CROPEX će omogućiti postojanje tržišne cijene struje na veleprodajnom tržištu

Autor: Borivoje Dokler , 22. rujan 2015. u 22:00
Silvio Brkić, direktor Hrvatske burze električne energije (CROPEX) / Anto Magzan/PIXSELL

CROPEX će u listopadu svim trgovcima i opskrbljivačima u Hrvatskoj javno predstaviti koncepciju rada.

Hrvatska burza električne energije (CROPEX), osnovana od strane Hrvatskog operatera prijenosnog sustava (HOPS) i Hrvatskog operatora tržišta energije (HROTE), ima za cilj organiziranje trgovanja za fizičku isporuku električne energije na području Hrvatske te povezivanje s drugim burzama električne energije.

Nakon dugih priprema i potpisivanja ugovora o suradnji s Nord Pool Spot, CROPEX bi do kraja godine konačno trebao početi s radom. Silvio Brkić, direktor CROPEX-a, objasnio nam je što će novo burza donijeti hrvatskom tržištu električne energije, kako će funkcionirati te tko će i po kojim uvjetima na njoj moći kupovati i prodavati struju. 

Kada Hrvatska burza električne energije namjera početi s radom? 
Nakon dugog i zahtjevnog selekcijskog postupka Hrvatska burza električne energije (CROPEX) je odabrao tvrtku Nord Pool Spot AS (NP Spot) za pružatelja usluga za uspostavu hrvatskog dan unaprijed tržišta i usluge kliringa burzovnih transakcija kao i mogućnosti uspostave unutar-dnevnog tržišta sukladno poslovnoj odluci CROPEX-a. Ugovori o suradnji na realizaciji navedenih usluga između CROPEX-a i NP Spota stupili su na snagu 1. lipnja 2015. godine, nakon čega je objavljeno zajedničko priopćenje za javnost s očekivanjem da će CROPEX započeti s radom do kraja zadnjeg kvartala 2015. godine. Realizacija ugovora odvija se prema planu, a potrebne izmjene i dopune relevantnih zakona odnosno podzakonskih akata su usvojene odnosno pred usvajanjem nakon čega će u punom smislu riječi biti uspostavljene pravno-regulatorni uvjeti za rad CROPEX-a. Bitno je naglasiti da će predmetne promjene istovremeno omogućiti provedivost nove pravno obvezujuće i izravno primjenjive 'EU Uredbe CACM' koja uređuje poslovanje burzi električne energije i operatora prijenosnog sustava vezano uz uredno funkcioniranje i tržišno nadmetanje na razini EU povezanog tržišta. Upravo u ovom trenutku najviše pozornosti pridajemo završetku ugovora o članstvu na CROPEX-u, tržišnim i kliring pravilima CROPEX-a te definiranju ugovorne suradnje s budućim članovima CROPEX-a koji će prodavati odnosno kupovati električnu energiju, među kojima je nezaobilazan HEP d.d., Hrvatski operator prijenosnog sustava d.o.o. te svi drugi tržišni sudionici koji su aktivni na veleprodajnom i maloprodajnom tržištu električne energije. Sukladno najavama planiramo u listopadu 2015. svim trgovcima i opskrbljivačima u Hrvatskoj javno predstaviti koncepciju rada CROPEX-a s pravilima trgovanja i kliringa nakon čega bi uslijedilo testiranje rada sustava od strane članova CROPEX-a. Predmetna javna radionica zapravo će označiti uspješan završetak realizacije projekta CROPEX za pokretanje hrvatskog burzovnog tržišta. Točan datum početka rada CROPEX-a biti će pravovremeno objavljen nakon što završi aktualna procedura odobrenja od strane EU burzi koje su vlasnice softwarea korištenog za izračun cijena i razmjene električne energije između EU burzi. 

Što će ona donijeti novo na tržište? 
CROPEX će biti potpuno novo veleprodajno tržište u Hrvatskoj koje je organizirano kao središnje mjesto trgovanja električnom energijom na veleprodajnom tržištu. CROPEX će svojim članovima omogućiti kupovinu odnosno prodaju električne energije na razvidan, anoniman i maksimalno siguran način obzirom da će CROPEX preuzeti rizike trgovanja kao središnja ugovorna strana između prodavatelja i kupaca električne energije, pri čemu CROPEX nastupa kao kupac električne energije prema prodavateljima odnosno prodavatelj električne energije prema kupcima. Uz takvu anonimnost i preuzimanje rizika trgovanja odnosno naplate CROPEX će svojim radom po prvi puta u Hrvatskoj omogućiti postojanje tržišne cijene električne energije na veleprodajnom tržištu, što je do danas bio jedan od bitnih nedostataka razvoja tržišta električne energije . Svakako, tržišna utemeljenost burzovne cijene izračunate za svaki sat u danu isporuke ovisiti će o likvidnosti burze odnosno broju sudionika uključenih u trgovinu te volumenu trgovanja, što ima svoja razumljiva ograničenja obzirom na početni lokalni okvir rada. Stoga je CROPEX od samog osnivanja pokrenuo aktivnosti ka što bržem povezivanju hrvatskog dan unaprijed tržišta s EU povezanim dan unaprijed tržištem u okviru MRC (Multi Regional Coupling) povezanih tržišta te je intenzivirao djelovanja na EU razini s ciljem što skorijeg povezivanja u 2016. godini. S tim vezano, CROPEX je postao promatrač u MRC-u što će omogućiti službeno artikuliranje poslovnih interesa na EU razini. U budućnosti planiramo također uspostaviti unutardnevno kontinuirano trgovanje električnom energijom što će članovima CROPEX-a omogućiti da unaprijede poslovnu poziciju odnosno smanje izloženost troškovima uravnoteženja elektroenergetskog sustava. Uvođenje unutardnevnog trgovanja je prvi korak ka uključenju u EU unutardnevno tržište (XBID, Cross Border Intra Day) najavljenog za srpanj 2017. godine koje je od posebne važnosti i korisnosti za proizvođače električne energije iz obnovljivih izvora energije s promjenjivom proizvodnjom. 

Tko će imati pravo kupovati struju na burzi? Može li i krajnji korisnik očekivati nižu cijenu struje? 
Kupoprodaja električne energije na burzi je omogućena svim članovima CROPEX-a. Član burze može postati svaki tržišni sudionik koji ima pravo sudjelovanja na tržištu Republike Hrvatske , između ostaloga i temeljem Pravilnika o izdavanju dozvola za obavljanje energetskih djelatnosti, odnosno ispuni uvjete za članstvo u CROPEX-u. Po skorom stupanju na snagu predmetnog Pravilnika pravo sudjelovanja na hrvatskom tržištu biti će omogućeno i tržišnim sudionicima iz EU i Energetske zajednice bez potrebe osnivanja poduzeća ili podružnice u Hrvatskoj. Članovima CROPEX-a koji su ujedno i opskrbljivači električne energije kupnja ili prodaja električne energije na burzi na razini dan unaprijed omogućiti će veću fleksibilnost poslovanja, smanjenje rizika na strani kupnje i prodaje, pojednostavljenje postupaka ugovaranja i nabavke električne energije posebice za promjenjivi dio očekivane potrošnje kupaca električne energije pojedinog opskrbljivača itd., što može, ako bi ostali utjecajni čimbenici koji definiraju cijenu električne energije u maloprodaji ostali nepromijenjeni, utjecati na smanjenje cijene električne energije. Istovremeno, trgovcima iz EU ili Energetske zajednice CROPEX će omogućiti jednostavniji pristup prodavateljima odnosno kupcima električne energije, što je izvrsna prigoda prije povezivanja CROPEX-a na EU likvidnost u okviru MRC projekta u 2016. godini. 

Do kraja godine najavljeno je pokretanje burze električne energije u Beogradu. Ima li smisla na tako malom području imati dvije burze i koja će biti prednost burze u Zagrebu? 
S obzirom na specifičnosti električne energije kao robe s kojom se trguje neophodno je da u svakoj zemlji bude organizirano tržište s fizičkom isporukom koje može biti nacionalnog karaktera ili dio regionalne burze. Kada je riječ o osnivanju burze električne energije u Srbiji koja je u prvoj fazi rada zamišljena kao nacionalna burza kao i CROPEX, tada se ne može govoriti o našoj međusobnoj konkurenciji. Stupanjem na snagu predmetne CACM Uredbe svaka zemlja EU dobila je obavezu nominiranja burze električne energije (NEMO burza) koja će biti zadužena za vođenje tržišta u svojoj zemlji i koja će biti odgovorna za povezivanje nacionalnog tržišta na EU granicama kako bi se stvorilo jedinstveno EU tržište električne energije. Međutim, kako je prethodno navedeno, predmetna Uredba dopušta postojanje više od jedne NEMO burze u svakoj EU članici, čime se uvodi tržišno natjecanje između burzi sa statusom NEMO, a što svakako unosi novu dinamiku u promišljanju budućnosti burzovnog poslovanja. Hrvatska je članica EU s dvije EU granice prema Sloveniji i Mađarskoj sa značajno visokim prekograničnim kapacitetima za uvoz i izvoz električne energije, a što joj daje posebnost. Uz navedeno, prednost naše burze je u njenom povezivanju na EU povezano MRC burzovno tržište koje očekujemo tijekom 2016. godine, a što će, uz potpuno liberalizirani model sudjelovanja tržišnih sudionika iz EU i Energetske zajednice na hrvatskom tržištu dodatno i značajno pozitivno utjecati na likvidnost trgovanja i daljnji rast interesa tržišnih sudionika za trgovanjem na CROPEX-u. Smatramo da naša suradnja s NP Spot-om daje dodatnu garanciju uspješnosti našeg rada na nacionalnoj i EU razini, ali jednako tako i regionalnoj razini jugoistočne Europe. U tom smislu planiramo nastaviti aktivno doprinositi Energetskoj zajednici u formiranju početnih stajališta za formiranje nacionalnih odnosno regionalne SEE burze. Sukladno potpisanom Sporazumu o razumijevanju između CROPEX-a i NP Spot-a vjerujemo da će naš doprinos i zajednički rad unijeti novu dinamiku u predmetnom procesu formiranja regionalne burze električne energije u SEE.

Kako funkcioniraju burze električne energije

Ustroj i način poslovanja

Burze električne energije u najvećem broju slučajeva su poduzeća u isključivom ili pretežnom vlasništvu operatora prijenosnog sustava za električnu energiju. U odnosu na uspostavu funkcije kliringa glavne razlike između burzi električne energije su u koncepciji kliringa burzovnih transakcija među kojima postoje burze s vanjskim kliringom ili vlastitim tzv. 'in-house' kliringom. U odnosu na zemljopisni odnosno tržišni obuhvat burze mogu biti regionalnog centralnog organizacijskog ustroja s fizičkom isporukom u više zemlja (jedina prava regionalna burza je NP Spot) ili nacionalnog značaja kada su zadužene za organiziranje tržišta s fizičkom isporukom u vlastitoj zemlji. Ako govorimo o regiji jugoistočne Europe kojoj i sami s granicom prema BiH pripadamo, osim CROPEX-a najavljeno je pokretanje burze električne energije u Bugarskoj i Srbiji do kraja 2015. Činjenicu osnivanja nacionalnih burzi treba pozdraviti, uz napomenu da su prepoznate korisnosti postojanja i regionalne burze u SEE (South East Europe, jugoistočna Europa) regiji identificirane na razini Energetske zajednice koja nastoji stvoriti poticajni okvir za održivo poslovanje nacionalnih burzi električne energije s konačnim ciljem uspostave regionalne burze električne energije u SEE regiji. Uslijed stupanja na snagu EU CACM Uredbe koja dopušta tržišno natjecanje burzi predvidiva budućnost burzovnog poslovanja ide ka osiguranju dobijanja statusa NEMO burze (Network Electricity Market Operator) koja burzi osigurava EU značaj i likvidnost jer ima pravo sudjelovati u EU povezanom burzovnom tržištu odnosno integraciji s jakim EU burzama u cilju dodatnog jačanja tržišne pozcije.i korisnosti za proizvođače električne energije iz obnovljivih izvora energije s promjenjivom proizvodnjom, kaže Brkić.

Komentirajte prvi

New Report

Close