Darinko Kosor: Za požar u CIOS-u krivi zagrebački SDP i ministar Zmajlović

Autor: Poslovni.hr/Hina , 15. travanj 2014. u 11:26
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Darinko Kosor optužio je danas zagrebački SDP i SDP-ovog ministra zaštite okoliša Mihaela Zmajlovića da su odgovorni za jučerašnji požar u CIOS-u na Jankomiru.

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Darinko Kosor optužio je danas zagrebački SDP i SDP-ovog ministra zaštite okoliša Mihaela Zmajlovića da su odgovorni za jučerašnji požar u CIOS-u na Jankomiru i ustvrdio da zbog toga moraju snositi političku odgovornost.

"Direktno optužujem SDP, državni i gradski, da su krivci za ono što se jučer desilo", rekao je Kosor u izjavi za novinare tijekom sjednice zagrebačke Gradske skupštine, a nakon SDP-ove konferencije za novinare koju je sazvao Davor Bernardić nakon što je izbačen sa sjednice.

Prosvjedujući zbog izbacivanja Bernardića, SDP-ov zastupnik Zvone Brumnić je 10 minuta šutio za govornicom kad je trebalo raspravljati o gospodarenju otpadom.

"Prošlu sjednicu su odugovlačili do pola dva u noći, a sad su počeli s izvanposlovničkom raspravom, šute za govornicom…", rekao je Kosor dodavši kako da je zagrebački SDP zbog takvog ponašanja "sramota zagrebačke politike".

Kosor je istaknuo da je prva točka dnevnog reda današnje sjednice ionako bila vezana za gospodarenje otpadom pa su SDP-ovci tu imali priliku iznijeti relevantne činjenice i kritike.

Umjesto toga, kaže Kosor, "klub SDP-a bi lešinario na nesreći građana zapadnog dijela Zagreba". Dok sam predsjednik, to neće raditi, rezolutan je bio Kosor i dodao da neće dopustiti ni kršenje skupštinskog Poslovnika.

Podsjetio je da SDP-ovci, dok su imali većinu u Gradskoj skupštini, nisu donijeli ni strategiju gospodarenja otpadom, nisu zatvorili odlagalište Jakuševac, niti su donijeli odluku o spalionici.

"Njihov ministar je donio odluku da se glomazni otpad odloži tamo gdje je jučer gorjelo i on je danas trebao davati odgovore, a ne da se traže odgovori u Gradskoj skupštini. Kakve veze Skupština ima s požarom? Normalno je da smo zabrinuti, kao i svi građani, ali na njihovom problemu skupljati političke bodove, a biti za to politički odgovoran i imati ministra koji je sukrivac za to što se desilo – to je sramota", rekao je Kosor.

"Što bi htjeli? Da idu gasiti požar? Pa neka uzmu šljemove i idu gasiti. Evo idem i ja s njima", ironično je dodao predsjednik Gradske skupštine napominjući da gradski zastupnici nisu tu da gase požar i "rade cirkus" nego ono za što su ih građani birali, umjesto što dugogodišnje probleme guraju pod tepih.

"To je neodgovorno, neozbiljno i licemjerno od nekoga tko je imao 13 godina da to riješi, a sada su glavni kad se bore za građane", rekao je Kosor i poručio da će Gradska skupština u sadašnjem madatu sigurno riješiti pitanje Centra za zbrinjavanje otpadom i problem energane.

Poručio je SDP-ovcima kako očekuje da konačno počnu raditi svoj posao ili neka daju ostavke podsjećajući da je zagrebački SDP političku kaznu u Zagrebu već platio jer su postali oporba "zbog nerada u zadnjih 13 godina".

Na pitanje novinara zašto smatra da je ministar Zmajlović kriv, Kosor je odgovorio da dvije godine mandata nije napravio ništa po pitanju zbrinjavanja otpada i da je krupni otpad zabranio odlagati na Jakuševac, a mediji su, kaže, objavili da su ondje gorjele olupine i krupni otpad.

Upitan je li Bernardića izbacio sa cijele sjednice i može li se vratiti, Kosor je odgovorio da se može odmah vratiti iz skupštinskog kafića jer nije bio izbačen s točke dnevnog reda nego s uvoda.

Komentirajte prvi

New Report

Close