Dani otvorenih vrata udruga – građani uče o svojim pravima

Autor: Poslovni.hr/Hina , 11. lipanj 2013. u 14:39
Photo: Davor Visnjic/PIXSELL

Dani otvorenih vrata udruga provode se u sklopu Europske godine građana, tijekom koje se građane potiče da saznaju kako ostvariti svoja prava,

S ulaskom u Europsku uniju hrvatski građani dobit će nova prava, no ne znaju još dovoljno niti o onima koja sada imaju, pa su Dani otvorenih vrata udruga idealan način da se educiraju o njima i o tome kako se uključiti u procese odlučivanja, poručili su danas organizatori te manifestacije, koja će se održati od 12. do 15. lipnja diljem Hrvatske.

Dani otvorenih vrata udruga provode se u sklopu Europske godine građana, tijekom koje se građane potiče da saznaju kako ostvariti svoja prava, a čiji su ambasadori u Hrvatskoj Sanja Doležal i Gordan Kožulj. Idućih dana oko 430 udruga ponudit će građanima presjek svojih aktivnosti i razne programe, od radionica i okruglih stolova do seminara i besplatnih testiranja zdravlja.

Odrasli smo u sustavu gdje smo odgajani tako da se netko drugi brine o nama, no toga više nema pa je važno senzibilizirati građane da sami odgovaraju za svoje živote, da se trgnu i shvate da nam nitko naša prava neće servirati na pladnju, rekla je Sanja Doležal na konferenciji za novinare.

Gordan Kožulj smatra da bi, s obzirom na veliki potencijal Europske unije, svaki građanin trebao znati koja su njegova prava, ali i kako se o njima raspitati putem udruga i institucija. I sam puno putujem pa sam se informirao o tome koje me sve mogućnosti očekuju u EU, od studiranja i zdravstvene skrbi do onih sitnih stvari s kojima se susrećemo na putovanjima, dodao je.

Ravnatelj Vladina Ureda za udruge Igor Vidačak ustvrdio je da su u svim zrelim demokracijama udruge rasadnici informiranih, aktivnih i odgovornih građana, pa je uključivanje u njihov rad dobar put prema razumijevanju i prakticiranju prava u raznim područjima te jedan od načina kako preuzeti odgovornost za rješavanje problema u lokalnoj zajednici.

Avis Beneš, voditeljica Informacijskog centra EU u Zagrebu, smatra da građani mogu imati koristi od prava koja dobivaju u Europskoj uniji, poput onih o slobodi kretanja i prebivanja, nediskriminaciji, kandidiranju na izborima, konzularnoj zaštiti, zdravstvenoj skrbi u inozemstvu i mogućnosti studiranja, ali samo ako se, istaknula je, s njima upoznaju i ostvaruju ih.

Koordinatorica Hrvatske alijanse Europske godine građana Mirela Despotović rekla je da je ta alijansa provodeći tribine na terenu uočila glavni problem, a to je nedostatak dijaloga i neupućenost građana kako se organizirati s ciljem unaprjeđivanja kvalitete života, te kako reagirati na pojave u svom okruženju i razgovarati s predstavnicima lokalne zajednice.

Prema podacima iz svibnja ove godine, u Registru udruga Republike Hrvatske bilo je upisano 49 tisuća udruga, od čega više 21 tisuću neprofitnih.

Komentirajte prvi

New Report

Close