Što Matu Zadra čeka u TDR-u?

Autor: Danijela Jozić / VLM , 16. travanj 2013. u 10:00
S mlijeka prelazi na duhan: Mato Zadro/PIX

Pred Zadrom je veliki izazov jer bi TDR mogao uzdrmati ulazak u EU, s time da vodeći dioničari sigurno očekuju nastavak dobrog rezultata.

Nakon sedam godina provedenih na čelnoj poziciji Tvornice duhana Rovinj (TDR) Davor Tomašković odlazi iz te kompanije. Na mjesto predsjednika Uprave TDR-a postavljen je Mato Zadro i tu funkciju počinje obnašati od 1. svibnja.

Iznenađujuća vijest o promjeni na čelnoj poziciji najvećeg regionalnog proizvođača cigareta stigla je u ponedjeljak putem službenog priopćenja iz Rovinja. Iako se jučer nije mogao doznati razlog Tomaškovićevog odlaska, iz kompanije su nahvalili vodećeg menadžera na odlasku i poručili kako je tijekom njegovog mandata tvrtka bila uspješna.  "U tom razdoblju TDR je, u konkurenciji s vodećim globalnim kompanijama, ostvario zapažene poslovne rezultate i ostao lider na domaćem i regionalnom tržištu. Kontinuiranim širenjem poslovanja u jednoj od najkoncentriranijih svjetskih industrija TDR je, pod Tomaškovićevim vodstvom, zadržao poziciju uspješne i neovisne duhanske kompanije", poručili su iz Adris grupe u čijem sastavu posluje TDR. I dok je vijest o Tomaškovićevom odlasku neočekivana, informacija da će ga na toj poziciji zamijeniti Mato Zadro i ne čudi. Zadro je, naime, prije nekoliko mjeseci napustio poziciju člana Izvršnog odbora u francuskom Lactalisu, koji je vlasnik Dukata.

Prema informacijama Poslovnog dnevnika, Mato Zadro je po povratku iz Pariza i prije dogovora s vodećim dioničarima Adris grupe razgovarao i o mogućem angažmanu u nekoj od kompanija koncerna Agrokor. "TDR je ugledna hrvatska kompanija. Biti predsjednikom Uprave tvrtke s takvom tradicijom za mene je veliki profesionalni izazov. Siguran sam da ćemo, unatoč gospodarskoj krizi i bitno promijenjenim tržišnim okolnostima, nastaviti uspješno poslovati oslanjajući se pritom na znanje i iskustvo te inovativan pristup tržištu", stoji u izjavi Mate Zadre u jučerašnjem priopćenju. Iako je riječ o menadžeru s međunarodnim iskustvom, koji je posljednje tri godine proveo u sjedištu najveće mljekarske grupacije na svijetu, on u TDR dolazi u vrlo izazovnim vremenima. Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju 1. srpnja, a izlaskom iz Cefte, TDR koji više od 60 posto cigareta izveze (ponajviše na tržišta regije), bit će suočen sa snažnim carinskim opterećenjem.

Primjerice, carine će za tržište Srbije skočiti sa 15 na 57 posto, za BiH s nula na 15 posto itd. Tijekom ove godine očekuje se i otvaranje TDR-ove 30 milijuna eura vrijedne tvornice u Iranu, a unatoč političkim napetostima te države s EU, u Rovinju imaju velika očekivanja od tog tržišta.  Sudeći po dosadašnjem poslovanju TDR-a, vodeći dioničari Adrisa sigurno očekuju nastavak uspješnog rezultata. Tomašković jučer nije želio komentirati odlazak iz TDR-a pa nismo uspjeli doznati ni kakvi su mu planovi. On slovi za jednog od najboljih domaćih menadžera. Prije TDR-a bio je na čelnoj poziciji u Tisku, pa direktor u HT-u, a karijeru je počeo u konzultantskoj kući McKinsey.  

Zadrin put

Uzdanica Luke Rajića

Mato Zadro karijeru je započeo u Dukatu (tadašnjoj Luri) još u vrijeme dok je njezin vlasnik bio Luka Rajić. Bivšeg vlasnika Dukata impresionirao je prilikom jednog slučajnog susreta na nekom primanju u Londonu. Zadro je počeo raditi u Dukatu i dogurao do predsjednika Uprave uoči prodaje kompanije Lactalisu. Francuzi su Zadru potom povukli u Pariz gdje je postao nadležan za tržišta ove regije.   

Komentari (2)
Pogledajte sve

za početak neka proda Adris grupu strancima kao šta je to učinio sa Dukatom, pardon Lactalisom…

po navedenom, izuzetno cjenjen menadžer u koorporativnim krugovima, vidjeti ćemo što može napraviti u Adris grupi, kroz promijenjene okolnosti ulaskom u EU.

New Report

Close