnih specijaliziranih trgovina. Ukupna površina koju će zauzeti novo naselje iznosi oko 130 tisuća četvornih metara, a u roku od dvije godine trebalo bi biti sagrađeno 120 tisuća četvornih metara bruto razvijene površine opasane biciklističkim i rolerskim stazama. Potrebno ulaganje od oko 100 milijuna eura Degrad je osigurao kreditom. Već je proveden natječaj za arhitektonski izgled naselja, a u javnu proceduru je pušten detaljni plan uređenja kojeg izrađuje Studio Forma Urbis arhitekta Ratka Miličevića. Kako je Degrad već prije godinu dana kupio cjelokupno zemljište ne bi trebalo biti prepreka za ostvarenje investicije. Ukupno će niknuti 25 stambenih zgrada visine prizemlje i tri etaže s podzemnim garažama. “Odlučili smo se na investiciju po uzoru na zapadnoeuropske gradove koji u svom sastavu imaju organiziran cjelodnevni život naselja. Ovo će biti naselje otvorenog tipa, što podrazumijeva da će navedeni sadržaji biti ponuđeni svim stanovnicima, uključujući i one već postojeće iz Sesvetskog Kraljevca, Sesveta i drugih okolnih mjesta. Naselje Iver namijenjeno prvenstveno mlađim osobama, s površinom stanova između 40 i 80 četvornih metara, te uz cijene koje će biti prihvatljivije od onih u gradu.

Za školu, vrtić, bazen i ostale popratne sadržaje odlučili smo se jer smatramo da je neprihvatljivo graditi samo ‘spavaonice’, kako se to kaže u narodu. Kvaliteta življenja postaje sve važnija, a nju osiguravaju upravo dodatni sadržaji. Projekt će donijeti dodatnu kvalitetu cijelom istočnom dijelu gradske aglomeracije koji ima kronični nedostatak vrtića i škola i sportsko-rekreativnih sadržaja. Gradnja koja pridonosi razvoju lokalne zajednice uskoro će i kod nas kao i u Europi postati jedan od glavnih uvjeta projektima gradnje”, objašnjava direktor Degrada Drago Đuričić. Projekt predviđa i gradnju 1300 podzemnih i nadzemnih parkirališnih mjesta, što uključuje i potrebe trgovačkog centra. Nove prometnice unutar naselja trebale bi osigurati i lagodan protok automobila kroz naselje i brzu fluktuaciju u poslovnoj zoni. Tvrtku Degrad inače su osnovali supružnici Đuričić prije 14 godina, a danas se pojavljuju i kao građevna tvrtka i kao investitori. Imaju direktno zaposlenih 30-ak ljudi, ali su lani imali promet od 81 milijun kuna, i to uglavnom od stanogradnje. Radili su stambene zgrade na Oranicama, Španskom, Rudešu i Zadarskoj.

Naselje Iver

25 stambenih četverokatnih zgrada, 1000 stanova za 3000 ljudi

vrtić – 2800 m2

poslovno-trgovački centar – 3500 m2, povezani škola, dvorana i bazen – 8000 m2

1300 – parkirališnih mjesta

Gradnja željezničke stanice

Kako se Sesvetski Kraljevac nalazi na pola puta do Dugog Sela, u suburbanoj zoni na krajnjem istoku grada, u Degradu problem prometa planiraju riješiti gradnjom željezničke stanice na pruzi koja ide k Zagrebu i prolazi pokraj naselja. Time bi putovanje vlakom od Ivera do središta Zagreba trajalo samo petnaestak minuta, a ne treba smetnuti s uma i da se politika HŽ-a i zagrebačkog Poglavarstva odlučila za modernizaciju prigradske željeznice i nabavu novih vlakova. Naselje se nalazi i uz obilaznicu kojom se automobilom također za oko 15 minuta može doći na južni ulazak u grad, u Buzinu.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Tvrtka Degrad doo je veoma los izbor za ovako veliku investiciju.
Naime, posto stanujem u jednoj od zgrada gdje je Degrad bio investitor zalim one koji ce stanovati u novim zgradama.
Zavrsni radovi su katastrofalni, svako malo na zgradi se nesto kvari, prokisnjava.
Popravci su veoma spori u upitni.
Sretno svima sa Degradom.
Od njih vise ne bih ni perec kupio.

New Report

Close