Deficit javnog sektora u 2013. raste za 2,5 mlrd. kn

Autor: Jadranka Dozan , 20. studeni 2012. u 22:01
4,3 mlrd. kuna planirani je manjak izvanproračunskih fondova u 2013.

Za Hrvatske vode predviđa se porast rashoda za više od 900 milijuna kuna, a u Hrvatskim cestama izdaci se penju za više od milijardu kuna.

Analitičari su opet razočarali ministra financija Slavka Linića, ovaj put zato što su izrazili razočaranje Vladinim prijedlogom proračuna za 2013. Ministar drži da on odražava Vladinu poruku štednje, ali u isto vrijeme i investicije, i to državnog i privatnog sektora, no za stručnu su javnost daljnji rast rashoda proračuna (i njihova udjela u BDP-u), daljnji porast udjela poreznih prihoda u BDP-u te u konačnici povećanje deficita – jednostavno obeshrabrujući. Čini se da ipak nisu računali s takvim odstupanjem od bitnih odrednica ne tako davno donesenih Smjernica ekonomske i fiskalne politike za razdoblje od 2013. do 2015. 

Vode i Ceste dižu deficit
Planiranom rastu proračunskog manjka treba ipak dodati i porast deficita izvanproračunskih fondova, ma koliko se on objašnjava u prvom redu investicijama. Prihodi izvanproračunskih fondova, naime, planirani su na 3,7 milijardi kuna, ili oko 200 milijuna kuna više nego ove godine, a kod rashoda se predviđa porast za čak 1,8 milijardi kuna, što je posljedica investicijskih apetita. Za Hrvatske vode tako se predviđa porast rashoda za više od 900 milijuna, a u Hrvatskim cestama izdaci se penju za više od milijardu kuna.Kako god bilo, milijardi kuna porasta deficita državnog proračuna, koji time doseže 10,9 milijardi, treba dodati i 1,6 milijardi kuna većeg manjka izvanproračunskih fondova koji se penje na 4,3 milijarde kuna.

'Lokalci' bez manjka
Kako Vlada za 2013. predviđa uravnotežen proračun lokalne i regionalne samouprave (ove godine planiran je manjak od 0,3 posto BDP-a), deficit opće države trebao bi iznositi 13,3 milijarde kuna ili 3,8 posto BDP-a, što je u odnosu na 2012. povećanje za oko 2,6 milijardi kuna. To ne uključuje HBOR i Hrvatske autoceste kao komponente šire definiranog fiskalnog salda, koji prema procjeni MMF-a za ovu godinu iznosi oko 4,9 posto BDP-a. MMF je u svom nedavno objavljenom zaključnom izvješću za Hrvatsku za iduću godinu predvidio smanjenje (šire definiranog) fiskalnog manjka na 4,2 posto BDP-a, no sad se to čini dosta optimističnim. Potrebe financiranja države već su po osnovi manjka državnog proračuna (10,9 milijardi) i servisiranja dugova koji dogodine stižu na naplatu (18,8 milijardi) prilično velike. Za jedno i drugo treba osigurati gotovo 30 milijardi kuna, s tim da će se potrebe zaduživanja umanjiti za očekivanih tri milijarde kuna prihoda od privatizacije. Veći dio planiranog iznosa zaduženja za refinanciranje dugova i pokriće deficita Vlada namjerava pribaviti izdanjem obveznica. Plan je da se prodajom obveznica prikupi 21,2 milijarde kuna, od čega oko dvije trećine ili 14 milijardi u inozemstvu. Kroz domaće i inozemne kredite plan je osigurati oko 5,5 milijardi kuna.

Po 14 mlrd. kuna ide se vani
Kad su posrijedi obveze po dospijećima zaduženja u 2013., veći se dio obveza, 11,6 milijardi kuna, odnosi na otplate (glavnice) kredita i/li zajmova (11,6 milijardi). Istodobno, na naplatu stiže samo jedno izdanje obveznica, i to 4 milijarde kuna izdanih na domaćem tržištu. U odnosu na ovogodišnji račun financiranja, plan za 2013. "teži" je 8,5 milijardi kuna, manjim dijelom zbog veće proračunske rupe, a većim zbog većih dospijeća dugova koje treba refinancirati. Planirani prihodi od privatizacije u odnosu na ovogodišnji plan koji je ostao neostvaren povećani su za milijardu kuna. No, za 2013. se, kao i prilikom ovogodišnjih najava, uglavnom govori o Croatia osiguranju i Hrvatskoj poštanskoj banci kao glavnim osloncima planova privatizacijskih prihoda. Kako su ti projekti i dalje u fazi izbora savjetnika (s tim da je kod HPB-a izbor odrađen), ne čini se izglednim da se te prodaje realiziraju tijekom prvog tromjesečja. Stoga je logično da Vlada računa već u prvih mjesec-dva odraditi prvi komad plana financiranja. 

Europska unija i proračun

Prihodi od EU dogodine veći 1,2 mlrd. kuna

Na povećanje rashoda 2013. utječe, među ostalim, obveza uplate 1,7 milijardi kuna proračunu EU, a u 2014. ta se obveza penje za 2,1 milijardu. Istodobno, sredstava institucija i tijela EU koja čine glavninu prihoda od pomoći sve su važnija kategorija prihoda. Pomoći su 2013. planirane na 2,7 milijardi kuna (1,2 mlrd. više nego 2012.), godinu poslije na 4,3, a u 2015. oko 6,6 milijardi kuna.

Komentirajte prvi

New Report

Close