‘Dajte nam novog Ostojića: stručnjaka s političkom težinom’

Autor: Marija Brnić, Suzana Varošanec , 10. ožujak 2013. u 22:01
Veljko Ostojić, bivši ministar turizma i Ivan Jakovčić, šef IDS-a/PIXSELL

Na listi kandidata za funkciju licitira se s više zvučnih imena: od Tomislava Popovića, Borisa Žgombe, do Ivice Matoševića.

Ivan Jakovčić, predsjednik IDS-a, isključio je mogućnost da će on postati novi ministar turizma.

U nedjelju je potvrdio da ga zanima samo Europski parlament, a Veljka Ostojića na mjestu ministra turizma treba, po njemu, naslijediti osoba kvalificirana za tu funkciju, te je u tu svrhu najavio konzultacije s najvažnijim ljudima u turističkom sektoru. Turistički djelatnici žele da Ostojićev nasljednik bude osoba istovjetnog profila bivšem ministru. O tome su, kažu, spremni razgovarati s Jakovčićem, ali samo uz uvjet da se ne spominju konkretna imena. Kristijan Šustar, predsjednik Udruge poslodavaca u hotelijerstvu, smatra da najavljeni razgovori IDS-a sa sektorom mogu biti korisni. "Možemo razgovarati upravo o profilu osobe koja nam je potrebna. Treba nam stručna osoba sa dostatnom razinom znanja, te istodobno i sa velikom razinom političke snage koja je nužna da se ostvare postavljeni ciljevi. Smjena na čelu ministarstva turizma može iznimno negativno utjecati na sektor iako se nadamo da se to neće dogoditi", rekao je Šustar. Šustar je istaknuo i ključne Ostojićeve poteze i mjere koje će značajno utjecati na rast i razvoj turizma.

Smanjen je PDV na turističke usluge, te započet postupak restrukturiranja HTZ-a. Uz poticaje zapošljavanju – stalni sezonac, pokrenuti su procesi izmjena ključnih zakona koji utječu na turizam, te je od posebnog značaja donošenje Strategije razvoja turizma koja je prekretnica u promišljanju razvoja turizma u zemlji jer definira viziju, ali i nove strateške pravce djelovanja na održivom razvoju turizma. Jako Andabak kaže da kao i Ostojić, i novi ministar treba posjedovati kompetencije u turizmu, te određenu političku težinu tako da svoj program može nametnuti u Vladi te ga provesti u djelo. "Ostojić je iza sebe ostavio konkretne rezultate u turizmu, a šteta je što poteze koje je započeo nije mogao i završiti", rekao je Andabak. Zbog činjenice da Istra ima rekordne rezultate u turizmu, Andabak ističe, bilo bi logično u toj regiji tražiti novog ministra. Među, pak, poželjnim istarskim kandidatima za tu funkciju licitira se s više zvučnih istarskih turističkih imena.

Na listi mogućih su Tomislav Popović, predsjednik Uprave Maistre, Boris Žgomba, predsjednik Udruge hrvatskih putničkih agencija i vlasnik "Unilinea, te Ivica Matošević, prvi čovjek "Vinistre" kojeg se svojedobno spominjalo i za Bulićevog nasljednika na čelu HTZ-a. Svi visoko kotiraju na listi "želja" zbog svojih kompetencija, ali se navodno teško može s njima računati. Od spomenutih navodno se nitko ne bi odlučio uspješnu poslovnu karijeru zamijeniti s klimavom foteljom u Vladi koja je sada prilično stigmatizirana. Anđelko Leko otvoreno dvoji da bi primjerice Popović bio sklon napustiti vođenje Maistre. Prema njegovom mišljenju, čak nije ni bitno iz kojeg kraja dolazi Ostojićev nasljednik. To nužno ne mora biti istaknuti istarski turistički djelatnik, kaže, nego mora biti osoba koja se razumije u taj posao. Dodavši da je za pozdraviti najavu Ivana Jakovčića da će se o novom kandidatu posavjetovati s ključnim ljudima iz privatnog sektora koji se bave turizmom, Leko je rekao da su "razgovori takve vrste između turističkog privatnog sektora i neke političke stranke svakako novost. "Ako me zovu, odazvat ću se, iako nemam svojeg kandidata", rekao je Leko.

Šustar ističe kako su turistički djelatnici s Ostojićevim ministarstvom imali izravnu i jasnu komunikaciju, a upravo zbog činjenice da je na čelu bila stručna osoba, potezi su jasno prioritizirani, odnosno fokus je stavljen na one projekte i odluke koje sektoru donose najvišu direktnu korist. "U svjetlu današnje situacije, kada smo suočeni sa nizom prijetnji, posebno u kontekstu novih nameta koji se svakodnevno najavljuju, te činjenice da je niz projekata ostao nedovršen (primjerice konačna operacionalizacija Zakona o zemljištu) nužno je da ministarstvo nastavi raditi na istom tragu. Nalazimo se na pragu EU što nam donosi obilje prednosti međutim i izazova, još uvijek kao sektor nismo dovoljno konkurentni, još uvijek nam nedostaju investicije i bez adekvatnih promjena nam prijeti nastavak stagnacije s kojom smo suočeni dugi niz godina", kazao je Šustar.  Nadamo se, zaključuje, da se nećemo naći u situaciji gdje će novom ministru trebati previše vremena za prilagodbe i upoznavanje sa sektorom, što bi moglo dovesti do zaustavljanja ili ponovnog pokretanja niza projekata, već da ćemo s njime dovršiti započete projekte te ostvariti kvalitetnu suradnju kakvu smo imali i do sada. O imenima kandidata trebalo bi se vrlo brzo početi razgovarati na političkoj razini za što je Jakovčić uputio javni poziv premijeru Milanoviću. 

Nadamo se da novom ministru neće trebati previše vremena za prilagodbe

Kristijan Šustar, UPUHH

Sumnjam da će T. Popović biti sklon napustiti Maistru i otići u Vladu

Andelko Leko, HUP Zagreb

Komentari (4)
Pogledajte sve

Jakovčić se pokazao pametan .Milanović hoće da Kajin bude župan , da progura SDP-ovca u europski parlament a da Jakovčića postavi na klimavu stolicu ministra turizma .Sa klimave stolice lako se pada na pod i Jakovčić ne bi bio ni godinu dana ministar .Pao bi na isti način kao Ostojić i iz istih razloga .

Teško će nam pomoći stručnjak ako bude kišno ljeto .

Rješenje je nadohvat ruke ali ga nitko nema snage provesti. Većina poslodavaca u turističkom sektoru prodaje više od 50% robe na crno i samo kada bi inspekcija radila svoj posao brzo bi se blagajna napunila, ali kao što znamo sa inspekcijom se lako nagoditi ako ikada uopće i dođe. Ne trebamo inspektoru koji provode inspekciju u svom rodnom gradu, jer velika je vjerojatnost da će velikoj večini progledati kroz prste. Potrebna je veća centralizacija inspekcije ili veće kontrole iz Zagreba. I Europa ima ovakvih problema ali sa povećanom kontrolom svojih službenika i naravno suspendiranjem onih inspektora koji ne provode zakon ili otpuštanjem brzo su svi postali svjesni da nemaju izbora nego raditi svoj posao.

New Report

Close