Dačić i Thaci nastavljaju s pregovorima

Autor: Poslovni.hr/Hina , 17. siječanj 2013. u 15:55
Hashim Tachi (EPA)

“Na sastanku će se razmotriti dosadašnji napredak i provedba dogovorenog, uključujuči i integrirano upravljanje graničnim prijelazima, a na dnevnom redu je i sjever Kosova.”

 Premijeri Srbije i Kosova Ivica Dačić i Hashim Thaci sastat će se u četvrtak navečer u Bruxellesu u okviru dijaloga koji se vodi pod pokroviteljstvom visoke predstavnice EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton kako bi razmotrili dosadašnji napredak u pregovorima i otvorili pitanje sjevera Kosova, većinski naseljeno Srbima, za koje EU i Sjedinjene Države traže dugoročno održivo rješenje.

"Na sastanku će se razmotriti dosadašnji napredak i provedba dogovorenog, uključujuči i integrirano upravljanje graničnim prijelazima, a na dnevnom redu je i sjever Kosova", izjavila je Maja Kocijančič, glasnogovornica Catherine Ashton.

Ovo je već četvrti susret koji se vodi na razini premijera. Ashton će se najprije bilateralno sastati s jednim i drugim premijerom, a onda će svo troje nastaviti razgovore tijekom radne večere. Na pitanje je li Ashton dobila od premijera Dačića rezoluciju srbijanskog parlamenta u kojoj se traži uspostava autonomne zajednice srpskih općina na Kosovu, Kocijančič je rekla da "EU nema konkretnih komentara na tu rezoluciju". "Za nas je dnevni red dijaloga definiran zaključcima Vijeća EU-a u prosincu", rekla je Kocijančič.

Vijeće EU-a je u tim zaključcima zatražilo od Kosova i Srbije da se na sjeveru osigura postojanje takvih struktura koje će biti dio jedinstvenog sustava Kosova pri čemu će u obzir biti uzete i posebne potrebe lokalnog stanovništva. Kocijančič je istaknula važnost dijaloga između dviju strana i podsjetila na izjavu Catherine Ashton potkraj prošle godine da će premijeri Srbije i Kosova morati donijeti neke teške odluke.

EU i Sjedinjene Države traže od Srbije raspuštanje paralelnih struktura na sjeveru Kosova, to jest državnih institucija Srbije. Trajna i održiva normalizacija odnosa između Srbije i Kosova uvjet je za napredak u europskim integracijama.

Komentirajte prvi

New Report

Close