Dalić: Neću se priključiti ni jednom klubu ni stranci

Autor: Poslovni.hr/Hina , 11. listopad 2014. u 12:50
Photo: Jurica Galoic/PIXSELL

Martina Dalić izjavila je da se, nakon izlaska ih HDZ-a, do kraja mandata ne namjerava priključiti ni jednom saborskom klubu ni političkoj stranci.

Nezavisna saborska zastupnica Martina Dalić izjavila je danas da se, nakon izlaska iz HDZ-a, do kraja mandata ne namjerava priključiti ni jednom saborskom klubu ni političkoj stranci.

"Moj politički angažman je do kraja mandata ovoga saziva biti nezavisan zastupnik, ne uključivati se u klubove i stranke i iskoristiti preostalo vrijeme za poticanje drugačije vrste političkog dijaloga o stvarnim problemima koji muče hrvatsku ekonomiju i načine kako ih riješti", kazala je Dalić u emisiji Intervju tjedna Hrvatskog radija. Odbila je tumačenja da je iz HDZ-a otišla jer joj nisu jamčili ministarsko mjesto, te ocjene dijela bivših stranačkih kolega da je promicala neoliberalni pristup ekonomiji.

"Te ocjene nisu utemeljene, to će pokazati vrijeme, a ako se moje zalaganje za protržišne reforme, za promjene koje će otkloniti blokade rasta hrvatskog gospodarstva, smatra nekakvim neoliberalizmom, onda tu nemam daljnjih komentara", kazala je Dalić.

Upozorila je da u Hrvatskoj javni sektor troši gotovo 50 posto BDP-a te ocijenila kako hrvatskom ekonomijom ne dominira tržišni i neoliberalni koncept, nego da, naprotiv, zemlji nedostaje mehanizama koji potiču konkurenciju.

Na pitanje kako komentira "lutanje" HDZ-a oko gospodarskog programa, Dalić je ponovila da je pitanje hoće li HDZ biti spreman provesti nužne reforme. "Po mom sudu, postoji dosta visok problem hoće li HDZ biti spreman provesti reforme, ali postoji i razdoblje do izbora, u kojem će stranke, pa tako i HDZ, nuditi svoja rješenja. Očekujem i vjerujem kao građanka da će ta rješenja biti što konkretnija", kazala je Dalić.

Naglasila je da iz HDZ-a nije otišla zato što joj nije osigurano ministarsko mjesto. "Nisam to sigurno učinila zato što sam se zabrinula da neću biti ministrica. Situacija u Hrvatskoj iznimno je teška i svi koji se danas i ubuduće prihvate toga imat će jako težak posao, to nije nikakva nagrada. Da bi se taj posao kvalitetno obavio, članovi vlade morat će se zabaviti problemima koji nisu lagani, koji mogu izazvati i nezadovoljstva i određene konflikte u društvu. Za to su potrebni povezani ljudi koji imaju zajedničku ideju za rješavanju problema. Ja te snage nisam vidjela", rekla je.

Dalić je u saborsku proceduru u četvrtak uputila prijedlog reforme državne uprave, zbog kojeg se svojedobno sukobila s kolegama u HDZ-u, a najavila je da će do kraja mandata izaći i s drugim sličnim prijedlozima,

Kada će njezin prijedlog na raspravu, Dalić ne zna, no ocijenila je da će to biti test spremnosti parlamentarnih stranaka, prije svega vladajućih, da otvore raspravu o stvarnom sadržaju promjena za koje svi govore da su nužne.

Komentirajte prvi

New Report

Close