Da nije pao u stečaj Mundus bi sada slavio 120 godina postojanja

Autor: Poslovni.hr , 01. studeni 2012. u 14:57
Siniša Miličić (PXL)

Nekadašnji drvoprerađivački gigant bio je okosnica županijske privrede, ali je neslavno propao.

Desetak bivših zaposlenika Mundusa jučer je na neobičan način proslavilo 120. rođendan svoga posrnulog kolektiva upalivši svijeće pod osmrtnicom Mundusa, piše Večernji list.

Bivši su zaposlenici simbolički izrazili svoje negodovanje nad nezasluženom smrću ovog negdašnjeg drvoprerađivačkoga giganta. Potporu su im pružili i članovi Hrvatskih laburista, Stranke rada na čelu sa županijskim predsjednikom Sinišom Miličićem. Miličić je kao dugogodišnji sindikalist dobro upoznat sa svim pretvorbenim anomalijama koje su doveli Mundus do uništenja, a da nije doživio svoj 120. rođendan.

"Nekada poznata tvornica namještaja koncem 1991. godine zapošljavala je preko 1300 radnika i takva je predstavljala okosnicu privređivanja i zapošljavanja u županiji. Nažalost, samo 430 radnika preživjelo je sve pretvorbene ekshibicije bivših uprava. Sredinom prošle godine pokrenut je stečaj, a preostali zaposlenici su završili na burzi. Iza Mundusa ostala je slava stoljetnih proizvodnih uspjeha, ali i gorčina posljednje generacije zaposlenika koji su ostali uskraćeni svojih elementarnih prava", tvrdi predsjednik Regionalnog industrijskog sindikata Siniša Miličić, koji je u prigodnom govoru ponovio javno dostupne podatke o velikoj pljački koja je ostala nekažnjena.

"Završni čin tragedije Mundusa započeo je 1992. godine kada je formalno provedena privatizacija tako što su Josip Koščak, Ambrozije Krišto, Josip Ivanuša i Rudolf Levanić zaključili s Fondom ugovore, prema kojima svaki na ime dokapitalizacije ulaže 900 tisuća maraka. Dioničari su uzeli kredite inozemnog partnera. O kreditima tijekom revizije nisu dobiveni podaci. Društvo nije ostvarilo ciljeve propisane odredbama Zakona o privatizaciji. Poslovanje Mundusa krenulo je nizbrdo pa su vlasnici dioničarskog društva osnovali devet povezanih društava radi izbjegavanja plaćanja obaveza. Sva su društva bila bez značajnije imovine, poslovala su negativno i završila u stečaju 2011. godine. Najgore su prošli radnici koji nisu dobili otpremninu po godinama staža jer su prelazili iz jednog povezanog društva u drugo, a da nisu napuštali isti radni stol. Nisu ni dobili plaću za otkazni rok, a njihova plaća nikada nije bila viša od minimalca, dok su bivši direktori dobili i plaće i 50 posto svih prijavljenih potraživanja u stečaju", zaključuje Miličić tužnu priču, prenosi Večernji list

Komentirajte prvi

New Report

Close