‘Da je Linić imao više razuma, imao bi i dogovor sa sindikatima’

Autor: Poslovni.hr/Hina , 03. prosinac 2012. u 08:56
Vilim Ribić (PXL)

Linić je sposoban poslovni čovjek i dobar financijaš, ali je slab makroekonomist, smatra čelnik Matice hrvatskih sindikata.

Predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić priopćio je danas kako je za izostanak dogovora sa sindikatima isključivo odgovoran ministar financija Slavko Linić, kojega naziva "isključivim" i "radikalnim", tvrdeći kako je dogovor bilo moguće odavno postići samo da se imalo malo više poštovanja prema drugoj strani. "Dogovor sa sindikatima bilo je moguće postići da se shvatilo kako je u pregovorima nužan kompromis s relevantnim te prosvjedno i štrajkaški sposobnim sindikatima", tvrdi Ribić u svojem priopćenju. Ti su sindikati nudili dogovor, te se već u ovoj godini moglo uštedjeti da je postojala volja za poštivanjem tisuća ljudi koji su se bili spremni odreći svojih prava danas, pod uvjetom da im se ona vrate sutra, ističe nadalje. "Da je (Linić) imao više razuma, imao bi i dogovor sa sindikatima", tvrdi.

Ribić se u priopćenju osvrće i na smanjenje prognoze kreditnog rejtinga Hrvatske agencije Fitch Ratings za što je, smatra, odgovorna sama vlada. Fitch je izglede za hrvatski kreditni rejting prije tri dana revidirao iz stabilnih u negativne. Iz mišljenja agencije Fitch proizlazi kako je vlada trebala povećanje deficita ukloniti obračunavanjem s pravima svojih građana daleko više nego do sada, ocjenjuje Ribić, upozoravajući kako toj agenciji jedini interes leži u pravovremenoj isplati kreditnih potraživanja, te joj interesi građana neke zemlje nisu uopće važni. "Vlade koje nemaju vlastita kreativna i samostalna rješenja za vođenje ekonomske politike podložne su pritiscima agencija za izdavanje kreditnih rejtinga", iz čega proizlazi da je za negativnu ocjenu kreditnog rejtinga vlada i jedina odgovorna jer se nije pripremila za vlast, tvrdi.

Što se tiče pada BDP-a, Linićev napad na poslodavce, koje je optužio za nesposobnost, deplasiran je i služi kao pokriće za vlastite promašaje, smatra Ribić, dok poslodavci sa svoje strane već odavno nemaju nove proizvode, projekte ili ideje, te zapostavljaju inovativnost, tjerajući mlade stručnjake na odlazak u inozemstvo. "Linić je to znao i ranije", tvrdi, pa je tako njegov napad na poslodavce deplasiran. "Poslodavci su takvi kakvi su u ovoj zemlji, jer je sustav takav", ocjenjuje.

Linić je sposoban poslovni čovjek i dobar financijaš, ali je slab makroekonomist, smatra nadalje čelnik Matice hrvatskih sindikata. U ovakvim vremenima ne smije se smanjivati potrošnja stanovništva a investicijski ciklus moguće je pokrenuti samo novim narudžbama, ili iz okruženja ili iz države, zaključio je, te poručio: "Vrijeme je za konačno uklanjanje zabluda i preispitivanje svojstava garniture na vlasti".

Komentari (1)
Pogledajte sve

Da si ti sposoban u bilo cemu osim laprdanju bez ikakve osnove, ne bi bio sindikalist nego poduzetnik…

New Report

Close