Curi rok, ali stečajni plan za Uljanik još uvijek nije gotov

Autor: Marija Brnić , 22. studeni 2019. u 06:11
Još je nepoznata sudbina jaružala/Duško Marušić/PIXSELL

Stečajna upraviteljica Marija Ružić nam je potvrdila da je plan još u izradi i bit će na skupštini sredinom prosinca.

U Pučkom otvorenom učilištu u Pazinu u ponedjeljak će se održati skupština vjerovnika u stečajnom postupku nad Uljanikom d.d., no vjerovnici i zainteresirana javnost još neće dobiti otvorene karte na stolu što slijedi pulskom brodogradilištu.

Na dnevnom redu ovaj put neće se naći prijedlog stečajnog plana za čiju je izradu prije mjesec dana stečajna upraviteljica Marija Ružić dobila 30-dnevni rok. Kako nam je potvrdila u telefonskom razgovoru, stečajni plan još je u izradi i očekuje da će biti na dnevnom redu iduće skupštine, koja bi se trebala održati polovicom prosinca.

Potraživanja 115 mil. kuna
U ponedjeljak će, pak, vjerovnici odlučivati o tome hoće li stečajna upraviteljica preuzeti i nastaviti parnice čija vrijednost predmeta spora prelazi milijun kuna ili će ići u sklapanje nagodbi. 

Odbor vjerovnika već je prije desetak dana dao suglasnost stečajnoj upraviteljici za postupak koji se vodi pred arbitražnim sudom u Londonu s Wellard Shipsom, uz prijedlog da HBOR razmotri podmiriti troškove postupka budući da može biti izložen potraživanju po avansnim garancijama prihvaćenim od HBOR-a.

Za ostale vrjednije postupke predložio je da odluku donese skupština vjerovnika, kojima stečajna upraviteljica predlaže da joj odobre da odbije parnice ili ide u nagodbu u slučaju šest vjerovnika – Bolidt Kunststoftoepassing, Barry Rogliano Sales Francuska i Barry Rogliano Sales Švicarska, Franchini Acciai, Alfa Laval Nijmengen i Radež. 

Za dva tužitelja – Forzina Shipping Company i Highlink Shipping Company, prijedlog je da stečajna upraviteljica podnese odgovor na tužbu kojim će osporiti njezinu osnovanost s tim da zatraži i prekid postupaka dok se ne okončaju arbitražni postupci koje ove dvije tvrtke po istom predmetu i iznosu vode i protiv 3. maja. 

U slučaju da sud ne pristane prekinuti postupke, nastojat će se sklopiti sudske nagodbe. Potraživanja osam vjerovnika, bez Wellarda, prelaze 115 milijuna kuna, a odvjetnici su uglavnom izrazili optimizam, s tim da samo troškovi vođenja postupaka ako se Uljanik upusti u njih, iznosi i do 3,4 milijuna kuna.  

Zbunjujući potezi
U ovom trenutku jedna od još uvijek velikih nepoznanica jest slučaj jaružala, koji je prodan izvornom naručitelju Jan de Nulu na elektronskoj dražbi za 794 mil. kuna, ali je Jan de Nul u međuvremenu blokirao prodaju privremenom sudskom mjerom zbog zaštite njegovih patenata ugrađenih u brod, a koju još uvijek, nakon mjesec dana, nije povukao. 

Ovih dana istječe rok trajanja privremene mjere i čeka se daljnje korake Jan de Nula, čiji potezi još uvijek izazivaju zbunjenost, posebice u Uljaniku kojemu to stvara dodatne troškove prema stečajnoj masi, dok bi i Jan de Nulu trebalo biti u interesu što prije preuzeti brod, kako ne bi gubio na vrijednosti.

Komentirajte prvi

New Report

Close