Darinko Kosor novi predsjednik Skupštine Grada Zagreba

Autor: Josipa Ban /VLM , 20. lipanj 2013. u 22:00
Ovaj saziv Skupštine više neće opstruirati i blokirati izvršnu vlast, obećao je Kosor/PIXSELL

U zagrebačkoj Skupštini nitko nema većinu, Bandićeva lista ima 17 zastupničkih mjesta, SDP-ova 12, a potom slijedi HDZ-ova s osam zastupnika.

Darinko Kosor, predsjednik HSLS-a, novi je predsjednik Gradske Skupštine Grada Zagreba. Unatoč njegovom izboru za predsjednika, na jučerašnjoj konstituirajućoj Skupštini, koalicija s listom grupe birača nositelja Milana Bandića nije formirana.

Tako sada u Skupštini nitko nema većinu. Bandićeva lista, naime ima 17 zastupničkih mjesta, SDP-ova 12, a potom slijedi HDZ-ova s osam zastupnika. Na pitanje hoće li zbog takvog rasporeda u Skupštini ponovo doći do blokiranja odluka, kao što je bio slučaj posljednje dvije godine zbog razlaza Bandića i SDP-a, Kosor tvrdi da neće. "Mogu obećati da ovaj saziv Skupštine više neće opstruirati i blokirati izvršnu vlast. Nadam se da će biti bolji od prošlog. Izvršna vlast pripada gradonačelniku koji je dobio podršku građana. U njegovoj je vlasti i Zagrebački holding i Gradska uprava", rekao je Darinko Kosor, čije je imenovanje podržalo 27 zastupnika, među kojima svi s Bandićeve i njegove liste.

Kosora je za predsjednika Skupštine predložio Odbor za izbor i imenovanje na čijem je čelu Jelena Pavičić Vukićević, bivša zamjenica gradonačelnika Bandića te, u ovom sazivu, jedna od četiri potpredsjednika Skupštine. Kao i Kosora, većinu u Skupštini ne brine izglasavanje prijedloga iako Bandić nema većinu. Za svaku odluku, naime, gradonačelnik će trebati većinu, ali većinu prisutnih u Skupštini, dakle najmanje 26 zastupnika od 51. Kako Bandić ima 17 zastupnika morat će ih disciplinirati ukoliko će htjeti da njegovi prijedlozi budu i izglasani. Od nekih SDP-ovih zastupnika, neslužbeno se pak može čuti da će Bandiću situaciju olakšati HDZ, sa svojih osam zastupnika.

Andrija Mikulić iz HDZ-a, koji je ujedno izabran i za potpredsjednika Skupštine, takve tvrdnje odlučno demantira. "Napokon su maske pale i sad se jasno vidi da nismo u koaliciji s Bandićem. Odgovorno tvrdim da nije bilo nikakvih pregovora, što je vidljivo i po broju mandata koje smo dobili u skupštinskim Odborima", izjavio je. Usto, dodao je, bit ćemo konstruktivna oporba te ćemo podržavati samo one odluke čiji je cilj dobrobiti građana. Konstruktivna oporba bit će i SDP sa svojih 12 zastupnika. "Pazit ćemo na svaku proračunsku kunu", rekao je Davor Bernardić, jučer izabran za novog potpredsjednika. Za četvrtu potpredsjednicu imenovana je i Vesna Sudar iz HSU-a. 

Komentirajte prvi

New Report

Close