Danas mirenje zbog dijela duga za plaću jedne trećine radnika

Autor: Suzana Varošanec , 09. listopad 2018. u 22:01
Do kraja tjedna isplata svih zaostataka za kolovoz/Marijan Sušenj/PIXSELL

Tvrtka i dalje zapošljava, a plijeni i zbog rasta cijene dionice koja je gotovo 23% viša, prema podacima ZSE.

Povjerenje u pozitivne procese na valu zaposlenosti kapaciteta predvođene planiranim restrukturiranjem građevinske tvrtke Tehnika ni nakon napunjenih 60 dana blokade ne manjka.

Na tržištu je pokazatelj toga kretanje cijene ove dionice, a kod zaposlenika to je najočitije na planu tek manjeg broja radnika koji napuštaju kompaniju.   Iako detalji oko razloga zašto Tehnika traži pokretanje postupka predstečajne nagodbe službeno nisu objavljeni te se tim povodom još čeka daljnja procedura na TS u Zagrebu, predstečaj slovi kao presudna pretpostavka ciljane deblokade i stjecanja uvjeta za normalizaciju poslovanja.

Za to su trenutačno zainteresirani radnici koje Tehnika i dalje u velikom broju zapošljava, te Sindikat graditeljstva Hrvatske čiji su oni članovi. No, ova sindikalna podružnica, kako navode naši izvori, ipak je iz preventivnih razloga pokrenula postupak mirenja s poslodavcem. Proces je zakazan za danas, a akciji 'kumuje' to što dio radnika još uvijek nije dobio dio plaće za kolovoz. Kako se doznaje, za veliku većina radnika plaća je u cijelosti isplaćena, ali je otprilike jedna trećina onih kojima je poslodavac ostao dužan dio isplate.

Posrijedi je dugovanje u iznosu od oko četvrtine plaće.  Broj takvih radnika kontinuirano se smanjuje, pa je i to razlog optimizma u sindikalnim redovima na koji dodatno potiče najava da će ukupna svota duga prema radnicima za plaću iz kolovoza biti isplaćena tijekom ovog tjedna. Do plaće za rujan čiji je rok 20. listopada poslodavac će imati malu stanku, uz očekivanje da će predstečaj biti brzo otvoren, što je ključ za izlazak iz blokade.

Tehnika plijeni i zbog rasta cijene dionice koja je gotovo 23% viša, prema pokazatelju koji je na početku jučerašnjeg trgovanja na Zagrebačkoj burzi obilježio njezino stanje od 5. listopada. Istodobno, čini je to i gotovo jedinstvenim slučajem koji je građevinski sektor iznjedrio od kada je krenuo val predstečajeva građevinara, posebice s obzirom na to da je u uzlaznoj putanji već duže.

Značajka je to za razdoblje od prvog dana blokade računa usred ljeta, kad je u 'crveno' ova tvrtka dovedena spletom okolnosti koje su kulminaciju imale aktiviranjem sredstava osiguranja, tj. protesta garancija i kontragarancija čije je plaćanje zatražio alžirski investitor koji se odlučio na jednostrani raskid ugovora. S cijene od 35 kuna iz razdoblja kad su krenule poteškoće vezane uz blokadu porasla je na 86 kuna na kraju prošlog tjedna, pa ostaje za vidjeti daljnji tijek, kao i efekte plana za restrukturiranje Tehnike, u sklopu kojeg bi se navodno provela i racionalizacija poslovanja kroz smanjenje određenog broja radnika. 

Komentirajte prvi

New Report

Close