Curenje povlaštenih informacija u vezi Agrokora istražujemo još od 2017. godine

Autor: Tomislav Pili , 19. svibanj 2018. u 10:30
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Predsjednik Upravnog vijeća Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga, otkriva kako prepisku objavljenu u aferi Hotmail koriste kao dodatni izvor informacija koje neovisno istražujuu kontekstu već pokrenutog nadzora u slučaju posrnulog koncerna.

Afera Hotmail koja je Martinu Dalić stajala fotelje potpredsjednice Vlade i ministrice gospodarstva, poduzetništva i obrta razotkrila je i curenje povlaštenih informacija u vezi financijskog stanja Agrokora i njegovih kompanija uvrštenih na burzi. Oporba je stoga zatražila otvaranje istrage. No, financijski regulator već mjesecima sumnja da je početkom prošle godine bilo nezakonitih radnji, otkrio je prvi put u intervjuu za Poslovni dnevnik Ante Žigman, predsjednik Upravnog vijeća Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga. Došavši na tu dužnost početkom godine iz Hrvatske narodne banke, regulatora za bankarski dio financijskog tržišta, Žigman pojašnjava zašto se dionicama Agrokorovih kompanija ne može trgovati na burzi te kako će novi Zakon o tržištu kapitala spriječiti reprizu skandala s lažiranjem financijskih izvješća.

Hoće li Hanfa službeno pokrenuti istragu o mogućoj zloupotrebi informacija za Agrokorove kompanije uvrštene na burzi nakon izbijanja afere Hotmail?

Hanfa kontinuirano po službenoj dužnosti provodi nadzor aktivnosti na tržištu kapitala pa tako i moguće zlouporabe tržišta. Tijekom prošle godine pokrenuli smo nadzor koji istražuje moguću zloupotrebu informacija u procesu koji spominjete, te je nadzor još otvoren. U kontekstu afere Hotmail može se reći da se objavljeni mailovi koriste kao dodatni izvori informacija koje neovisno istražujemo u kontekstu predmetnog nadzora.

Hoće li Hanfa još jednom pregledati transakcije dionicama Agrokorovih kompanija od 22. veljače 2017. kada se navodno prvi puta sastala skupina koja je pisala lex, pa do 10. travnja 2017. kada je izvanredna uprava preuzela Agrokor?

Kao što sam odgovorio u prethodnom pitanju, nadzor nad transakcijama u vremenu koje navodite je u tijeku. Ovisno o rezultatima provedenog nadzora, Hanfa poduzima odgovarajuće nadzorne mjere i podnosi prijave nadležnim tijelima, ali napominjemo kako Hanfa ne daje obavijesti o tijeku postupaka koje provodi, već u slučaju poduzimanja nadzornih mjera izvješćuje javnost sukladno Zakonu o Hanfi.

Kakvo ste organizacijsko i kadrovsko stanje zatekli u Hanfi? U kojim će se pravcima razvijati rad Hanfe u mandatu sadašnjeg Upravnog vijeća?

Organizacijsko i kadrovsko stanje u Hanfi je zadovoljavajuće, ali su potrebne promjene kako bi se odgovorilo novim izazovima primjene Zakona o tržištu kapitala, te kako se ne bi ponovio propust vezan za nadzor faktoring društva. Novo Upravno vijeće će u sljedećih nekoliko mjeseci provesti reorganizaciju Hanfe i kadrovski ojačati sadašnji tim kako bi se u prvom redu povećala efikasnost nadzora i pojačalo upravljanje rizicima, te odnosi s međunarodnim institucijama. Rad Hanfe ćemo razvijati na način da nam je na prvom mjestu financijska stabilnost, a zatim razvoj industrije. Želja nam je vratiti povjerenje investitora u hrvatsko tržište kapitala.

Kako ocjenjujete rad bivšeg Upravnog vijeća u kontekstu kritika iz političkih krugova da Hanfa nije spriječila objavu lažiranih izvješća Agrokorovih kompanija koje su uvrštene na burzi te da je propustila nadzirati faktoring društva koja su značajno bila izložena Agrokoru?

Ocjenu rada bivšeg Upravnog vijeća ćemo uskoro vidjeti u saborskoj raspravi kada na dnevni red dođu godišnja izvješća o radu Hanfe za 2015. i 2016. godinu. Očekujem vrlo živu raspravu posebno u kontekstu sadašnjeg trenutka primjene Zakona o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku. U toj će raspravi sadašnji oporbeni zastupnici imati priliku ocijeniti rad Upravnog vijeća Hanfe koje su postavili 2012. Nadzor faktoring društva je proveden u ograničenom opsegu iako je Zakon o faktoringu cijelo vrijeme od 2014. godine bio na snazi, a jedino je prolongirano licenciranje faktoring društva. Vezano za izvješća Agrokora koja su naknadnom revizijom proglašena neistinitima mogu reći samo da će novim Zakonom o tržištu kapitala koji je prošao prvo čitanje u Saboru biti omogućeno da Hanfa nadzire financijska izvješća izdavatelja.

Kako tumačite činjenicu da u 2018. Sabor raspravlja o Hanfinim izvješćima za 2015. i 2016. godinu? Govori li to o 'zainteresiranosti' Sabora za rad regulatora?

Zakašnjela rasprava o Hanfinim godišnjim izvješćima za 2015. i 2016. godinu posljedica je spleta okolnosti u kojem je došlo do promjene dva saziva Sabora. Jedna je promjena došla zbog redovnih a druga zbog izvanrednih parlamentarnih izbora. Uz to, došlo je do rekonstrukcije Vlade te drugih izvanrednih točaka koje su vjerojatno izvješće Hanfe stavili u drugi plan.

U nedavnom istupu spomenuli ste da u velikom slučaju kao što je Agrokor reakcija Hanfe 'nije bila dovoljno konkretna i intenzivna' kao reakcija HNB-a. Na što se mislili?

U kontekstu reakcije Hanfe odgovorio sam jednim dijelom u prethodnim pitanjima, ali da pojasnim. Hanfa je neovisno regulatorno tijelo koje se mora brinuti za financijsku stabilnost. Prvenstveno kroz ocjenu rizika rada subjekata nadzora što su u ovom slučaju faktoring društva. Ocjena rizika je očito izostala jer je prethodna uprava Hanfe ukinula sektor rizika pa kontrola rizika zbog interne organizacije nije bila najbolje koncipirana. Jedan od ključnih rizika koje je trebalo istaknuti je rizik koncentracije na strani aktive financijskih subjekata, te prema tome i izdati pravilnik ili smjernice o upravljanju rizicima. Hanfa se tu postavila pasivno jer je Zakon o faktoringu na snazi od 2014. no, pojedine njegove odredbe nisu bile u primjeni, a odnosile su se na usklađivanje rada faktoring društava. No, to nije bila prepreka da se donose pravilnici i uređuje tržište faktoring usluga.

Smatrate li da je slučaj Agrokor značajno i nepovratno narušio povjerenje na domaćem tržištu kapitala?

Kao što sam napomenuo, jedan od ciljeva ovog Upravnog vijeća je upravo vratiti povjerenje ulagača u hrvatsko tržište kapitala. Vjerujemo da će novi Zakon o tržištu kapitala pomoći u tom procesu.

Koje nove nadzorne ovlasti Hanfa dobiva novim Zakonom o tržištu kapitala te jesu li točna nagađanja da će regulator nadzirati i točnost financijskih izvješća kompanija uvrštenih na burzi?

Točno je da se jedna od značajnih novina Zakona o tržištu kapitala odnosi i na nadzor financijskih izvješća izdavatelja na burzi. U tom kontekstu će Hanfa morati pojačati svoje kapacitete što će se ostvariti kroz reorganizaciju i nova zapošljavanja u Hanfi.

Koliko ljudi planirate zbog toga zaposliti i postoji li mogućnost da dio posla povjerite vanjskim suradnicima, odnosno revizorskim kućama?

Hanfa će postupno zapošljavati ljude nakon što se donese novi Zakon o tržištu kapitala zbog čega će se između ostalih i provoditi reorganizacija unutar Hanfe. Outsourcing nam trenutno nije opcija, ali imamo suradnju s međunarodnim institucijama i Europskom komisijom koje nam pomažu u uspostavljanju metodologije rada na nadzoru izdavatelja.

 

‘Opravdano stopirano trgovanje’

Je li opravdana obustava trgovanja dionicama Agrokorovih kompanija koja je na snazi od 1. ožujka s obzirom na negativni utjecaj na smanjenje prometa Zagrebačke burze i brokerskih kuća? Rješenje o obustavi, uz financijska izvješća, spominje i izbor novog izvanrednog povjerenika, postizanje nagodbe, osporavanje tražbina. Novi povjerenik je izabran, a proces nagodbe ide svojim tijekom. Treba li u tom kontekstu dioničare 'štititi od njih samih'? Obustava trgovanja dionicama je u potpunosti opravdana što pokazuju svi događaju nakon 1. ožujka 2018. kada je Upravno vijeće Hanfe obustavilo trgovanje. Hanfa se kao regulator mora brinuti o tome da se na uređenom tržištu obavlja uredna i transparentna trgovina. Neobjavljivanje financijskih izvješća od strane kompanija iz sustava Agrokor pokazuje da je Hanfa opravdano postupila budući da su rokovi za objavu bili 28. veljače i 30. travnja ove godine.

Obvezni mirovinski fondovi trenutno polovicu godišnjeg rasta imovine ostvaruju zahvaljujući prinosima od ulaganja. Očekuje li ih stoga stroži nadzor?

Nadzor mirovinskih fondova Hanfa obavlja gotovo svakodnevno kroz dnevna izvješća. Prema obavljenom posrednom nadzoru ulaganja mirovinskih fondova kreću se unutar dozvoljenih zakonskih limita. Hanfa postupke nadzora provodi prema planu nadzornih aktivnosti čime su obuhvaćeni i mirovinski fondovi.

Kako ocjenjujete stanje među domaćim brokerskim društvima s obzirom na sve nižu likvidnost domaćeg tržišta? Privatni brokeraji koji su pokušali obogatiti ponudu nudeći trgovanje s rizičnijim instrumentima poput CFD-ova našli su se na udaru Hanfe kroz zabranu trgovanja, namjerava li možda regulator izaći u susret brokerajima i 'ublažiti pristup'?

Hanfa će uvijek prioritet dati financijskoj stabilnosti i zaštiti potrošača. Razvoj tržišta će se podržavati ako su zadovoljena prethodna dva uvjeta. U ovom slučaju trgovanje rizičnijim instrumentima nije bilo popraćeno odgovarajućim upozorenjima i uputama malim ulagačima o rizičnosti instrumenata koje prodaju. Hanfa je u tom kontekstu reagirala u cilju zaštite ulagatelja kako bi osigurali da ulagači vrate povjerenje u tržište kapitala.

Posljednjih godina sve je više tvrtki pretežito u stranom vlasništvu koje hrvatskim građanima neovlašteno nude trgovanje rizičnim instrumentima. Može li Hanfa učiniti nešto više po tom pitanju osim objave upozorenja ulagačima?

Ulazak Hrvatske na jedinstveno tržište kapitala Europske unije je omogućilo trgovanje financijskim instrumentima iz cijele EU. U tom kontekstu sve tvrtke iz EU koje imaju licencu za trgovanje financijskim instrumentima mogu nuditi svoje proizvode na teritoriju EU uz prethodnu notifikaciju regulatora članice iz koje dolaze.

Primjerice ako se radi o fondu s Cipra on se je dužan javiti svom regulatoru koji onda obavještava Hanfu da bi fond htio trgovati u Hrvatskoj. Hanfa tada u registar i na svoju web stranicu stavlja informaciju o svakom takvom subjektu pa javnost uvijek prije nego započne poslovni odnos može provjeriti da li je inozemna tvrtka koja nudi neki proizvod notificirana kod Hanfe. 

Komentari (5)
Pogledajte sve

Čisti dokaz (ne)sposobnosti druga sa slike, kojeg su uhljebili da radi prema nalozima Bore i drugih….

da cirkus sada bude kompletan, mogli bi ukljuciti jos jednu uhljebanu-agenciju za zastitu podataka….ti su maksimalno potrebni i kadrovski opremljeni za takve izazove. izazove koji se nece rijesiti po njima do 2037

Istrazivat ce ovo ovo do 2037. Nema straja.

Nema brige za Maricu, uvijek može raditi kao manekenka ako više ne bude prokuristica, a valjda mogu opet angažirati Vidoševića ionako neće nikada biti osuđen.

New Report

Close