Debeljak u Sisak donosi sedam milijuna eura

Autor: Marija Brnić , 20. ožujak 2015. u 13:15
Tomislav Debaljak, vlasnik DIV-a i Brodosplita; gradonačelnica Siska Kristina Ikić Baniček/PIXSELL

Vlasnik DIV-a i Brodosplita u sisačkoj industrijskoj zoni proizvodit će betonske pragove.

Tomislava Debeljaka, vlasnika DIV-a i Brodosplita, iznenadili smo jučer informacijom da je Gradsko vijeće Siska prihvatilo njegovu ponudu na natječaju za osnivanje prava građenja u Južnoj industrijskoj zoni. Natječaj je objavljen polovicom veljače, ponude otvorene početkom ožujka, a odluke su su donesene, za hrvatske standarde, brzo.

Ne čudi, jer sklapanje ugovora s DIV-om donijet će tom gradu ugašene industrije novo ulaganje, i to 6 do 7 milijuna eura u pogon betonskih pragova, u kojima će se otvoriti i 40 do 50 novih radnih mjesta. To je, inače, jedan od tri projekta koje su Siščani prihvatili i biti će realizirani na području nekadašnjeg proizvodnog i sirovinskog kotača Hrvatske. Gradit će se i bioplinska energana koju pokreće Epi Consulting, te kogeneracijsko postrojenje na rasplinjavanje drvne bio mase koju u Sisak dovodi talijanska tvrtka Mittelenergy. Sam Debeljak potvrđuje informacije kako je pod pritiskom birokracije za ulaganja u Hrvatskoj gotovo bio odustao od plana gradnje nove tvornice u Sisku, ali ga je netom prije isteka roka za prijavu na natječaj osobno kontaktirala gradonačelnica Kristina Ikić Baniček. Pokazala je, kaže Debeljak, volju da ne odustanemo, a ta pozitivna energija ključna je i neophodna za ulagačke projekte.

 

60dana

rok je u kojem DIV treba dobiti sve potrebne dozvole

Sama gradonačenica vijećnicima je prilikom usvajanja odluka o natječaju rekla da je obećala, ako DIV dostavi ponudu, da će u roku od 60 dana dobiti sve dozvole. DIV je, inače, dao ponudu za česticu od 138 tisuća kvadrata na kojoj bi se gradila tvornička hala i skladište za betonske pragove. No, prije nego što krene sama gradnja potrebno je raščistiti i raskrčiti taj veliki prostor koji je zapušten i potpuno obrastao, za što je Sisku DIV dao ponudu da to učini i o vlastitom trošku. Zemljište na kojem će se graditi nova tvornica Grad je odlučio ne prodati, kako bi izbjegli eventualne špekulante koji bi trgovali zemljištem i ostali bez proizvodnje, nego dati na korištenje s pravom građenja, a mjesečno bi DIV trebao plaćati Sisku 15 tisuća kuna uvećano za PDV.

DIV-u ovo inače nije prvi tvornički pogon betonskih pragova. U Srbiji u gradu Svrljigu još prije više od pet godina proizvodi betonske pragove, uglavnom za željeznice u Srbiji, Bugarskoj, Albaniji i Kosovu, s tim da su kupci pragova tvrtke koje grade željeznice. Riječ je, primjerice, o ruskim i talijanskim tvrtkama u slučaju Srbije te austrijskog kupca za Bugarsku. U pogonu u Sisku, očekuje Debeljak, godišnje bi se proizvodilo od 10 do 20 milijuna eura vrijedni betonski pragovi, a njima bi se pokrivalo tržište u Hrvatskoj, Austriji, Sloveniji i Bosni i Hercegovini. Osim što bi tvornica radila u području na kojem je u krugu od 400 kilometara velik dio nepokriven tvornicom betonskih pragova i što ima pristup željezničkom kolosijeku, dva su dodatna elementa presudila za odabir Siska za taj DIV-ov projekt.

 

80milijuna

eura uložit će talijanski Mittelenergy u Sisak

Jedan je, kaže Debeljak, koncentracija kvalitetnih ljudi u Sisku potrebnih za ovu proizvodnju, a drugi je pozitivna energija kakvu je prema poslodavcu i ulaganjima osjetio ranije u Kninu. "Bez tog odnosa ne može se raditi", uvjeren je Debeljak. Slične argumente iznosi i Pavle Pavković, voditelj projekata obnovljivih izvora energije u EPI Consultingu, koji će u Sisku na nešto manje od 26 tisuća četvornih metara, prostora graditi svoj prvi projekt bioplinske elektrane snage 300 kW.

"Razmatrali smo više lokacija koje su nam bile u ponudi, a Sisak smo odabrali iz više razloga. Među najvažnijim naveo bih potporu koju smo nakon prezentacije dobili od gradonačelnice Kristine Ikić Baniček te dostupnost sirovina potrebnih za rad", naglašava Pavković. Prihvaćanjem njihove ponude za osnivanje prava građenja slijede daljnji koraci u pripremi investicije vrijedne između 1,8 i 2 milijuna eura, što će se točno utvrditi nakon izrade projektne dokumentacije i troškovnika gradnje. EPI Consulting osnovan je lani s ciljem pripreme projekata bioplinskih elektrana diljem Hrvatske, a Pavković objašnjava kako će operativno voditi projekte za domaće i strane partnere koji im osiguravaju i dio sredstava potrebnih za gradnju same elektrane, dok će ostatak biti financiran kreditom.

Planirano je zapošljavanje četiriju radnika u samoj tvrtki koja bi upravljala elektranom te otvaranje još 10-ak radnih mjesta kod kooperanata i partnera koji će osiguravati sirovinsku bazu. Pavković ističe kako je će veći dio investicije biti odrađen preko lokalnih podizvođača. Talijanski Mittelenergy pak u Sisku će na 110 tisuća kvadrata površine graditi postrojenje snage 5 megavata, a u prvoj fazi prema ponudi koja je prihvaćena ulaganje se procjenjuje na 20 milijuna eura, dok bi u konačnici ulaganje trebalo dosegnuti 80 milijuna eura. Projekt za Sisak neće značiti samo kogeneracijsko postrojenje i zapošljavanje u tvornici. Uključit će i kooperante kojima će biti osiguran otkup biomase na koju će se kogeneracija pokretati. Do kraja ulaganja taj bi pogon Sisku trebao donijeti 80 zaposlenih u kogeneraciji, a zajedno s kooperantima oko 300 ljudi.

Komentirajte prvi

New Report

Close