Danas kreće izbor novog šefa HGK, fotelja ipak otvorena svima

Autor: Suzana Varošanec , 05. veljača 2014. u 11:10
U igri Damir Kuštrak (Agrokor)/D. Puklavec/PIXSELL

Do zadnjeg trenutka podjele oko modela izbora, opći natječaj ipak pobijedio kandidacijski poziv.

Službena procedura izbora novog predsjednika Hrvatske gospodarske komore (HGK) počet će vjerojatno danas.

Mediji su izlicitirali listu želja što se tiče vladajućih, pa su procurila i prva imena. Najzvučnija su dvojica dugogodišnjih istaknutih predsjednika Hrvatske udruge poslodavaca (HUP), Damir Kuštrak iz Agrokora te Ivica Mudrinić iz DT-a. No, hoće li i oni htjeti sudjelovati u natjecanju, bit će poznato nakon što Upravni odbor HGK raspiše izbore. Novi Statut HGK, koji je usvojen u siječnju, izričito, naime, ne navodi samu proceduru izbora, pa mnogo toga još ni u tijelima Komore nije posve jasno.

Posljednjih dana intenzivno se u gospodarskim krugovima kalkuliralo s mogućnošću da se sam izbor predsjednika prvi put u Komori provede po principu kandidacijskoga poziva. To bi značilo da Upravni odbor Komore uputi poziv uglednim predstavnicima gospodarskoga života, koji uz znanje i vještine zadovoljavaju i vrlo zahtjevne nove kriterije za predsjednika Komore. Takav je izborni model, inače, praksa nekih drugih sličnih organizacija, posebice u zapadnjačkim društvima. Iz HGK jučer nam, međutim, nisu uspjeli odgovoriti što konkretno slijedi u proceduri izbora, no iz ureda vršiteljice dužnosti predsjednika HGK Sabine Škrtić potvrđeno nam je da će se ipak zadržati stari izborni model.

"Raspisat će se javni poziv u svim dnevnim novinama te će svi koji su zainteresirani i ispunjavaju uvjete imati priliku sebe nominirati", poručeno nam je. Kako je Poslovnom dnevniku potvrdilo nekoliko upućenih sugovornika, proteklih dana vođen je pravi rat između zagovornika tih dvaju koncepata izbora. Neki tvrde da će odluka koja je navodno odnijela prevagu rezultirati velikim rizikom. "Odluči li se doista ići na raspisivanje javnog natječaja, posebice u uvjetima kad Vlada nije rekla kakvu zapravo novu instituciju s javnim ovlastima želi, to može dovesti do predaje velika broja različitih kandidatura, a moguće je i da se ne javi nijedan ozbiljan kandidat", tvrdi naš sugovornik iz Skupštine HGK.  

Komentari (2)
Pogledajte sve

Jel otvorena i lijepom Nadanu ?

Ukoliko Upravni odbor Komore uputi kandidacijski poziv g.Kuštraku, kao uglednom predstavniku gospodarskog života, trebao bi prije toga provjeriti postupak u kojem je g.Kuštrak nakon što je bezuspješno sudu tužio svog ranijeg poslodavca Mediku dd postao predsjednikom Hrvatske udruge poslodavaca, kao i etičnost u njegovom protuzakonitom razračunavanju s osobama koje su ga spriječile u namjeravanoj promjeni vlasničke strukture u Mediki dd.

New Report

Close