Cylinder System: Ne izvozimo u Iran

Autor: Poslovni.hr/Hina , 05. lipanj 2013. u 19:54
Ilustracija / Thinkstock

Tvrtka Cylinder System pravni je sljednik bivše tvrtke Đuro Đaković Bešavne boce koju su u stečaju 2006. godine kupili Iranci, a danas je u mješovitom iransko-kanadsko-njemačkom vlasništvu.

Cylinder System d.o.o. ne izvozi svoje proizvode u Iran, istaknuo je danas generalni direktor te tvrtke Farhang Monem u povodu objave američkog Ministarstva finacija o 37 tvrtki koje krše emabargo isporuka u tu zemlju, a među kojima se spominje i ta tvrtka iz Slavonskog Broda koja se bavi proizvodnjom bešavnih plinskih boca.

Monem je začuđen što je Cilinder System na crnoj listi jer je ova tvrtka zadnju poslovnu transakciju s Iranom imala 2008. godine kada su tamo izvezli nešto manje od 1.000 boca za plin koje se ugrađuju u automobile, a za taj su izvozni posao tada dobili odobrenje hrvatskog ministarstva gospodarstva.

Da tvrtka poštuje zakone Monem ilustrira i primjerom da je godinu dana kasnije brodska tvrtka planirala izvesti ventile za automobilske plinske boce, ali odobrenje ministarstva nisu dobili te posao nije ni realiziran.

Tvrtka Cylinder System pravni je sljednik bivše tvrtke Đuro Đaković Bešavne boce koju su u stečaju 2006. godine kupili Iranci, a danas je u mješovitom iransko-kanadsko-njemačkom vlasništvu. Njen je trenutni većinski vlasnik njemačka tvrtka Reyco GmbH, koja u vlasništvu ima i MCS International GmbH, najvećeg svjetskog proizvođača čeličnih bešavnih boca.

Monem pretpostavlja da je slavonskobrodska tvrtka na crnu listu došla upravo zbog kompanije Reyco GmbH, koja u njoj ima 68 posto vlasništva, a isto tako nalazi se među Amerikancima sumnjivim tvrtkama.

"To što su vlasnici, ne znači da i upravljaju tvrtkom, njom upravlja direktor. Mi smo samo jednom (2008.) izvezli u Iran i to uz dozvolu", ističe Monem navodeći kako izvoze 95 posto proizvodnje. Glavna tržišta Cylinder sistema su Italija, Grčka, Litva, Portugal, Srbija, Makedonija i Slovenija.

Monem dodaje kako će objašnjenje za ovu situaciju zatražiti i od hrvatskog Ministarstva gospodarstva.

Komentirajte prvi

New Report

Close