Damir Boras: Za sveučilišta izdvajati kao u Europskoj uniji, od 1,2 do 1,5 posto BDP-a

Autor: Poslovni dnevnik , 28. rujan 2015. u 21:59
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Rektor Sveučilišta u Zagrebu za novi model financiranja.

Želimo da se sveučilištima i visokom obrazovanju iz državnog proračuna dodijeli iznos koji oni zaslužuju, odnosno jednak postotak koji se za to izdvaja u zemljama Europske unije.

Istaknuo je to rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras u ponedjeljak prilikom proslave 96 godina zagrebačkog Agronomskog fakulteta. U EU se za te namjene izdvaja 1,2 do 1,5 posto, a u Hrvatskoj 0,72 posto BDP-a. Hrvatska kao mala nacija, rekao je, ne može biti izvor radne snage više stručne spreme za Europu. "Svi naši masteri, diplomci ili oni koji su završili diplomski studij lako pronalaze posao, na žalost i izvan Hrvatske, a na našim vlastima je da osiguraju da ti ljudi ostanu u svojoj državi", kazao je uz ostalo Boras.

 Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina istaknuo je važnost nastavka zemljišne reforme. Rekao je da je u mandatu sadašnje vlade 107 tisuća hektara državnog zemljišta stavljeno u funkciju te ponovio kako je iz fondova EU hrvatskoj poljoprivredi u idućem razdoblju na raspolaganju četiri milijarde eura. Najavio je investicijski val namijenjen modernizaciji poljoprivredne proizvodnje vrijedan 1,2 milijarde kuna. 

Komentirajte prvi

New Report

Close