Crobexi oslabili nakon dva tjedna rasta

Autor: Poslovni.hr/H , 15. kolovoz 2015. u 09:40
Foto: Thinkstock

Redovni promet iznosio je oko 70 milijuna kuna, što je otprilike 15 milijuna manje nego u tjednu ranije.

Na Zagrebačkoj su burzi prošloga tjedna indeksi oslabili, nakon dva tjedna uspona, no Crobex je ostao iznad psihološki važne granice od 1.800 bodova, a iznad te razine mogao bi se i zadržati u idućem razdoblju, zahvaljujući pozitivnoj tehničkoj i fundamentalnoj slici tržišta.

Crobex indeks prošloga je tjedna oslabio 0,67 posto, na 1.805 bodova, a Crobex10 za 1,11 posto, na 1.050 bodova.

Redovni promet iznosio je oko 70 milijuna kuna, što je otprilike 15 milijuna manje nego u tjednu ranije.

"Crobexi su protekloga tjedna oslabili, nakon dva tjedna rasta, no Crobex se uspio održati iznad psihološki važnih 1.800 bodova. Prometi su i dalje nešto viši od uobičajenih u odnosu na prvu polovinu kolovoza prošle godine, što se može pripisati većem broju korporativnih vijesti zadnjih nekoliko tjedana", kaže Ivana Kovačić, viša analitičarka u odjelu Ekonomskih istraživanja Hypo Alpe Adria grupe.

Najlikvidnija je prošloga tjedna bila dionica Atlantic grupe, s prometom od 9,33 milijuna kuna. Cijena joj se spustila 1,86 posto, na 888 kuna.

Po likvidnosti slijedi povlaštena dionica Adrisa, kojom je ostvareno 7,4 milijuna kuna prometa, a cijena joj je pala 3,2 posto, na 411 kuna.

Znatniji promet ostvaren je i dionicom HT-a, 5,34 milijuna kuna, pri čemu joj je cijena pala 1,9 posto, na 154 kune.

Najveća gubitnica među likvidnijim izdanjima bila je dionica Luke Rijeka, s padom cijene za gotovo 11 posto, na 49 kuna. Znatnije cjenovne gubitke zabilježile su i dionice AD Plastika, za 3,8 posto, na 106,5 kuna, te Leda, za 2 posto, na 8.770 kuna.

Od prošlotjednih vijesti Kovačić izdvaja da je Ministarstvo obrane objavilo natječaj za narudžbu osam daljinski upravljanih oružanih stanica, procijenjene ukupne vrijednosti 91,2 milijuna kuna, na koji se prijavio i Đuro Đaković Holding.

Cijena dionice Đure Đakovća skočila je protekloga tjedna 10,8 posto, na 25,5 kuna, pa je bila i najveća dobitnica, uz 2,35 milijuna kuna prometa.

Znatnije je porasla i cijena dionice Vajde, za 10,6 posto, na 520 kuna, uz milijun kuna prometa.

"Idućih dana Crobex bi mogao ostati iznad 1.800 bodova, budući da tehnička analiza sugerira uzlazni potencijal, a dodatni pozitivni poticaj i dalje daje poboljšana fundamentalna perspektiva", zaključuje Kovačić.

HAAB upućuje čitatelje ovog teksta na web stranicu http://www.hypo-alpe-adria.hr, gdje su sadržane sve zakonske objave potrebne u svezi izrade te objavljivanja investicijskih istraživanja.

Komentirajte prvi

New Report

Close