Danko Končar neće biti strateški partner za Uljanik?

Danko Končar/Robert Anić/PIXSELL Danko Končar/Robert Anić/PIXSELL

Prema novom konceptu Končar ne bi uložio niti kune nego sve prebacio na državu, ministar Horvat protiv je toga.

Danko Končar neće biti strateški partner za Uljanik, zaključak je koji se može izvući iz jučerašnjih izjava ministra gospodarstva Darka Horvata.

To što Končar sada nudi još je manje nego u programu restrukturiranja iz srpnja, kojeg je Europska komisija ocijenila neprihvatljivim i neodrživim. Tada je, naime, predviđano da Končar u spašavanje pulskog brodogradilišta ulazi s 200 milijuna kuna u novcu, kojima bi dokapitalizirao Uljanik d.d., te uz potporu države restrukturirao Uljanik Brodogradilište, tvrtku koja je gubitaš unutar ove grupacije.

Prema najnovijem konceptu Končar de facto ne unosi niti kunu, nego predlaže potpuno prebacivanje financijskog tereta na državu. Ona bi najprije trebala postati većinski vlasnik Uljanika, te potom i osigurati cjelokupan trošak restrukturiranja, koji po informacijama koje nisu demantirane, sada prelazi 1,3 milijarde eura.  Končarev bi, pak, fokus bio na dijelu projekta restrukturiranja koji se odnosi na tzv. diverzifikaciju osnovne djelatnosti, odnosno gradnju nekretnina. Njihovom prodajom nakon pet do sedam godina Končar bi Uljaniku omogućio ispunjenje svog uloga.

Drugim riječima Končar ne bi bio strateški partner, nego bi menadžirao procesom kojeg bi država u cijelosti sama financirala. Sam Horvat kaže da je takav prijedlog neprihvatljiv za Vladu i da neće dobiti odobrenje Europske komisije, jer pravila o dopuštenim državnim potporama podrazumijevaju da država ne ulazi vlasnički u tvrtku koju se restrukturira, a strateški partner mora u realnom financijskom smislu participirati s 50-postotnim udjelom u troškovima restrukturiranja.

Začuđuje, međutim, da Horvat i nakon ovih konstatacija još uvijek ostavlja nekoliko dana Končaru da se izjasni o tome želi li ili ne sudjelovati u restrukturiranju Uljanika. Jer Končar od kada su ga Uprava i Nadzorni odbor Uljanika odabrali kao mogućeg strateškog partnera ne krije svoj primarni fokus u pulskom brodogradilištu i ne odstupa od njega. 

Država je u ovom slučaju pokazala izuzetnu neodlučnost države koja ni nakon što su aktivirana dana državna jamstva Uljaniku nije preuzela kontrolu kako bi zaštitila svoj interes i sama ušla u pregovore s brodovlasnicima i kooperantima kako bi se zadržali poslovi, te otvorila razgovore i s drugim potencijalnim investitorima. Veliko je pitanje koliko bi ozbiljni investitori sada bili voljni ulaziti u pregovore, jer svaki mjesec za brodogradilište znači nove goleme gubitke, samo za plaće 20-ak milijuna kuna, a penali zbog kašnjenja i raskinuti ugovori ostavljaju sada tanke pregovaračke pozicije za nove ulagače i dodatne briselske rokove za Uljanik.  

Komentari (5)
 • bergeistra
  bergeistra 15:52 8.12.2018.

  Poštovana Marija,

  Vama u ovom tekstu elementarna matematika ne štima.
  Naime, kad kažete da Končar neće uložiti “niti kune” u Uljanik onda preskačete ili ne znate da je već na lijepe oči uložio 12 milijuna eura, te da još 12 mora uložiti u dokapitalizaciju kad bude usvojen plan restrukturiranja.
  Dakle ukupno 24 milijuna eura, odnosno nešto manje od tih 200 milijuna kuna koje spominjete u tekstu.
  To je dokapitalizacija, a ovo o čumu Vi pišete u svim se privatiziranim brodogradilištima zvalo vlastiti doprinos.
  Znači je li 24 milijuna eura za dokapitalizaciju Uljanika puno ili malo novca ja ne znam, ali vjerojatno bi nam bilo lakše usporediti kad bi recimo malo istražila pa nam za usporedbu dala s koliko je novaca dokapitaliziran 3. maj, s koliko Brodosplit, a s koliko Brodotrogir.
  Ako su svi iskeširali ili, hajde, bilo koji od njih, onoliko svoga novca koliko je dala država, onda nemam apsolutno ni jedne primjedbe.
  Ista država, ista pravila, ne?

 • malimate1
  malimate1 9:08 8.12.2018.

  Oće
  Bit će
  Horvat nije nepobjediv (čitaj nepodmitljiv,..a na kraju krajeva ima i on svoje šefove…)
  Ukoliko se i nebude išlo u smjeru u kojem Končar želi oni će namjestiti igru preko Smart Holdinga i opet će biti glavni igrač jer trenutno se i namješta igra (veza Ukrajinskog veleposlanika čitaj Ivice Pirića i ekipe koja drma Smart Holdingom da preko njih budu partneri…,jedini koji su tu sami je Fincantieri
  Ako imate nazovite to tako 2 igrača koja igraju za istu stranu i Fincantieri koji je “sam” zaključite sami tko će na kraju preuzeti Uljanik….!!!
  Končaru je to sladak i težak zalogaj ali nemojte zaboravit da je on već odavno bacio oko na taj teren koji je idealan za izgradnju marine i sadržaja oko nje
  Ulažem milijun eura u okladu da će na kraju Končar biti taj koji će preuzeti
  E moj Horvat…premala si riba…!!!

 • Pjesnik
  Pjesnik 13:41 7.12.2018.

  Vortac


  Zapravo je dobro da su u Uljaniku izašli s tako ogromnom cifrom i da Končar tu maksimalno gleda svoj interes. Time je loptica u cijelosti prebačena državi, a čak ni naša država nije toliko luda da spiska 1.3 milijarde eura na jedno propalo brodogradilište.
  nisam siguran. moramo štiti NAŠA radna mjesta. Živio komunizam u punome sjaju.
Pogledaj ostale komentare na temu
Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve