Deficit ispod tri posto u 2017.? Fitch sumnjičav

Autor: Jadranka Dozan , 31. siječanj 2016. u 22:00
Fitch potvrdio 'BB' rejting i negativne izglede/Fotolia

Problemom smatraju premijerov nedostatak iskustva u politici, na što Orešković odgovara: Demantirat ću ih rezultatima.

Kao i Standard & Pooor's prije dva tjedna, i agencija Fitch ovih je dana odlučila Hrvatskoj zadržati kreditni rejting dva stupnja ispod investicijskog ranga, ali uz i dalje prevladavajuće negativne izglede. Novoj Vladi time barem nisu otežane startne pozicije.

Gospodarski rast i dalje je preslabašan (lani 1,7, a za ovu godinu Fitcheva je prognoza usporavanje na 1,4 posto) da bi znatnije umanjio prijetnje koje (i) Fitch vidi u rastućem javnom dugu, to prije što se fiskalne neravnoteže ublažavaju presporo. Deficit opće države lani smanjen je s 5,6 na i dalje previsokih 5 posto BDP-a, ističu, a i to je ostvareno najviše zahvaljujući rastu prihoda na krilima turističkih rezultata i oporavka potrošnje uslijed rasterećenja dohodaka. Bruto dug opće države je na 89 posto BDP-a, što je znatno iznad 43,6 posto prosjeka zemalja istog rejtinga, a vrhunac javnog duga u nas se tek očekuje; u 2017. predviđaju ga na 92,4 posto.

Planovi nove Vlade o smanjenju razine deficita za 1,5 postotnih bodova u 2016. čine im se optimističnim. Izglednijim drže da bi se on mogao svesti tek na 4,5, a dogodine na 4 posto BDP-a. Sumnje u ostvarenje Vladina cilja o svođenju deficita ispod tri posto u 2017. objasnili su i upitnim jedinstvom nove vladajuće koalicije, kao i premijerovim nedostatkom iskustva u hrvatskoj politici. Novi šef Vlade Tihomir Orešković najavljuje da će ih rezultatima demantirati te podsjeća kako je prethodna Vlada imala političko iskustvo, a u četiri godine mandata rejting nam je rušen dvaput.

Ako napretkom u fiskalnoj konsolidaciji, strukturnim reformama i izgledima za ubrzanjem rasta ojača povjerenje investitora da će se odnos javnog duga i BDP-a u srednjem roku stabilizirati, Fitch najavljuje da će to honorirati poboljšanjem izgleda. No, ako razina javnog duga eskalira (bilo zbog proračunskog podbačaja, rasta troškova financiranja ili slabijeg rasta BDP-a), pri idućoj reviziji uslijedit će sniženje. Što se tiče monetarne politike, HNB, čini se, ima podršku Fitcha koji konstatira kako postojeća politika  minimalizira rizike za javni, korporativni i sektor kućanstva, koji su svi visoko eurizirani. 

Komentirajte prvi

New Report

Close