Dan žena u Toplani – bez plaće i doprinosa i s jednim honorarom

Autor: Agencija VLM , 09. ožujak 2013. u 13:11
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Kao i ostali odbačeni radnici, možda će potraživanja naplatiti do Uskrsa.

Kakav nam je Dan žena? Užasan. U Toplani u stečaju smo dobili samo jedan honorar, a još nam nisu isplaćena potraživanja za zaostale plaće i doprinose – priča Mara Radović, bivša zaposlenica karlovačke Toplane.

Slobodan dan

S njom se slažu i njezine kolegice koje su preostale u staroj tvrtki, odnosno nisu primljene u novu.

– Međusobno smo si čestitale, a jedan gospodin nam je donio cvijet i čokoladu – kažu Radović i Marica Capan.

Njima je ovo prvi Dan žene nakon niza desetljeća rada u Toplani, a da nisu na svojim radnim mjestima.

– Ranije, prije rata, direktori su nas radnice vodili na ručak povodom tog praznika. Dobivale smo slobodan dan i samo su muškarci tada radili. Doduše, tada je bilo samo sedmoro ili osmero žena u tvrtki – prisjeća se M. Radović.

Nju, Maricu Capan, Ivanku Naletilić i Marijanu Ćuk stečajni upravitelj Mato Čičak je zadržao nakratko u Toplani u stečaju da bi mu pomogle u stečajnom postupku. Bile su u manjoj skupini radnika koja nije dobila ugovor o radu s Gradskom toplanom, novoosnovanom gradskom tvrtkom koja je preuzela djelovanje stare. Radnici koji su ostali u tvrtki u stečaju tvrde da nisu primljeni u novu jer nisu članovi neke od vladajućih stranaka – HDZ-a ili HSS-a, dok direktor nove tvrtke tvrdi suprotno i kaže da među nepreuzetim radnicima njima ima članova HDZ-a. Kako god, jedino je M. Radović, koja nije članica niti jedne stranke, imala hrabrosti predložiti stečaj tvrtke, nakon što joj je u travnju 2012. blokiran račun. To nisu učinili muškarci koji su odgovarali za poslovanje tvrtke i koji su predstavljali vlasnika – Grad Karlovac.

Desetljeća staža

– Kad je Mara to učinila, moj sin je rekao da jedino ona ima ‘muda’ – prisjeća se s osmijehom M. Capan.

Radović potražuje 138.477 kuna bruto iznosa. Provela je 34 godine i 11 mjeseci u tvrtki. Za usporedbu, direktor Denis Janžetić, za čijeg je mandata otvoren stečaj Toplane, potražuje 138.882 kune bruto iznosa. U tvrtku je došao na direktorsko mjesto 2009. godine, a napustio ju je 2012. s kaznenom prijavom zbog trošenja državnih rezervi. Ćuk, koja je radila u karlovačkoj Toplani od 1992. godine, potražuje 98.149,92 kuna bruto, a I. Naletilić, koja ima 21 godinu radnog staža u toj posrnuloj tvrtki, 175.691,96 kuna bruto. Stečajni upravitelj Mato Čičak vjeruje da će radnička potraživanja biti isplaćena do Uskrsa.

– Treba skupiti novac za to, a već 80 posto sredstava je prikupljeno – kaže Čičak.

Radnice koje mu pomažu od otvaranja stečaja su naplatila oko dva i pol milijuna kuna nenaplaćenih potraživanja.

Komentirajte prvi

New Report

Close