Daje tri mil. kuna za reviziju studije od prije pet mjeseci

Autor: Marija Brnić , 30. ožujak 2015. u 22:00
Ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić /Anto Magzan/PIXSELL

Traže revizora jer ‘treba nadograditi studiju zbog nedostatka podataka i nepostojanja nacionalnog prometnog modela’.

Izrada strategija postaje tržišna niša s najvišim rastom u Hrvatskoj. Najnoviji primjer natječaj je kojim Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture traži stručnu pomoć za posao vrijedan 3,04 milijuna kuna bez PDV-a.

Riječ je o usluzi revizije strategije prometnog razvoja Hrvatske sa strateškom procjenom utjecaja na okoliš. Oba dokumenta Vlada je inače usvojila potkraj listopada, dakle, prije pet mjeseci, pa zbunjuje da se već traži i usluga njihove revizije. 

Sve po planu
Ipak, u javnom pozivu Ministarstva prometa objašnjava se kako je donošenjem strategije prometnog razvoja za razdoblje od 2014. do 2030. završena prva faza izrade dokumenta, jer ju je prema dogovoru s Bruxellesom, odnosno Akcijskom planu za ispunjenje ex-ante uvjeta iz domene prometa, potrebno nadograditi zbog nedostatka prometnih podataka i nepostojanja nacionalnog prometnog modela. Druga faza izrade prometne stragije trebala bi se, dakle, temeljiti na analizi postojeće strategije, nacionalnog prometnog modela i podataka o prometnoj potražnji.

Potom se paralno izrađuje strateška studija utjecaja na okoliš i glavna ocjena prihvatljivosti prometne strategije na ekološku mrežu. Među ostalim, ta suradnja donijet će i akcijski plan provedbe nadograđene strategije. Cilj je Ministarstva do lipnja iduće godine dobiti ovim putem prvi nacrt strateške studije utjecaja na okoliš te prvi nacrt strategije prometnog razvoja, a do kraja rujna 2016. i konačne prijedloge tih dokumenata, kako bi ih uputili na usvajanje u Vladi, te do kraja godine i u Saboru.

Stručnjak kojeg će na nadogradnji strategije prometnog razvoja angažirati ministar Hajdaš Dončić mora imati minimalno pet ključnih i 14 ostalih stručnjaka koji će pokriti sva područja za izradu potpune analize, od inteligentnih transportnih sustava do ekonomskog razvoja, financiranja prometnog sustava i prostornog planiranja. Tvrtka koja bude odabrana na natječaju koji je otvoren do 8. svibnja bit će među ostalim dužna u startu održati i konferenciju za javnost. 

Dosadašnji troškovi
Iz podataka Ministarstva prometa doznaje se da je izrada postojeće strategije prometnog razvoja ugovorena u lipnju 2013. s tvrtkom IDOM Infenieria y Consultoria, a vrijednost posla je 332 tisuće eura. Dva mjeseca kasnije ugovorena je za 95 tisuća eura izrada strateške procjene utjecaja na okoliš prometne strategije s tvrtkom Planet S.A., dok je 1,03 milijuna eura vrijedan ugovor o izradi Prometnog modela u ožujku 2014. Ministarstvo zaključilo s PTV Transport Consultom GmbH u konzorciju s Građevinskim faklultetom Zagreb, Institutom I. Pilar i Promel projektom iz Zagreba. 

Komentirajte prvi

New Report

Close