Danas ponuda Kabe za spas Adriadiesela

Autor: Ana Blašković , 17. ožujak 2014. u 22:01
Radnici štrajkaju jer čekaju zadnje 3,5 plaće/ Kristina Štedul Fabac/PIXSELL

Ministar Vrdoljak ne zna što se događa u Karlovcu jer još nije došla pismena ponuda.

Unatoč najavama da bi se agonija Adriadiesela mogla uspješno okončati još prošli tjedan, sudbina karlovačke tvornice i njezinih 200-tinjak radnika i dalje je visi o koncu.

U petak nije održana sjednica Nadzornog odbora na kojoj su se država, Uljanik i Jadranska ulaganja trebali izjasniti o ideji da Karlovačkoj banci prepuste upravljačka prava, no ne i formalno vlasništvo. Kaba bi se zauzvrat aktivno uključila u pružanje potpore pri zaključenju 30 milijuna eura vrijednog ugovora za ruskog naručitelja, ali i odobrila sedam milijuna kuna kredita za obrtni kapital i isplatu zaostalih plaća. "Nadzorni odbor Adriadiesela nije se sastao prošli tjedan jer nismo u pisanom obliku dobili ponudu Karlovačke banke.

Kad ju dobijemo, tek onda će svi vlasnici imati podlogu za ocjenu jesu li Kabini uvjetima svima prihvatljivi, a ja vjerujem da će to biti možda već u utorak", rekao je Poslovnom dnevniku predstavnik države među nadzornicima Marko Bubaš. Nezaobilazan faktor u odluci o sudbini Adriadiesela bit će obujam sankcija Rusiji, no tek treba vidjeti hoće li se one odnositi i na nuklearni program, kaže Bubaš. Podsjetimo, Adriadiesel je pred zaključenjem ugovora za isporuku havarijskih centrala (hlađenje nuklearnih pogona, opa.a.) s ruskom nuklearnom agencijom, a dizelski motori zamijenili bi prije nekoliko desetljeća one Jugoturbinine ugrađene u Bjelorusiji.

"Vjerujem da će se suvlasnici dogovoriti oko prijenosa upravljačkih prava jer je alternativa stečaj što nikome nije u cilju", uvjeren je Bubaš. Unatoč činjenici da agonija Adriadisela u kojem država ima gotovo trećinu vlasništva traje dugo i da je pod upitnikom posao 'težak' 30 milijuna eura, ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak, čini se, ne zna detalje, ali ih znaju u HNS-u koji je Bubaša predložio u NO. "Kad budemo imali pismenu ponudu, onda ćemo pitati ministra Vrdoljaka i Vladu, dosad za to nije bilo potrebe", zaključuje Bubaš.

Komentirajte prvi

New Report

Close