"Dajte odmah Fondu kredit da nam plati 100 milijuna kuna, ne možemo čekati"

Foto: Kristina Štedul Fabac / Pixsell Foto: Kristina Štedul Fabac / Pixsell

Ovo je udarac za građevinski sektor, mnoge tvrtke počele su tražiti posao vani, kaže Juro Tunanović iz udruge fasadera u kojoj je 30 tvrtki.

Promjene na čelu Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) i kriza vlasti u Hrvatskoj doveli su do ozbiljnih problema u građevinskom sektoru, a koji ionako već godinama stagnira po svim osnovama.

Međusobne optužbe

Naime, FZOEU je u prethodnom razdoblju pokrenuo veliki projekt energetske obnove stambenih zgrada i obiteljskih kuća u vrijednosti 750 milijuna kuna, a sada nedostaje 100 milijuna kuna za podmirivanje završenih radova. Nakon što je početkom ove godine formirana nova Vlada, a nakon toga je i Fond preuzela nova garnitura, došlo je do problema s proračunom FZOEU-a, uslijedile su optužbe sadašnjeg i bivšeg vodstva za megalomaniju i neodgovornost s jedne strane te nesposobnost i intertnost s druge strane.

 

3milijuna kuna

potražuje tvrtka MAX TIM iz Rijeke za obnovljene fasade

Kako bilo, Fondu nedostaje 100 milijuna kuna, zbog čega su mnoge tvrtke koje su sudjelovale u energetskoj obnovi: od proizvođača i trgovaca građevnog materijala do samih izvođača došle u ozbiljne probleme. U konačnici bi u problemima mogli biti i sami građani koji su dobili rješenja za 40-postotno sufinaciranje obnove kuće jer bi ih vjerovnici mogli ovršiti. Dodatni problem je što su proizvođači i izvođači, vjerujući u pouzdanost sustava energetske obnove, kreditirali građane za iznos koji bi im trebao stići iz FZOEU-a.

“Mi se bojimo da će se na kraju sve preliti na nas građane i da će krenuti aktiviranje zadužnica i ovrhe. Vjerujem da bi najbolje rješenje bilo da Vlada dopusti Fondu da uđu u ‘minus’ pa da oni to tijekom godine riješe”, kaže Milan Jakić, tajnik Hrvatske udruge stanara i suvlasnika zgrada.

 

40posto

ukupne investicije u energetsku obnovu zgrade je sufinancirao FZOEU

Da bi kredit države FZOEU-u bio najbolje rješenje smatra i Dorijan Rajković, predsjednik Hrvatske udruge proivođača fasadnih sustava, koja okuplja 19 tvrtki.
“Ne mogu sad reći da će taj dug ugroziti egzistenciju našim članicama, jer je ipak riječ o ozbiljnim tvrtkama, ali nam radi neugodnosti i probleme. Dosta naših članica strane su tvrtke koje su mislile da je problem nelikvidnosti prošlost u Hrvatskoj, a sada je to opet aktualno. Veliki je problem što zbog političke nestabilnosti uopće ne znamo kad bi dug mogao biti plaćen. Ako ova tehnička Vlada ne donese odluku o zaduženju Fonda u idućih 10-ak dana, nova Vlada bi, uz očekivane probleme oko njezinog formiranja, to mogla tek krajem godine”, kaže Rajković.

Plaćanje kasni

Da je problem ozbiljan, upozorava i Dražen Voloder, čija tvrtka MAX TIM ima 50-ak stalno zaposlenih.
“Radili smo na 20-ak većih projekta ukupne površine fasade oko 30.000 četvornih metara. FZOEU nam je ostao dužan tri milijuna kuna, a s plaćanjem se kasni već dulje od 150 dana, iako je rok plaćanja 30, uz još 30 dana tolerancije. To nam užasno otežava daljnje poslovanje, a pitanje je kako će se i građevinski sektor oporaviti od ovoga. Bio je veliki pritisak da se ispoštuju nerealno kratki rokovi i zbog toga su mnoge tvrtke krenule u velike investicije i širenje, a sad je sve u kolapsu”, kaže Voloder, čija tvrtka djeluje uglavnom na riječkom području.

Juro Tunanović, predsjednik Hrvatske udruge fasadera, koja okuplja 30 tvrtki članica, ističe da bi, ako se brzo ne pronađe rješenje, u pitanje bi mogla doći energetska obnova zgrada u idućem razdoblju. “Ovo je veliki udarac za građevinski sektor i mnoge tvrtke počele su tražiti posao u inozemstvu kako bi mogle isplatiti plaće, a i platiti porez. Ionako nam nedostaje stručna radna snaga, a ovo je dodatni udar na cijeli sustav”, rezigniran je Tunanović.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana Pogledaj sve