Decentralizacija radi podrške startupima

Autor: Bernard Ivezić , 30. listopad 2018. u 22:00
Foto: Borna Filic/PIXSELL

Vladina agencija u dva koraka planira transformaciju kroz jačanje mreže potpornih institucija.

Hamag-Bicro krenuo je u decentralizaciju. Vladina agencija u dvije faze planira ojačati 59 inkubatora, akceleratora, poduzetničkih centara te lokalnih i županijskih razvojnih agencija po cijeloj Hrvatskoj da bi stekla dovoljno znanja i razvila dovoljno usluga kako bi startupima i malim tvrtkama u praksi olakšala poslovanje. U utorak im je podijelila 7,01 milijun kuna potpore. Na popisu su, među inima, TERA Tehnopolis iz Osijeka, Step Ri iz Rijeke, Tehnološki park Varaždin, Karlovački poduzetnik i zagrebački HUB385.

Vjeran Vrbanec, predsjednik uprave Hamag Bicroa kaže da ovaj projekt vidi kao način da provedu decentralizaciju.

“Dolazim iz Međimurske županije i, kao i mnogi, i sam sam želio imati nekoga u vertikali u Zagrebu, jer do mene nisu dolazile informacije. Zato mi je cilj Hamag Bicro povezati s institucijama na lokalnoj i županijskoj razini i ojačamo kapacitete kroz stvaranje zajedničke platforme preko koje ćete dobivati sve informacije”, kaže Vrbanac. U Hrvatskoj je, prema podacima Ministarstva gospodarstva, ukupno 169 poduzetničkih potpornih institucija. Najaktivnije su one koje su bliže Zagrebu, gdje se stvara 54 posto BDP-a Hrvatske.

Mario Turalija, član uprave Hamag-Bicroa navodi da će se decentralizacija agencije provesti u dva koraka. Sad slijedi jačanje kapaciteta potpornih institucija, a zatim decentralizacija.

 

9 zaposlenih

u prosjeku imaju inkubatori, akceleratori i razvojne agencije

“Startupi, obrti do 3,5 milijuna kuna i tvrtke do pet milijuna kuna prihoda nemaju interno računovodstvo, znači oni nemaju interne kapacitete s kojima raspolažu i zato im trebaju potporne institucije da im pomognu, ali ujednačenom kvalitetom u svim dijelovima zemlje”, kaže Turalija.

Navodi da će se u drugoj fazi otvoriti prostor da se povuku pet puta veća sredstva iz EU fondova, više od pet milijuna eura. Tamara Sarvaš, ravnateljica Sektora za razvoj i podršku korisnicima Hamag-Bicroa upozorava na veliki raskorak u ponudi potpornih i potražnji. “Poduzetnici traže brze odgovore, specifična znanja, online podršku, usluge zaštite intelektualnog vlasništva, pravnog savjetovanja, internacionalizacije poslovanja, ali većina potpornih institucija nudi tek osnovne usluge”, zaključuje Sarvaš.

Komentirajte prvi

New Report

Close