Cvitan: oslobađajuća presuda Hernadiju mađarski pritisak na hrvatsku pravosudnu vlast

Autor: Poslovni.hr/Hina , 08. prosinac 2014. u 14:47
Dinko Cvitan. Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Cvitan je danas u Valbandonu rekao kako su to dvije različite stvari, dodajući da se mađarska presuda činjenično ne podudara s Uskokovom optužnicom.

Glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan ocijenio je u ponedjeljak u Valbandonu da je prošlotjedna pravomoćna presuda suda u Budimpešti kojom je odbijena tužba protiv predsjednika uprave MOL-a Zsolta Hernadija za prijevaru i pronevjeru, koju je podigla njegova bivša suradnica, zapravo pritisak mađarskih pravosudnih vlasti na hrvatsku pravosudnu vlast.

Mađarski sud odbio je u svibnju privatnu tužbu protiv Hernadija za prijevaru i pronevjeru, koju je podigla njegova bivša suradnica tvrdeći kako dioničare nije obavijestio o istrazi koja se protiv njega vodi u Hrvatskoj zbog korupcije, što je utjecalo na cijenu dionica, a početkom prosinca ta je oslobađajuća presuda postala pravomoćna. Uskok je odmah nakon toga priopćio da ona ne bi trebala utjecati na nastavak kaznenog postupka koji se protiv njega vodi u Hrvatskoj, a njegov branitelj drži kako bi se moglo otvoriti pitanje je li riječ o presuđenoj stvari (res iudicata).

Cvitan je danas u Valbandonu rekao kako su to dvije različite stvari, dodajući da se mađarska presuda činjenično ne podudara s Uskokovom optužnicom.

Hernadija se u Hrvatskoj tereti da je dao mito bivšem premijeru kako bi mu prepustio upravljačka prava u Ini, a, kako je rekao, "optužnica i cijeli taj postupak u Mađarskoj blage veze s time nema". Sud je potvrdio optužnicu protiv Zsolta Hernadija, postupak ide svojim tijekom, a danas je pripremno ročište, dodao je.

"Mi smo čvrstog stava da ta dva postupka nisu vezana. Ovaj postupak protiv njega će ići dalje i takvu odluku suda u konačnici i očekujem", istaknuo je Dinko Cvitan.

Na današnjem pripremnom ročištu odlučeno je da suđenje Zsoltu Hernadiju u odsutnosti počne 12. veljače na Županijskom sudu u Zagrebu.

Komentirajući u Valbandonu na zahtjev novinara posljednje tvrdnje kako je DORH zbog posljednjih akcija tijekom izbora postao produžena ruka Vladi, Dinko Cvitan je to najodlučnije odbio, istačući kako "nema nikakvih političkih pozadina bilo kakvog postupka svih ovih godina unazad".

"Ja sam glavni državni odvjetnik Republike Hrvatske te činjenica da, osim što me predlaže Vlada i bira Sabor, nikakve veze s politikom nemam. Očito mediji i danas, kao i ranije, potenciraju nekakvu priču da su to progoni koji su vezani uz određene tajminge", naglasio je Cvitan i napomenuo kako se izbori stalno održavaju u Hrvatskoj.

"Prošle godine su bili lokalni, pa je došlo do poništavanja dijela izbora na području pojedinih jedinica lokalne uprave i samouprave. Sada su pred nama predsjednički izbori, a iduće godine parlamentarni. Zamislite kakav bih to trebao biti genije da sve to izračunam i napravim nekakvu situaciju da bih radio nekakav politički tajming", poručio je Cvitan.

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić, odgovarajući na pitanje jesu li te akcije doista politički uvjetovane, rekao je kako jesu, ali samo politikom nulte tolerancije.

"Ako imate u vidu Vladimira Šeksa iz Vijeća za korupciju koji se zalaže za nultu toleranciju ili predsjedničku kandidatkinju Kolindu Grabar-Kitarović, koja također smatra da treba postojati politika nulte tolerancije prema korupciji, onda i ja takvu politiku podržavam", zaključio je Ostojić.

Komentirajte prvi

New Report

Close