Dajte nam pravi porez na dobit, ne prikriveni!

Autor: Bernard Ivezić , 13. svibanj 2014. u 22:00
Malin Holmberg, predsjednica Uprave Tele2 Hrvatska/Petar Glebov/PIXSELL

Naš je prvi prijedlog povećanje poreza na dobit, koji vrijedi za sve kompanije, za nekoliko postotnih poena. Drugi je uvođenje progresivne stope.

U vrijeme dok Vlada pokušava privući strane investitore Tele2 kao predstavnik jednog od najvećih stranih investitora u Hrvatskoj preko Reutersa je u svijet uputio poruku da to nije najmudriji potez.

Treći mobilni operater na nož je dočekao Vladin prijedlog da poveća naknade za radiofrekvencijski (RF) spektar kako bi pokrpala proračun. Vlada, naime, planira za tri puta poskupiti tu naknadu kako bi se u proračun slilo dodatnih 350 milijuna kuna godišnje. Poslovni dnevnik o tome je razgovarao s predsjednicom Uprave Tele2 Hrvatska Malin Holmberg, koja ističe da su se uključili i u javnu raspravu.

Zašto tako snažna poruka preko Reutersa međunarodnoj investicijskoj zajednici?
Interes za tu temu nije potekao od Tele2, već ga je izrazio sam Reuters. Mi smo im samo odgovorili na postavljena pitanja. No, očito se u Hrvatskoj događa nešto što su međunarodni investitori već sami uočili. Iz naše perspektive to je negativna pojava, Vlada planira udvostručiti porez na dobit mobilnim operaterima, odnosno tvrtkama koje su u vlasništvu stranih investitora i tvrtkama koje su napravile znatne investicije u Hrvatsku. Ono što Tele2 u tome posebno zabrinjava jest činjenica da se s tim mjerama ide tako da će se porez ubirati i od onih koji još nemaju profit, poput nas.

Je li vas netko iz ministarstva ili Vlade nakon toga kontaktirao i dao vam kakvu povratu informaciju s tim u vezi?
Ne, nije. No, Tele2 sudjeluje i u javnoj raspravi, gdje se izravno obraćamo Vladi te smo dali nekoliko prijedloga kojima bi država ostvarila svoj cilj punjenja proračuna i mi svoj, da nas se porezno ne napada dok još uopće nismo postigli profitabilnost.

Zašto povećanje RF naknade zovete porezom na dobit i koji su vaši prijedlozi?
Smatramo da stvari treba zvati pravim imenom. To je tehnički povećanje RF naknade, ali u biti je učinak identičan porezu. Stoga smo predložili dvije potencijalne mogućnosti. Prva je da se uvede pravi porez na dobit, a ne ovakav prikriveni. Ideja je da se postojići porez na dobit, koji vrijedi za sve kompanije, jednostavno sa 20 posto poveća za nekoliko postotnih poena. To bi bilo sitno povećanje kojim bi država dobila ono što traži, a ne bi se ciljalo ni na jednu industriju specifično. U postojećem prijedlogu cilja se isključivo na tri strana investitora. K tome, tako se ne bi ugrozila liberalizacija i ne bi se napala tvrtka koja još nije profitabilna. Druga opcija uvođenje je progresivne stope poreza na dobit. Nešto slično plaćaju građani za svoje plaće. Oni bogatiji, s većim plaćama, plaćaju više poreza. Ideja je da se to primijeni i kod tvrtki, pa da one bogatije, s većom dobiti, plaćaju više poreza. To se radi u Nizozemskoj, Portugalu i Španjolskoj. Takvo oporezivanje čuva gospodarstvo i radna mjesta.

Što ako država ne prihvati ništa od predloženog?
Dakako, naša ideja nije nametati nego pokazati da u svijetu ima mnogo rješenja, pa smo ponudili i treću opciju. Ako Vlada smatra da porezni teret treba staviti baš na specifičnu industriju, onda mogu jednostavno uvesti porez na industriju. Umjesto 20 posto, Hrvatska bi tada mogla uvesti 36 posto poreza na dobit u telekom industriji. To je puno, ali i poštenije. Taj porez bi plaćali svi u telekom industriji, ne samo mobilni operateri, već i oni fiksni koji danas u pravilu posluju s dobiti. Tako bi najviše poreza na dobit plaćali oni koji imaju i najvišu dobit.

Situacija u mobilnoj industriji nije sjajna, ni Tele2 više ne raste?
Gospodarska situacija u Hrvatskoj je takva da je logično da ni poslovanje mobilnih operatera više nije iznimka. U Tele2 smo zadovoljni jer smo u posljednjem tromjesečju dobili šest tisuća novih korisnika, ali konkurencija je izgubila ukupno oko 30 tisuća korisnika. To nije jako optimistično za industriju.

Već je bilo informacija da Tele2 želi izaći iz Hrvatske, a nove Vladine mjere samo rade sve veći pritisak u tom smislu. Što planirate učiniti ako planirane RF naknade ostanu kakve su predložene? Hoćete li se povući iz Hrvatske?
Zasad smo iskreno uvjereni da će Vlada razmotriti naše prijedloge i zbog toga nismo radili druge scenarije. Tele2 u Hrvatsku je uložio tri milijarde kuna. To je šest puta više od ukupnih izravnih stranih ulaganja što ih je Hrvatska primila lani. Ipak, unatoč tim ulaganjima u posljednjih deset godina, još nismo profitabilni na ovom tržištu. K tome, otkako smo došli, cijene mobilnih usluga pale su za 60 posto, čime smo korisnicima u Hrvatskoj oslobodili 11 milijardi kuna vrijednosti, a i naš ekosustav osigurava radna mjesta za 600 ljudi u Hrvatskoj. Vjerujemo da će Vlada razmotriti naš prijedlog, jer ovakvo povećanje izravno bi udarilo na liberalizaciju telekomunikacija.

HT i Vipnet spominju da bi te mjere utjecale na cijene i investicije. Kako Tele2 gleda na to?
To su logični potezi. I mi smo uvjereni da bi prvi koraci za amortizaciju tog poreznog udara bili jak udar na investicije, a korisnici bi trpjeli lošije usluge i više cijene. Tu je važno razmišljati o tome što telekomi čine za državu, njezinu produktivnost i konkurentnost. To ne bi bilo dobro.

Jeste li se obratili švedskoj matici i Europskoj komisiji? Jeste li prije toga razgovarali s ministrima u hrvatskoj Vladi?
Razgovarali smo s niz ministara i pokušali objasniti naše prijedloge. Uključili smo se i u javnu raspravu. Švedski Tele2 zasad nije uključen na način na koji pitate jer vjerujemo da će se naši prijedlozi uzeti u obzir, pa o tome nismo razgovarali. Smatramo kako sadašnji prijedlog ne bi bio u skladu s EU direktivama. To je isključivo stav Tele2. Smatramo da je protivno slobodi obavljanja rada i usluga te protivno predvidljivosti pravnog sustava. I najvažnije, protivno je načelima tržišnoga natjecanja jer ima jak utjecaj na najmanjeg igrača na tržištu koji predvodi liberalizaciju.

Kako su vam ministri objasnili povećanje RF naknada?
Rekli su nam samo da država mora pokriti deficit. To je sve. No, smatram da ne samo prijedlog, već i način na koji se želi provesti, nije dobar. Ovdje se želi uvesti novi porez mimo Sabora. Jako je znakovita poruka za strane investitore da se novi porezni tereti žele nametnuti mimo Sabora. Pritom se postavlja pitanje kako će se u takvim uvjetima uopće ispuniti plan iz Digitalne Agende 2020.

Profitirao bi Vip, gubio HT

Prema podacima iz branše, ako se usvoji ideja da se uvede viši porez na dobit za cijelu telekom industriju, kako to predlaže Tele2, to ne bi bilo povoljno samo za tog operatera, već i za Vipnet, dok bi najveći teret pao na leđa Hrvatskog telekoma. Okvirna računica pokazuje da bi Vipnet u tom slučaju umjesto 122 milijuna kuna, kako predlaže Ministarstvo, platilo 53 milijuna kuna. Tele2 umjesto 63 milijuna kuna ne bi platio ništa dok ne postane profitabilan. HT-u bi pak novi namet porastao sa 154 na 244 milijuna kuna.

Jeste li razgovarali s HT-om o ovome, jer u tom slučaju njihovi bi dioničari platili najviše?
Ovo je isključivo prijedlog Tele2.

Kažete da biste i vi plaćali taj porez kad postanete profitabilni. Kad će to biti?
Vrlo smo blizu toga. No, ne mogu reći više od toga.

Komentari (7)
Pogledajte sve

nije baba ni blesava sa svojim idejama, ali problem je što misli da svi drugi jesu

Fahrudin objavljuje besmislice. Troškovi interkonekcijske naknade pali su ispod 10 lipa, stoga Tele2 ne prodaje robu po dampinškim cijenama.

Da bi uspio nešto zaraditi, mora povećati korisničku bazu, stoga su sve dosadšnje akcije bile ispravne.

Fahrudin objavljuje besmislice. Troškovi interkonekcijske naknade pali su ispod 10 lipa, stoga Tele2 ne prodaje robu po dampinškim cijenama.

Da bi uspio nešto zaraditi, mora povećati korisničku bazu, stoga su sve dosadšnje akcije bile ispravne.

@Traffic
tih dodatnih 12% plaćaju samo domaći udjelnicari. strani to ne plaćaju. Plate smao 20% i nose dobit van.

New Report

Close