Dalić: Potez Mađarske je neobičan, iznenađeni smo

Autor: Poslovni.hr/H , 09. rujan 2017. u 13:03
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić izrazila je u subotu nadu da će se problem s mađarskom blokadom ulaska Hrvatske u Organizaciju za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD) riješiti u bilateralnim razgovorima s Budimpeštom, naglasivši kako mađarske argumente povlačenju potpore ipak smatra “neobičnima”.

Mađarska je u petak objavila da neće poduprijeti hrvatski zahtjev za članstvo u OECD-u zbog stanja s MOL-ovim investicijama u Hrvatskoj i hrvatskog odnosa prema predsjedniku uprave MOL-a Zsoltu Hernadiju.

"To je odluka mađarske države i ne mogu tu puno komentirati. Ono što sigurno mogu reći jest da je neobično i da smo iznenađeni povezivanjem ovakvih dviju stvari. Držimo da to nije uobičajen način, međutim uvjerena sam da ćemo problem riješiti u bilateralnim odnosima s Mađarskom", kazala je potpredsjednica vlade Dalić prilikom obilaska događanja pod nazivom "Sve na jednom mjestu" na zagrebačkom Cvjetnom trgu, u organizaciji Ministrstva gospodarstva, poduzetništva i obrta.

Na pitanje kako će se taj problem riješiti, s obzirom da je cilj Hrvatske ući u tu organizaciju, kazala je kako je to u ovom trenutku prerano komentirati, ali je rekla kako postoje uobičajeni kanali komunikacije između dviju država.

"Ono što je naš cilj i što uvijek ističemo je razvijati dobrosusjedske odnose sa svim našim susjedima, uključujući i Mađarsku, probleme koje postoje rješavati u za to predviđenim procedurama, postupcima i stoga očekujem da će se i ovaj problem na taj način rješavati", kazala je Dalić.

Dalić je rekla kako Hrvatska ima cilj postati članica OECD-a, organizacije koja ima  35 država članica, gospodarski najrazvijenijih država svijeta. Hrvatska je početkom godine OECD-u uputila pismo o namjeri da se pridruži toj organizaciji, želeći otpočeti pregovore nakon odluke u novom krugu njenog  proširenja.

"OECD vidimo kao organizaciju kroz koju možemo još snažnije promicati naše gospodarske interese i koristiti mnoga znanja koja OECD svojim članicama pruža. Mi ćemo stoga u ostvarivanju ovog našeg cilja ustrajati", istaknula je Dalić.

Voditelj predstavništva EK u Hrvatskoj Branko Baričević rekao je kako uskraćivanje potpore Mađarske, a prije nekoliko dana i Slovenije, nije nikakav sukob s Hrvatskom.

"To nije po nama nikakav konflikt, to su stvari koje se redovno događaju među zemljama članicama i mi potičemo dijalog među njima", rekao je, dodajući kako vjeruje da će se u međusobnom dijalogu tijekom redovitih susreta dužnosnika, bilo u Bruxellesu ili drugdje u EU, "između Hrvatske i predstavnika tih vlada pronaći rješenja", kazao je.

Slovenija je prije nekoliko dana objavila da neće podržati članstvo Hrvatske u OECD-u zbog njezina odbijanja da provede arbitražnu presudu o hrvatsko-slovenskoj granici.

Komentari (6)
Pogledajte sve

Nije sve tako crno.
S Lihtenštajnom nemamo nikakvih neriješenih graničnih, ekonomskih i političkih pitanja.

Iznenadjeni smo i uvredjeni.


i Ćurka je iznenađena kišom pa se utopi.

A to čuđenje, Grga moj, ti se zove diplomacija. To ti je alat u vanjskoj politici, i za nju ti je dobro da bude u rukavicama. Pa se čudiš, pa inzistiraš na načelima, dobrosusjedskim odnosima, pa pišeš bijele knjige, note… Nije ti dobro, Grga moj, biti previše otvoren i jasan u toj diplomaciji. Imali smo mi tako donedavno jugoslavenkog dezeretera za premijera koji je urlikao, govorio o šakama jada, a to ti nije dobro. Zato ga je izje… svatko, osim onog ko je žurio na tramvaj.


Koliko čovjek mora biti priglup ili pametan ( dezerter ) da ujedinu sve zemlje protiv sebe u okruženju ?

Kolega Grga, otkrit ću ti tajnu, to ti se zove vanjska politika. E, a onda ti je zaheb u toj vanjskoj politici, što iako se zove vanjska, svatko gleda svoj unutarnji interes. Pa tako, nećeš mi vjerovat, Mađarska, Slovenija, Bosna, Srbija… u vanjskoj politici ne gledaju kako da nama ugode, kužiš iako se zove vanjska, nego gledaju kako da kroz vanjsku politiku ostvare svoje interese. Čudo ti je to moj Grga, ta vanjska politika…

New Report

Close