Damir Begović na čelu TLM-a

Autor: Suzana Varošanec , 11. ožujak 2008. u 06:30

TLM bi umjesto tročlane imao dvočlanu Upravu, u kojoj bi bio i Aleksandar Oborni iz Aluflexpacka

Prema riječima glasnogovornice Ministarstva financija Sanje Bach, Ministarstvo financija poslalo je potvrdu o zamjenskom jamstvu za TLM-ovu obvezu po HBOR-ovu kreditu od 10,2 milijuna eura. To je, čini se, ključna informacija vezana za rasplet jedne od najdužih privatizacija. U Hrvatskom fondu za privatizaciju doznajemo da je sve pripremljeno za izdavanje tabularne isprave za uknjižbu Adriala na većinskom paketu dionica šibenske tvrtke. To znači da ako ne bude nekih iznenađenja, trebali bi se aktualizirati pregovori novog vlasnika s postojećim Nadzornim odborom o imenovanju nove Uprave TLM-a na čelu s Damirom Begovićem što su jučer u Adrialu djelomično i potvrdili jer, kažu, još nisu postali vlasnici.

Odlazak Koštana
Prema kadrovskom scenariju koji nam iznosi upućeni izvor, na čelo Uprave TLM-a trebao bi doći Damir Begović koji bi na toj funkciji predsjednika Uprave zamijenio dosadašnjeg Ivana Koštana, a izvjestan je i odlazak sadašnjih članova Uprave Nikole Raka i Branimira Lepura. TLM ne bi više trebao imati tročlanu Upravu jer bi nju, pored Begovića, činio još samo jedan član, a riječ je o sadašnjem članu Uprave Aluflexpacka Aleksandru Oborniju. Mogući je dogovor Adriala i Nadzornog odbora TLM-a o novim kadrovima na navedeni način, a vezan je samo uz uknjižbu većinskog paketa dionica za koju, premda je pokrenuta s mrtve točke, još se ne zna kad će biti. Postojeći plan za ubrzanje procedure imenovanja nove Uprave prije sazivanja izvanredne skupštine tiče se preuzimanja kontrole nad operativnim vođenjem poslovanja tvrtke odmah nakon što se uknjiže u SDA-u, a o njemu Adrial očekuje pregovore sa “starim ” Nadzornim odborom kao što su to Poslovnom dnevniku još prošlog tjedna potvrdile obje strane. Prema koordinatoru Adriala i pomoćniku generalnog direktora Dalekovoda Damiru Skansiju, kad uknjiže vlasništvo, skloni su službenim putem staviti takav prijedlog pred Nadzorni odbor. Što se tiče predsjednika NO-a TLM-a i pomoćnika ministra gospodarstva Petra Tolića, u pogledu ubrzanja procedure kadrovskih promjena ne bi trebalo biti dileme. Tolić kaže da će svakom prijedlogu većinskog vlasnika NO izaći ususret uz uvjet da su uknjiženi u SDA-u. Adrial okuplja pet članica koje su preuzele koncem prošle godine tvrtku od države, a u očekivanju vlasničkog lista razradile su scenarij po kojem će provesti kadrovske promjene u Upravi te u Nadzornom odboru TLM-a. Imenovanje nove Uprave znatno bi ubrzalo poslovne procese, a rok za izvanrednu skupštinu na kojoj mogu izabrati novi NO, pa tek onda i Upravu pomaknuli su se za barem dva mjeseca u odnosu na planove. Izvanredna skupština dioničara, s planirane sredine ožujka, “preselila” se na svibanj. “Gledajući sastav postojećeg Nadzornog odbora, pitanje je bi li on bio raspoložen da smjeni postojeću Upravu i imenuje novu koju mi predložimo s obzirom na to da oni osobno nemaju poslovnih problema ako sve kasni nekoliko mjeseci”, kaže Skansi.

Zadaća uprave
Novi su vlasnici, kaže, bili uključeni u postavljenje poslovnog plana za 2008. zahvaljujući suradnji s postojećom Upravom, no prioritet je staviti pod njihovu kontrolu pitanje ostvarivanja poslovnog plana na što ne mogu utjecati dok ne postave “svoju” Upravu. Iako Skansi kaže da je prerano govoriti o imenima u novoj Upravi koja će voditi TLM, potvrđuje da su točne naše informacije da je Adrial razgovarao s Damirom Begovićem. Stječe se dojam da Adrilu nije u interesu razgovarati o konkretnim kadrovskim imenima samo zato što još nisu upisani kao vlasnici TLM-a. Tolić, pak, tvrdi da nikad ne bi kao predsjednik NO-a stao na put vlasnicima koji su uknjižili vlasništvo. “Kao predsjednik Nadzornog odbora dužan sam provesti sve ono na čemu većinski vlasnici inzistiraju. Ne mogu utjecati na mišljenje drugih članova NO-a, no mislim da ne bi trebalo biti problema s brzom promjenom Uprave ako je to u interesu njihovih kvalitetnijih poslovnih aktivnosti”, kaže Tolić.Prioritetni zadatak nove Uprave TLM-a bit će izrada diobene bilance kojom će se do kraja ove godine ustrojiti od jedinstvenog subjekta tri nova društva: Valjaonica, Preošanica i uslužne djelatnosti.

U novom NO-u TLM-a sedam članova

NO TLM-a sastavljen je od sedam članova, a među njima su i saborski zastupnici (HDZ) Nedjeljka Klarić i Perica Bukić. Izlazak politički postavljenih kadrova iz Uprave privatizirane kompanije očekivano će pratiti na isti način i promjene u budućem sastavu Nadzornog odbora. Pouzdani izvori Poslovnog dnevnika kažu da bi NO zadržao sedam članova na način da bi pet predstavnika u NO-u kompanije dale članice Adriala te bi uz radničkog predstavnika bio imenovan još jedan nezavisan stručnjak. Nagađa se da bi u budućem NO-u TLM-a Zagreb Montažu predstavljao Edi Dorbić, Aluflexpack bi predstavljao Ivo Pastulović te Dalekovod – Damir Skansi. Što se tiče Konstruktora i Feala, navodno zasad još nisu izlistana imena njihovih članova u NO-u.

Komentirajte prvi

New Report

Close