Danijel Ferić tvrdi da SDP neće tražiti Fleginu ostavku

Autor: Poslovni.hr/Hina , 21. siječanj 2014. u 15:32
Valter Flego; Photo: Dusko Marusic/PIXSELL

Ferić je rekao kako je “neprihvatljiv i diletantski pokušaj svaljivanja odgovornosti na Ministarstvo financija” zbog poništenja natječaja za zapošljavanje 25 osoba na legalizaciji bespravne gradnje u Istri.

Predsjednik pulskoga i potpredsjednik istarskoga SDP-a Danijel Ferić rekao je danas da SDP neće tražiti ostavku istarskog župana Valtera Flege (IDS) zbog Uskokove optužnice jer se drži načela kako je svatko nevin dok mu se ne dokaže suprotno.

S druge strane, ako se pravomoćnom sudskom presudom optužnica potvrdi, očekujemo da Flego i suradnici vrate 540 tisuća kuna u buzetski proračun i da svatko od njih postupi po vlastitoj savjesti te da ostavku, poručio je Ferić na konferenciji za novinare.

"Do tada župan mora obavljati svoju dužnost, a SDP zasigurno, neovisno o suprotnim političkim stajalištima, neće likovati zbog optužnice. To je tužan dan za građane Istre, pogotovo za one koji su u velikom broju iskazali Flegi povjerenje na lokalnim izborima", rekao je Ferić i dodao kako su neprimjereni bili razlozi za povećanje plaća u buzetskoj gradskoj upravi.

Premda je tema Uskokove optužnice protiv istarskog župana važna, Flego je ipak sam kreator vlastite sudbine, smatra Ferić.

Uskok, koji je protiv Flege podigao optužnicu, tereti ga da je zloporabom položaja i ovlasti dok je bio buzetski gradonačelnik gradski proračun oštetio za više od 539 tisuća kuna. Na teret mu stavlja da je od 11. ožujka 2010. do 30. svibnja 2013. sebi i suradnicima, zamjeniku gradonačelnika, predstojniku ureda gradonačelnika i trima pročelnicima upravnih tijela Buzeta protuzakonito povećao plaće.

Ferić je danas najavio da će SDP tražiti raspravu u Županijskoj skupštini o slučaju rovinjske Bolnice za ortopediju i rehabilitaciju "Prim. dr. Martin Horvat" u koju je ušla kriminalistička policija jer su nakon odlaska bivšeg ravnatelja dr. Borivoja Čukca "zatečene brojne nepravilnosti". U tom slučaju, dodao je, u pitanju je poslovanje bolnice i sudbina 127 radnika.

"Od župana Flege tražit ćemo odgovore koji su razlozi za izvide kriminalističke policije, je li bilo pritisaka na dr. Linu Kuharića, koja je uloga načelnika županijske uprave Valerija Drandića u odabiru novog ravnatelja bolnice te je li izabrani ravnatelj Marinko Rade njegov ili županov kandidat", istaknuo je Ferić i upitao je li "tom političkom nasilju cilj daljnje propadanje i privatizacija bolnice, ili čak prodaja, čime bi netko dobio 20 hektara atraktivnog zemljišta uz more".

Ferić je rekao kako je "neprihvatljiv i diletantski pokušaj svaljivanja odgovornosti na Ministarstvo financija" zbog poništenja natječaja za zapošljavanje 25 osoba na legalizaciji bespravne gradnje u Istri.

Naime, najavljivano je da će gotovo 25.000 predmeta biti riješeno do 2015. godine te da je zato u proračunu osigurano dva milijuna kuna za njihove plaće.

Dosad je riješeno samo osam posto predmeta, a kako je zakonski utvrđeno da masa plaća ne može premašiti limit od 20 posto financijskih sredstava iz proračuna, ministarstvo nije moglo dopustiti povećanje mase plaća, objasnio je Ferić i dodao kako danas – da je župan proveo najavljivanu racionalizaciju županijske uprave – ne bi bio problem 25 osoba zaposliti na dvije godine.

Komentirajte prvi

New Report

Close