Dalekovod lako do garancija, za banke više nije rizičan

Autor: Suzana Varošanec , 25. ožujak 2015. u 22:00
Predsjednik Uprave Dalekovoda Paško Vela/ V. Žganec Rogulja/PIXSELL

Planirani prihodi su između 700 mil. i 1,3 milijarde kuna, od čega je ranije ugovorenih poslova pola milijarde.

Iza zagrebačkog Dalekovoda prva je godina poslovanja u uvjetima predstečajne nagodbe, a tvrtka je o tome izvijestila u svojem redovnom izvješću o provedbi financijskog restrukturiranja u skladu s odredbama predstečajnog zakona.

Nagodba koja je sklopljena u siječnju 2014., a potom je brzo i postala pravomoćna, dužnicima donosi i jedan bankarski benfit zbog proteka vremena, uz uvjet urednog izvršavanja obveza što je ovdje slučaj. Naime, sukladno pravilima koje banke inače primjenjuju kod predstečajne nagodbe protekom 12 mjeseci od njezina zaključenja za urednog subjekta bankarski se plasmani počinju tretirati kao bonitetni, dakle više nisu rizični. Taj novi moment potvrđen nam je u Dalekovodu gdje doznajemo i da tvrtka nema loših iskustava u pogledu dobivanja bankarske garancije za uredno izvršenje posla potrebne za kompletiranje dokumentacije za natjecanje.

Sve obveze uredno izvršavamo, te očekujemo da će se do kraja godine ostvariti planovi koji smo najavili, izjavio je za Poslovni predsjednik uprave Dalekovoda Paško Vela. U planu u ovoj godini su prihodi između 700 milijuna i 1,3 milijarde kuna, od čega je ranije ugovorenih poslova pola milijarde. Veliki raspon posljedica je situacije koja je u cijeloj Europi u znaku aktualnih najava novih tenedera iz područja gradnje i rekonstrukije dalekovoda.

Primjerice, u Norveškoj koja je tradicionalno tržište Dalekovoda ove se godine očekuju investicije blizu milijarde eura. Potencijalni poslovi za koje je on tamo zainteresiran tiču se dva projekta koji vrijede oko 100 mil. eura. Više projekata u Gruziji isto je u fazi nuđenja, a okvirno iznose oko 50 mil. eura. U obje zemlje se u sljedećem kvartalu očekuju odluke po pitanju velikih tendera na kojima se Dalekovod natjecao. Ove godine potpisanim ugovorima za radove u Norveškoj i na Kosovu koji ukupno iznose 15,5 mil. eura uskoro bi se trebao pridružiti posao u Poljskoj vrijedan oko 4 mil. eura.

Financijsko restrukturiranje

Provedene sve mjere 

U prvoj godini predstečajne nagodbe Dalekovoda provedene su sve dogovorene mjere financijskog restrukturiranja. To uključuje smanjenje temeljnog kapitala, konverziju dijela duga prema vjerovnicima u kapital, dvije dokapitalizacije od 210 mil. kn. Izdano je oko 21 milijuna novih dionica, uz 10 kuna nominale, a vjerovnicima isplaćeno 69,8 mil. kn, s time da slijedi nova tranša za isplatu u drugom kvartalu. Inače, fer vrijednost dugoročnih obveza iz nagodbe iznosi 223,8 mil. kn.

Komentari (4)
Pogledajte sve


….To uključuje smanjenje temeljnog kapitala, konverziju dijela duga prema vjerovnicima u kapital, dvije dokapitalizacije od 210 mil. kn. Izdano je oko 21 milijuna novih dionica, uz 10 kuna nominale, a vjerovnicima isplaćeno 69,8 mil. …..

koliko posla zbog pljačke jedne osobe…


zar nije u pitanju Dalekovod grupa d.d.

Ovaj članak kao da želi ostaviti poruku: “poželjno je da što prije firma uđe u probleme i dođe do PSN a zatim ako nekom magijom bude lansirana u orbitu”. Firma (postavljeni direktor) može imati ispodstolni deal s bankom za prolazak PSN a zauzvrat sva dobit odlazi u banku narednih x godina. U uvjetima neprimjene Zakona kao u HRV vrlo moguće.

….To uključuje smanjenje temeljnog kapitala, konverziju dijela duga prema vjerovnicima u kapital, dvije dokapitalizacije od 210 mil. kn. Izdano je oko 21 milijuna novih dionica, uz 10 kuna nominale, a vjerovnicima isplaćeno 69,8 mil. …..

koliko posla zbog pljačke jedne osobe…

New Report

Close