Danas i sutra Zagreb ‘pod opsadom’: Na ulicama stotine policajaca, moguće gužve

Autor: Poslovni.hr , 09. siječanj 2020. u 08:12
Foto: Sanjin Strukić / Pixsell

Zasad nije poznato hoće li cijela “europska vlada” doći u Zagreb iz Bruxellesa avionom koji u Zagreb slijeće danas u 12 sati 35 minuta.

Danas se obilježava službeni početak hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije. U Hrvatsku dolaze članovi Europske komisije, a predsjedanje će se svečano otvoriti koncertom u Hrvatskom narodnom kazalištu.

Kako piše Večernji list, cijela Europska komisija na čelu s Ursulom von der Leyen navečer će u Hrvatskom narodnom kazalištu čuti kulturno bogatstvo Europe ujedinjene u svojoj različitosti – uz Mozarta, Gounoda, Dvořáka, Wagnera i Verdija, izvest će se ulomci iz opera “Porin” Vatroslava Lisinskog, “Mila Gojsalića” Jakova Gotovca, “Nikola Šubić Zrinjski” Ivana Zajca te završno kolo iz također Gotovčeva “Ere s onoga svijeta". Taj događaj označit će simboličan početak hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije koje će dan poslije dobiti i političku dimenziju. U novouređenom kongresnom dijelu Nacionalne i sveučilišne knjižnice održat će se sastanak Komisije i hrvatske Vlade. Usto će velik broj hrvatskih ministara imati bilateralne sastanke s povjerenicima.
 

Kao uvod, u Hrvatsku dolazi i predsjednik Europskog vijeća Charles Michel, a jučer je stiglo i 60-ak bruxelleskih dopisnika iz svih zemalja članica, što je uobičajena praksa kod svakog predsjedanja. Prvog dana mogli su čuti od premijera Andreja Plenkovića o prioritetima hrvatskog predsjedanja te mu postavljati pitanja. Na ono nizozemskog novinara o migrantskoj politici premijer je odgovorio kako su neke hrvatske susjede postavile barikade i žice, no Hrvatska nije i neće iz dva razloga – imamo prirodne barijere, a takav potez ne bi poslao dobru političku poruku za odnose s BiH.

Dolazak europskih povjerenika i službeni početak predsjedanja Vijećem EU podići će mjere sigurnosti u Zagrebu na najvišu razinu, javlja Jutarnji list. Prema dostupnim podacima, za sigurnost tijekom predsjedanja brinut će se nekoliko stotina pripadnika policije. Pripadnici Uprave za posebne poslove sigurnosti nekoliko su se mjeseci na poligonu kod Vrbovca pripremali za poslove osiguranja visokih dužnosnika koji će sljedećih šest mjeseci proći kroz Hrvatsku.

Na cestovnim rutama kojima će prolaziti štićene kolone ponovno će se variti šahtovi, na lokacijama sastanaka ponovo će biti policajci s antidron puškama.

Zagrebačka policija jučer je upozorila građane Zagreba da se danas i sutra do 16 sati očekuju manje gužve i povremeni zastoji u prometu, i to na prilaznim pravcima i u zoni Međunarodne zračne luke Franjo Tuđman, Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu te u središtu grada.

Komentirajte prvi

New Report

Close