Dalmacija od rujna uvodi red na plaže, može se i bez izmjena zakona

Autor: Marija Crnjak , 08. kolovoz 2017. u 07:45
Koncesije nad plažama pod lupom su od slučaja Zlatni Rat/Ivo Čagalj/PIXSELL

Neslužbeno se čuje da bi nakon usvajanja novog županijskog pravilnika moglo doći do oduzimanja nekih koncesija kod kojih je bilo kršenja ugovora.

Splitsko-dalmatinska županija u rujnu bi trebala donijeti nova, stroža i transparentnija pravila igre za dodjelu koncesija na plažama, a najavljuju i ukidanja nekih koncesija kod kojih su inspektori utvrdili kršenje ugovora. Izmjene će regulirati dvije odluke, ona o osnivanju Stručnog tijela za ocjenu ponuda za koncesije na pomorskom dobru te donošenje Pravilnika o gospodarskom korištenju plaža na području SDŽ, a iako će se u rujnu detaljno definirati obje odluke, inicijativa novog vodstva Županije naišla je čak i na odobravanje oporbe, čiji članovi načelno podržavaju transparentniju politiku na pomorskom dobru i jednaka prava za sve poduzetnike.

Novi sastav povjerenstva
Uvođenje reda na plaže za novog splitsko dalmatinskog župana Blaženka Bobana predstavlja pravi izazov, budući da je upravo afera s koncesijom na plaži Zlatni rat na Braču koštala fotelje njegova prethodnika Zlatka Ževrnju.  O koncesijama će tako u budućnosti odlučivati Povjerenstvo koje bi trebalo imati sedam članova od kojih je jedan promjenjiv i dolazi iz jedinice lokalne samouprave na čijem se području dodjeljuje koncesija.

Uz davatelja koncesije, tu će sjediti po jedan vijećnik Županijske skupštine iz redova vladajućih i oporbe, predstavnik Sveučilišta, udruge koje su registrirane za poslove vezano za pomorsko-prometnu tematiku, – Lučke kapetanije Split te predstavnik gradskog ili općinskog vijeća na čijem se području raspisuje koncesija. Na županijskoj skupštini prihvaćen je prijedlog "Pokreta otoka" da se detaljnije razradi definicija udruge koja će biti uključena u odbor, tako da se osim pomorskim dobrom bavi i odgovornim i participativnim upravljanjem javnim dobrom.

Po prijedlogu Pravilnika, koncesionar ne smije ograničavati pristup plaži kao javnom dobru, ležaljke i suncobrani ne smiju zauzimati više od 40 posto površine plaže i moraju biti složeni na jednom mjestu do zahtjeva gosta za korištenjem, osim u slučaju ako to nije moguće i kada Povjerenstvo za praćenje izvršavanja odluka i ugovora o koncesiji na pomorskom dobru odluči da je raspored praznih ležaljki po plaži opravdan. 

Obvezan plan korištenja
Koncesionari u roku od 60 dana moraju izraditi Plan korištenja područja u kojem će detaljno navesti čime se sve planiraju baviti, gdje će se nalaziti ležaljke, gdje koridor za pješake i slični sadržaji, a znatno veća ovlast u provedbi daje se komunalnim redarima.  "Podržavamo uvođenje reda u sustav davanja koncesija na plažama i jako smo zadovoljni što se županija ovog puta potrudila donijeti regulativu koja će svima dati jednake mogućnosti i obveze.

Također smo predložili da se javno objavljuju rezultati inspekcija koji će pokazati tko redovito krši ugovore", kaže Ivana Marković, SDP-ova gradonačelnica Supetra.  Zbog još nekih amandmana župan Boban odlučio je da se ide u drugo čitanje, te da se novi Pravilnik donese u rujnu.

Lakše oduzimanje koncesije

Zapljena imovine, ovrha…
Pravilnik propisuje da davatelj koncesije može jednostrano raskinuti ugovor o koncesiji te potraživati od koncesionara naknadu štete ako se koncesionar ne drži propisa iz Pravilnika i ugovora o koncesiji. Davatelj u tom slučaju može i stupiti u posjed pomorskog dobra, zaplijeniti imovinu ako ju koncesionar ne uklini, te provesti prisilnu ovrhu na svim računima koncesionara i njegovoj cjelokupnoj pokretnoj i nepokretnoj imovini radi naplate naknada za koncesiju ili eventualnih naknada štete te eventualnih troškova ovrhe.

Komentirajte prvi

New Report

Close