Metež u koncernu: Dalić ‘privela’ šefove tvrtki, Franck proziva Peruška

Autor: Jadranka Dozan , 24. travanj 2018. u 22:00
Potpredsjednica Vlade Martina Dalić/Marko Prpić/PIXSELL

Glavni razlog sastanka većina ipak vidi u financijskim izvješćima gdje je najškakljivije pitanje načina knjiženja jamstava.

Kraj travnja je blizu, a kako trenutno stvari stoje, lako bi se moglo dogoditi da kompanije koncerna Agrokor ni u tom roku ne objave financijska izvješća za 2017. godinu.

To je, pak, jedno od uporišta buduće nagodbe pa se u rješavanje zastoja koji su zbog straha od kazneno-pravnih rizika izazvali čelnici dijela Agrokorovih kompanija, čini se, uključila i potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić. Već potkraj prošlog tjedna neslužbeno se moglo čuti da je upravama ključnih operativnih kompanija uputila poziv na sastanak, a iz ministarstva su jučer i potvrdili to okupljanje.

Doduše, u pratećem priopćenju sugeriraju se drukčiji povod i tema sastanka. Tvrdi se, naime, da se čelnike kompanija iz poslovne grupe Prehrane, a potom i Poljoprivrede sazvalo kako bi se razgovaralo "o tijeku priprema za turističku sezonu" te stanju poslovanja. Uprave svih kompanija, kažu, istaknule su problem nedostatka radne snage kao najveći izazov, posebice u trgovini, prijevozu i visokokvalificiranim strukovnim zanimanjima. Uz to, u priopćenju se kaže i da su izrazili "punu podršku i posvećenost procesu nagodbe i njezinu uspješnu dovršetku".

Kako bilo, razgovorima s vrhuškom Zvijezde, Jamnice, Leda, PIK Vrbovca, Konzuma, Velpra i Roto dinamica, a u drugoj rundi agrarnih perjanica Belja, PIK Vinkovaca, Vupika i Agrokor trgovine nazočili su i izvanredni povjerenik Fabris Peruško te njegovi savjetnici za te poslovne grupe, Zvonimir Mršić i Vlado Čondić. Kako bilo, tijek priprema za turističku sezonu kao razlog sazivanja sastanka promatračima uglavnom nije zvučao uvjerljivo. Glavni razlog većina ih ipak vidi u financijskim izvješćima.

U njima je pak najškakljivije pitanje načina knjiženja jamstava, jer o tome ovisi status (in)solventnosti niza proizvodnih kompanija koncerna, a time i provedivosti nagodbe oko čijih su se ključnih elemenata članovi Privremenog vjerovničkog vijeća i vodstvo Udruge dobavljača usuglasili još prije 15-ak dana.  Taj je načelni sporazum poslužio svrsi, ali koliko je on čvrst i obvezujući govori i puni naziv tog dokumenta: "Neobvezujuća izjava podrške ključnim elementima nagodbe". Iznos tražbina s pravom glasa još nije poznat, nije formirano stalno vjerovničko vijeće, na VTS-u je još blizu stotinjak predmeta po prigovorima i osporavanjima raznih skupina vjerovnika, često ponavljaju analitičari slučaja Agrokor. Jedan od većih i nezadovoljnijih domaćih vjerovnika u postupku, zagrebački Franck, jučer se ponovno javno požalio na postupanje izvanredne uprave i povjerenika Peruška.

Još uvijek, kažu, nisu dobili odgovore IU na dva podneska Trgovačkom sudu od 6. travnja 2018. Nedopustivo im je i neprihvatljivo da se njihovi zahtjevi za dostavom osnovnih informacija ignoriraju te se tako krše prava na informiranost, ističu u priopćenju. Relevantne informacije ne mogu, kažu, dobiti ni od svog predstavnika u Privremenom vijeću jer članove PVV-a obvezuju Ugovor o povjerljivosti i Pravilnik o korištenju informacija (koje su sami prihvatili), a Vjerovničko vijeće još nije formirano.

"Nastavak netransparentnosti šteti daljnjem procesu", upozoravaju u Francku. U podnescima su, podsjećaju, tražili od Suda da naloži povjereniku dostavu sve dokumentacije vezane uz namjeravano angažiranje novih savjetnika PVV-a, da mu se zabrani angažiranje i plaćanje novih savjetnika iz sredstava stečajne mase, kao i da imovinom Agrokora može raspolagati samo za podmirenje tekućih obaveza. Od njih je potekao i zahtjev za objavom liste starih tražbina svih vjerovnika koje su plaćene od otvaranja postupka, i to uz objašnjenje kriterija za odabir plaćanja.  Povjerljivom nacrtu osnovnih elemenata nagodbe od 9. travnja oni, kažu, nisu imali pristup. Iako ih je skupina razlučnih vjerovnika (A)  izabrala da ih predstavlja u stalnom Vjerovničkom vijeću, Franck drži da se stalnim vijećem sa samo pet skupina ono prilagođava interesima tzv. roll up kreditora. 

Komentari (3)
Pogledajte sve

Ljudi ovo je ozbiljno kazneno djelo poticanja na počinjenje kaznenog djela institucije su ex offo trebale već reagirati i spriječiti dotičnu političarku

Ukoliko se pravomoćno utvrdi da su jamstva nezakonita, mislim da će nam potpredsjednica Vlade u Remetinec.

da li bi se to moglo smatrati poticanjem na kazneno djelo?

New Report

Close