Danas je zadnji dan prijave za energetsku obnovu višestambenih zgrada

Autor: Poslovni.hr/Hina , 31. siječanj 2017. u 09:58
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Za energetsku obnovu zgrada koristit će se sredstva iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Danas je zadnji dan za prijavu na javni poziv za energetsku obnovu višestambenih zgrada. Zbog velikog broja prijava Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, koji je tijekom protekla tri mjeseca upraviteljima zgrada i predstavnicima stanara pomagao u pripremi dokumentacije, radit će do ponoći kako bi svi zainteresirani na vrijeme predali svoje prijave.

Za energetsku obnovu zgrada koristit će se sredstva iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost prijaviteljima pruža pomoć u pripremi dokumentacije kako bi projekt bio spreman za prijavu na EU sufinanciranje.

Iako se, prema riječima v.d. direktora Fonda Ljubomira Majdandžića očekivalo da će upravitelji zgrada ili predstavnici stanara prijaviti 250 projekata, a u ponedjeljak, dan prije isteka roka za prijavu na javni poziv, bilo je oko 550 prijavljenih.

S obzirom na to, bit će potrebno i znatno više od 147 milijuna kuna, koliko je bilo predviđeno javnim pozivom objavljenim sredinom listopada prošle godine.

No, Hrvatska do 2020. godine u okviru Operativnog programa "Konkurentnost i kohezija" ima za obnovu višestambenih zgrada 525 milijuna kuna, pa će sredstava biti za sve projekte koji u ovom prvom krugu budu odobreni, kažu u Fondu.

Ovisno o visini investicije i s obzirom na 60-postotno sufinanciranje, stanari će za obnovu zgrada moći dobiti od 100 tisuća do čak 13 milijuna kuna, kažu u Fondu. Uglavnom će se stavljati nova toplinska izolacija na fasadi, mijenjati stara stolarija, sanirati krovište te promijeniti stubišna rasvjeta.

Te mjere u konačnici će im donijeti manje račune za grijanje, ali i puno komfornije uvjete stanovanja, ističu u Fondu za zaštitu okoliša i energetku učinkovitost.

Komentari (1)
Pogledajte sve

!??

New Report

Close